I separations-dimman och känsloförvirringen kan det vara skönt att läsa vad andra lärt sig och hur de klarat sina skilsmässor. Här är några kloka böcker.

Lyckligt skild, hitta den kloka vägen före, under och efter separationen

Av: Magnus Abrahamsson och Marit Danielsson.

Tillsammans driver de Skilsmässopodden och tillsammans har de hittat ett nytt gemensamt särboliv efter sina respektive separationer. En klok bok om beslutet, sorgen och livet efteråt. En hel del om barnens reaktioner.

Happy, happy 

En bok om skilsmässa av Maria Sveland, Katarina Wennstam, Pernilla Glaser, Mari Jungstedt, Åsa Larsson, Mian Lodalen, Gudrun Schyman, Mia Skäringer, Helena von Zweigbergk, Maria-Pia Boëthius.

Personliga berättelser att läsa när du behöver påminna dig om att en separation inte bara är en våt filt av misslyckanden utan faktiskt kan berika livet.

Skilj dig ordentligt!

Separationshandboken av Pia Sehm.

För dig som vill veta mer om ekonomi och juridik. Själv var hon ekonomijournalisten som inte hade koll på sin egen ekonomi när skilsmässokraschen kom.

Det är något som inte stämmer

Av Martina Haag.

”En kortfattad, brutal skildring inifrån en mångårig relations sönderfall”, sammanfattade Expressens recensent Jens Liljestrand om romanen när den kom 2015. Visst kan det vara kittlande att läsa in Martina och Erik Haags mycket offentliga skilsmässa i den, men också en tröst att känna igen eländet.

Skiljas utan att förlora sig själv

Av Michael Larsson.

En mans skildring av att bli lämnad och att krascha – det hjälpte inte att han var relationscoach och mental rådgivare.

Av: Maggan Hägglund