Moa och Clara lever själva i bonusfamiljer, har brottats med utmaningar och vill nu stötta andra som lever i nya familjekonstellationer. Viktigaste rådet: "Ge bonusfamiljen tid och dra ner på förväntningarna. Man brukar säga att det tar fem år för bonusfamiljen att sätta sig."

Fråga: Jag är ett så kallat skilsmässobarn och kände mig aldrig riktigt omtyckt av min styvfar när jag växte upp. När min mamma träffade honom hade han två vuxna barn som hade flyttat hemifrån.

Mamma och jag flyttade in i hans villa och jag bodde där på heltid mer eller mindre och har bara haft sporadisk kontakt med min pappa genom åren.

Det var inte så att min styvfar var direkt otrevlig eller dum mot mig, men jag kände tydligt att han helst skulle velat ha min mamma för sig själv. Och att han var väldigt lättad när jag flyttade hemifrån. Jag fick en egen lägenhet av honom i studentpresent. Supersnällt såklart men också ett tydligt: ”flytta tack!”

Efter tjugo år tillsammans vill nu min man skiljas, jag tror att han har rätt på många sätt men jag får panik vid tanken på att mina tonårsbarn eventuellt ska behöva genomlida det som jag fick göra, med styvföräldrar som inte älskar dem.

Jag vet att jag inte kan skydda dem från det, men jag mår så jäkla dåligt över blotta tanken och blir deprimerad. Har haft svårt att ta till mig kloka råd från vänner, men vill försöka.

Vendela

Dina barn behöver inte drabbas!

Moa svarar: Hej Vendela. Tråkigt att höra om dina negativa upplevelser av bonusfamiljen och jag förstår att det kan vara svårt att ta till sig av god råd.

Men precis som du har dåliga erfarenheter av bonusfamiljen är det många människor som har dåliga erfarenheter av kärnfamiljen och försöker bearbeta det i vuxen ålder.

Kanske vågar de inte själva skapa en egen familj eller ens skaffa barn på grund av detta. Du har säkert redan själv tänkt tanken att det som drabbar dig inte behöver drabba dina barn.

Dessutom finns det väldigt många exempel på bonusfamiljer som faktiskt fungerar och många små och stora barn som ser det som en verklig bonus.

Förmodligen kommer många tankar från din uppväxt tillbaka nu när det är aktuellt för dig att skiljas och sådant som var jobbigt kommer upp till ytan igen. Mellan raderna verkar du själv medveten om detta. Det kan ändå vara svårt att separera vad som är vad vid en skilsmässa och det låter som ett bra tillfälle att undersöka dina känslor och bearbeta dina upplevelser tillsammans med en terapeut till exempel.

Framtiden för dig och dina barn har alla möjligheter att bli bra om du jobbar med dig själv.

Lycka till, Moa