Fråga: Hej, jag har levt tillsammans med min sambo i cirka tre år, han har två barn, 4 och 10 år. Jag har inga barn och vi lever varannan vecka-liv.

Barnen och min relation har varit som en dans på rosor, vi klickade från första stund och har aldrig haft några problem, men än det vanliga tjafset om att plocka undan osv. Vi är en familj.

Nu till problemet: barnens mamma pratar illa om mig till barnen. Hon säger att jag inte tillhör barnens familj, att vara bonusmamma är ett påhitt som inte finns, hon säger att om jag får ett barn med pappan så kommer det inte att vara deras syskon på riktigt, hon säger också att barnen inte kan älska mig på riktigt för man kan bara älska sin familj.

Mamman har barn med flera män och var otrogen under en längre period och det var anledningen till att de separerade. Detta gör det ännu svårare för mig att förstå varför mamman gör detta.

Min sambo vill inte prata med henne för han säger att det inte finns något att göra. Barnens och min relation har för första gången blivit lite sämre då den yngsta har fått känslan att det är inte är okej att älska mig och den äldsta tycker såklart detta är jobbigt.

Barnens mamma kan inte säga hej till mig ens. Snälla, hjälp mig! Vad ska jag göra? Mitt hjärta krossas när barnen är ledsna och inte känner att de kan vara som de vill med mig.

Cissi

Clara svarar: Hej Cissi, vad roligt att din och barnens relation verkar fungera så väl.

Men vad jobbigt det måste vara för dig att känna dig motarbetad av barnens mamma. Jag tror att det är viktigt att du står upp för vem du är och hur du känner för barnen utan att ta in för mycket av hennes känslor och tankar inför dig.

Men också viktigt är att du inte baktalar henne inför barnen.

Försök att prata utifrån ett jagperspektiv. Du kan säga att du inte är barnens mamma men att du tycker om att vara en nära vuxen till dem och att du är glad över att få vara delaktig i deras liv.

Och förklara att man kan tänka olika om vad det är att vara en familj. Berätta och förklara hur du tänker men som sagt utan att framställa henne i dålig dager.

Försök verkligen att föregå med ett gott exempel, det kommer löna sig och underlätta både för dig och för barnen som då inte behöver känna att de hamnar i en lojalitetskonflikt. Om de förstår och inser att du är en bra person som visar respekt för både dem och deras mamma kommer de att fortsätta att uppskatta dig för det också.

Ofta brukar det ta tid innan dessa nya relationer sätter sig och fungerar. På sikt kommer förhoppningsvis också barnens mamma att inse att du är en bra person som vill hennes barn väl. Men ibland kan det ta lite längre tid.

Angående din man och hans flathet inför detta så skulle jag också vilja uppmana dig att ha tålamod även där. Han vill förmodligen också att detta ska fungera för alla. Men du kanske ska vara tydlig inför honom att du nu ger detta en chans men att du långsiktigt vill att han funderar på hur detta ska ske på bästa sätt. Han måste ju även se till ditt och allas bästa.

Viktigt då att han markerar var hans gränser går. Jag tror verkligen att ni har bra förutsättningar att lyckas eftersom du tycker så mycket om barnen.