Moa Herngren är författare och har bland annat skrivit boken "Fältguide för bonusfamiljer". Clara Herngren är samtalsterapeut med inriktning mot bonusfamiljer. Båda är medskapare till "Bonusfamiljen" på SVT. Tredje säsongen har premiär den 18:e februari.

Fråga: Jag lever i en bonusfamilj sedan sju år tillbaka. Min man har fyra barn med två olika exfruar och jag har tre barn, barnen är i åldrarna 9 till 16 så det är fullt ös.

På det stora hela flyter det mesta på och jag tycker att vi löser problem som kommer upp tillsammans, men på en punkt har jag och min man väldigt svårt att prata med varandra och det gäller hans ena ex-fru som är mamma till de två yngsta barnen.

Det stör mig att han alltid dansar efter hennes pipa och inte ifrågasätter hennes beslut som påverkar oss, utan bara går med på grejer hela tiden.

Jag brukar säga att jag tycker att han curlar henne och han säger att han inte orkar tjafsa om småsaker och därför tycker det är enklare att göra som hon vill. Men för mig blir det som att han tar ”hennes parti” när det dyker upp situationer där han inte sätter gränser mot henne och inte lyssnar på vad jag tycker och vill.

Till exempel var det hon som bestämde schemat för barnen över jul vilket innebar att vi inte fick en enda dag för oss själva på hela semestern. Jag hade mer förståelse för det här beteendet i början när skilsmässan var färsk och min man hade skuldkänslor för att han hade lämnat henne.

Men nu har även hon gått vidare och träffat en ny man sedan flera år tillbaka. Jag tycker inte att det finns någon anledning att curla henne längre. Jag blir så frustrerad, ledsen och arg över att det känns som om det alltid är hennes vilja och önskan räknas mer än min.

Mvh, Anna

Clara svarar: Hej Anna, Jag förstår att situationen är frustrerande men jag tror att du är inne på rätt spår. Fortsätt påtala för din man väldigt konkret vad du har problem med när det gäller hans förhållningssätt mot exfrun.

Om det skulle dyka upp en liknande situation som i julas, säg då att det här är en välbehövlig ledighet för dig och att det är viktigt att du får några dagar ensam med din man. Och att du inte tycker att det är rimligt att hon ska kunna styra så helt över ledigheten.

Om han inte kan sätta sina gränser mot henne så slår det direkt mot er relation och du blir lidande (men också din man eftersom det tär på ert förhållande).

Han behöver helt enkelt värdesätta er relation och dig mer om det ska hålla i slutänden. Var noga och konkret med var dina gränser går. Visa att du ser vad han gör och förstår att han har goda intentioner.

Prova till exempel att säga: ”Jag ser att du försöker undvika bråk och jobbiga situationer men jag kan inte ha det så här och vårt förhållande kommer inte överleva om inte du inte börjar värdesätta mig mer”.

Kanske kan ni prata med någon vän om detta som känner er båda och även känner till er situation? Eller en parterapeut. Det kan vara skönt att lufta detta inför en tredje part.

Lycka till!