Oavsett hur stark kärleken är, dyker frågan förr eller senare upp: Hur ska vi göra med pengarna? I en bonusfamilj blir det snabbt extra tydligt, särskilt om inkomstskillnaderna är stora. Så hur ska man tänka? Tara samlade sina experter för att få råd.

bonusfamiljen_ekonomi

Just ekonomi är en av de vanligaste konflikterna i en ny bonusfamilj. Det kan Moa Herngren och Clara Herngren intyga. De är Taras experter, har skrivit en bok om ämnet och ligger också bakom tv-succen ”Bonusfamiljen”.

– Ja, vi har tagit upp ämnet flera gånger i serien, berättar Clara och nämner ett mycket allmängiltigt exempel:
Kvinnan flyttar in i nytt hus med nye mannen. Exmannen har inte råd att köpa en lägenhet närheten, och ber exfrun skriva på en borgen. Exfrun vill ju att barnen ska ha det bra och vill hjälpa till. Ska hon skriva under? Ni som sett ”Bonusfamiljen” vet att hon säger nej.

Rätt eller fel?

– Rätt, bekräftar Taras ekonomiska proffs Charlie Söderberg och Mathias Andersson. Det är verkligen en klurig avvägning, men innan du hoppar in i till synes praktiska lösningar – tänk igenom vad de negativa konsekvenserna kan bli i värsta fall. Att stå som borgensman för en ekonomi du inte kan styra över är riskabelt.

För att peppa och inspirera all som lever i en bonusfamilj har Tara samlat Clara, Mathias och Charlie för en poddinspelning just på temat om ekonomi i bonusfamiljer.

För just pengar kan förstöra mycket i en relation, inte minst när det finns så många olika viljor som ska samlas.

– Därför är det ju oerhört svårt att generalisera, alla familjer har ju olika förutsättningar. Men ska jag ge ett allmänt råd är det att alltid försöka tänka ”vad blir bäst för barnen?” säger Clara. Lätta på din egen agenda.

För många familjer är det givet att man delar på större utgifter som vinterkläder, tennislektioner eller dyrare fritidsintressen.

Men om ett av barnen vill åka på språkresa till exempel, är det en väldigt stort kostnad. Hur ska man tänka då?

– Återigen får jag ge ett allmänt råd, säger Clara. Har du möjlighet att hjälpa till, gör det som bonusförälder. För är du generös i relationen – och inte bara med pengar såklart – får du igen det.

Ett tråkigt, men inte ovanligt scenario, är också där bonusföräldern upplever att exfrun eller exmannen utnyttjar det dåliga samvetet hos den som lämnat familjen och försöker ”suga ut” så mycket det går.

Här tycker Clara Herngren att det är viktigt att sätta på sig rätt glasögon och titta på fakta.

– Försök ta ett helikopterperspektiv. Varför gör han eller hon såhär? Hur ser hens agenda ut? Går det inte att prata sinsemellan, kan det funka bra med någon utifrån. Kanske kan exmannens bästa kompis gå in och medla?

– Tänk också på att inte ha för bråttom. Jag brukar säga att få ihop en bonusfamilj tar fem år.

Hur mycket ska man blanda in barnen i en diskussion om pengar? Äldre barn kan såklart få tycka till om stora beslut, tycker alla tre.

– Jag frågade till exempel om vi skulle resa bort över jul och skippa julklappar eller var hemma med klappar, berättar Clara. Jag var övertygad om att barnen ville resa bort. Men jag hade helt fel!

– Och jag har en vän där barnen fick dela rum, och gärna ville ha var sitt, berättar Mathias. Han förklarade att de måste flytta längre från stan för att ha råd med större. Då röstade barnen för att fortsätta dela…

Det värsta som kan hända i en bonusfamilj är när det blir ett A och ett B-lag. Där har all vuxna ett stort ansvar för att det inte blir så, samtidigt som det är väldigt svårt att det blir helt rättvist i en ny familjekonstellation.

–Nej, ibland får du nog utgå ifrån att det inte går att få total rättvisa, säger Charlie och får medhåll av Clara och Mathias. Det är en diskussion du får ta med dina barn, som är svår men nyttig.

Sammanfattningsvis:
– Var generös.
– Ta hjälp från andra.
– Totalt rättvisa är omöjlig.


Checklista innan ni flyttar ihop som bonusfamilj:

  1. Ska vi ha delad eller gemensam ekonomi?
  2. Vilken grundstandard ska vi ha?
  3. Vilka värderingar kring pengar vill vi ge våra barn?
  4. Hur mycket ska vi hjälpa våra ex?

Av: Anna Liljeberg