BONUSFAMILJEN: ”Min kille fredagsmyser inte med oss”

I varannat nummer av Tara svarar Moa Herngren och Clara Herngren på läsarnas frågor om allt som rör att leva i en bonusfamilj.

För tre år sedan träffade jag mitt livs kärlek. Min kille, som inte själv har några barn, flyttade hem till mig och mina tre barn som jag har varannan vecka.

Till en början flöt allting på men efter något år började jag störa mig på att min kille bor med oss utan att leva med oss.

Han deltar aldrig i några aktiviteter, hjälper inte till med maten eller läxor. När vi har fredagsmys och ska titta på något tillsammans går han iväg eftersom han inte gillar den typen av program …

Det är som om jag och barnen lever ett liv, och han ett annat. När barnen är hos sin pappa är det vuxenliv som gäller och jag anpassar mig efter hans önskemål.

Jag börjar bli irriterad på att han inte deltar. Jag har försökt att ta upp det med honom men han försvarar sig med att han inte är intresserad av att vara bonusförälder och att han har varit tydlig med det från början.

Men när man märker att det inte fungerar måste man kanske tänka om? Ställer jag för höga krav? Jag är rädd att detta kommer ta slut om inte något händer vilket är min värsta mardröm.

Lena

Kan du acceptera din man som han är?

Clara svarar: Det går ju inte att förändra människor, hur mycket man än vill. I synnerhet verkar det vara svårt att förändra sig när någon annan ställer krav.

Däremot går det att förändra sig själv. Jag tror att du måste ta dig en ordentlig funderare på hur du ställer dig till att acceptera att din man är som han är.

Ibland kan det vara så att våra förhoppningar kan göra livet svårt. Om man har en bild av hur man vill att partnern ska vara, och han lever inte upp till den bilden, kan man bli väldigt besviken.

Jag menar inte att du har för höga krav, jag vet för lite för att kunna uttala mig om det. Men fundera över hur du känner och tänker kring er relation.

Vad kan du leva med – och inte? Kan du stå ut med att ditt livs kärlek inte tar den papparoll som du önskat? Du kanske kommer fram till kompromisser. Som att han inte behöver ha fredagsmys med er eller hjälpa till med läxorna. Men att ni som familj ändå ska dela på matlagning, städning och inhandling.