Fråga: Jag är bonusmamma till två småtjejer som är 6 och 10 år. Min mamma, alltså deras bonusmormor, älskar dem och eftersom hon inte har några egna barnbarn har hon tagit sig an mina bonusbarn.

Deras riktiga mormor bor tyvärr väldigt långt ifrån oss och har inte möjlighet att träffa dem så ofta.

Nu har mina bonusdöttrar börjat kalla min mamma för mormor i stället för bonusmormor. Något som gjort deras riktiga mormor arg och ledsen.

Hon har sagt att de inte får kalla henne mormor och att hon vill att min mamma tar ett steg tillbaka och inte träffar dem för ofta.

Jag kan förstå henne och att det känns jobbigt men samtidigt känns det ju jättedumt att inte min mamma får visa sin kärlek. Vad tycker ni att jag ska göra?

Ullis

Clara svarar: Hej Ullis, jag kan ha viss förståelse för att barnens riktiga mormor känner en liten svartsjuka i detta. Men jag tycker inte att hon ska agera på denna svartsjuka och att ni andra ska anpassa er. Snarare tvärtom.

Hon borde agera som den mogna kvinna som hon bör vara (hon är ju ändå mormor). Om barnen tycker om din mamma och vice versa så är det fint.

Barnens mormor borde snarare vara tacksam över att det finns en person i hennes barnbarns liv som tycker om och finns för dem, särskilt som hon själv bor en bit därifrån.

Och vad är problemet med att ha fler mormödrar?

Hon bör helt enkelt skärpa till sig.