Fråga: Jag träffade en man för några år sedan och han har tre barn i ett tidigare äktenskap. Jag älskar honom otroligt mycket och jag kommer bra överens med hans barn.

Problemet är att han inte är intresserad av att skaffa fler barn eftersom han redan har tre och han tycker att hans barn är som mina.

Visserligen tycker jag väldigt mycket om hans barn men jag vill ha egna barn och vill att han och jag ska få åtminstone ett gemensamt barn. Många gånger känner jag mig ganska utanför eftersom de delar en familjehistoria.

Jag känner detta väldigt starkt samtidigt som han verkligen är mannen i mitt liv. Ibland har jag gått i mörka tankar om att skippa p-piller utan att han vet om det, men det känns hemskt att jag ens tänker sådana tankar. Hoppas ni kan hjälpa mig.

Karin

Clara svarar: Vilket dilemma du beskriver. Du älskar din man väldigt mycket och tycker mycket om hans tre barn. Vad fint att läsa. Samtidigt: Jag förstår din barnlängtan innerligt. Och jag tycker att du ska ta den på allvar. Inte så att jag menar att du ska agera på den och sluta äta p-piller! Men att du ska ta upp detta med din man och göra klart för honom hur viktigt det är för dig.

Jag kan också förstå att han inte har samma behov som du eftersom han redan har tre barn.

Men nu ska du tänka på dig själv. Jag tror att det är en stor risk att du ångrar dig sedan annars.

Jag vet inte hur gammal du är men en idé kan ju vara att frysa ner ägg nu, inför framtiden. Jag har många väninnor som är ofrivilligt barnlösa och som inser att de började för sent med att försöka.

Att frysa ner ägg är ganska dyrt och ingen garanti för att kunna få barn i framtiden men det är iallafall ett sätt att göra det möjligt.

Och om det är så att du fortsatt vill vara tillsammans med din nuvarande man men han inte vill ha några barn framöver heller så kanske du ska överväga att skaffa barn på egen väg.

Det är inget lätt beslut att fatta och inte heller helt enkelt att genomföra. Men det är ett sätt att få sin barnlängtan uppfylld. Och om han (din man) inte ställer upp på att försätta vara tillsammans med dig då kanske han ändå inte är den som du vill leva med i fortsättningen.

Lycka till!