Moa Herngren är författare och har bland annat skrivit boken "Fältguide för bonusfamiljer". Clara Herngren är samtalsterapeut med inriktning mot bonusfamiljer. Båda är medskapare till "Bonusfamiljen" på SVT.

Fråga: Jag är tillsammans med en kille som är några år yngre än jag. Jag har tvillingar som är fem år. Min kille har inga barn och vi bor inte ihop ännu.

Han vill gärna att vi ska flytta ihop men jag är inte redo ännu. Detta beror mycket på att han har en massa åsikter om vad jag gör och framförallt alla fel som jag gör som förälder.

Jag tror att det handlar om att han inte har egna barn och faktisk inte samma livserfarenhet. Hittills har jag tagit det med ganska stor ro eftersom jag älskar honom och hoppats på att det ska bli bättre. Men på sistone har jag börjat tvivla alltmer.

Tänk om han alltid kommer vara så här. Kommer jag att orka med det? På många sätt är han helt underbar och vore det inte för detta så skulle jag absolut vilja satsa på honom på alla sätt, det vill säga flytta ihop och skaffa barn.

Men jag tycker det är så knäckande att ofta bli motarbetad och ifrågasatt när det gäller mitt föräldraskap. Vad tror ni?

Kram, Malin

Kan kritiken vara befogad?

Clara och Moa svarar: Hej Malin! Detta var faktiskt en knivig fråga. Det är ju möjligt att din kille ändrar sig och mognar om han får egna barn och med den livserfarenhet som det faktiskt medför att bli förälder.

Men det kan ju också vara så att det är en djupare del av hans personlighet och att han kommer att fortsätta med detta, under devisen att det inte går att lära gamla (och en del unga) hundar att sitta. Det är omöjligt att förutspå.

Så för att luska i vilken typ han är så får du nog utgå från hans personlighet i övrigt. Tycker du att han är en person som kritiserar folk i största allmänhet? Och i så fall på vilket sätt gör han det? Är det befogat enligt dig. Är han en person som kan be om ursäkt och erkänna att han haft fel?

Om du i det stora hela tycker att han är en person som känns mogen och fattar vettiga beslut och behandlar andra (inklusive dig) med respekt är det ganska avgörande för att våga satsa på honom. Och framförallt, kan ni kommunicera kring detta på ett bra sätt?

Hur kan du uttrycka till honom att du inte vill bli ifrågasatt i ditt föräldraskap – och hur tar han emot det?

En aspekt som kan vara bra att fundera lite över är också om det finns något i hans kritik som kan vara befogad. I en bonusfamilj kan det ibland vara svårare att ta till sig kritik från sin partner om den inte är förälder till ens barn och ibland kan man gå in i försvarsställning och ha svårare att ta in sådant som kanske också kan vara vettigt att ta till sig.

Dessutom kan det vara extra känsligt att få kritik som förälder eftersom man vill det bästa för sina barn och gör sitt bästa. Med det sagt har du rätt till dina känslor och om du inte mår bra av att bli kritiserad i din föräldraroll är det så klart avgörande för dina framtida beslut.

Lycka till!

Vill du ställa en fråga till Moa och Clara? Mejla till bonusfragan@tara.se Märk mejlet ”Bonusfrågan”. Du är självklart anonym i tidningen.