Christoffer Holst självmedicinerade sig ur sin ångest med romantiska komedier. Nu skriver han egna feelgoodböcker, om kvinnor och för kvinnor. Mamma och moster hjälper till med research och faktakoll.

sota_roda_sommardrommar
Christoffer Holst
Ålder: 27 år.
Familj: Nybliven sambo med Johan, 31 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Förläggare och författare.
Aktuell: Med feelgood-deckaren Söta, röda sommardrömmar


I Christoffer Holsts nya feelgood-deckare finns den häftige polishjälten Adam. Men det var tur att Christoffers 50-åriga moster som vanligt fick läsa manuset i förväg.

– Hennes första kommentar var ”Om du vill att jag ska gå igång på den snygge polisen så kan han inte fnittra!” Jag hade skrivit på något ställe att Adam just fnittrade, men det fick jag omedelbart ändra.

Christoffers 50-åriga moster, som är en inbiten romanläsare och stor romantiker, har också fått granska alla juridiska fakta och polisarbetet, eftersom hon arbetar som jurist vid Svea hovrätt.

Hans mamma, som är diakon, tycker mer om mörka och blodiga böcker och filmer.

– Vi har alla våra sätt att hantera verkligheten, funderar Christoffer. Men mamma gillar allt jag skriver.

Själv trodde han alltid att han skulle bli thrillerförfattare, kanske beroende på alla Hitchcock-filmer han såg med sin mamma som ung. Men hur han än kämpade vid datorn blev det aldrig något bra spänningsmanus. På väg in i vuxenlivet började han också må ganska dåligt.

– När jag var 20-21 hade jag mycket ångest och oro, kunde inte ens se på nyheterna eftersom det fanns så mycket i världen och livet att vara rädd för. Jag var en riktig katastrofist, varför skulle något bli bra när det kunde gå fel?

Vändpunkten kom när han började sluka romantiska komedier och läsa feelgood. Han försökte skapa sig en egen värld, med lyckliga slut och mysiga matprogram.

– Det kanske låter ytligt att bara omge sig med ångestfria aktiviteter, men det fick mig att må mycket bättre, berättar han.

I dag har självmedicineringen blivit ett nio till fem-jobb eftersom han arbetar på Printz förlag som ger ut just feelgood-böcker. Men varför skriver han om och för kvinnor? Han skrattar lite innan han svarar:

– Jag har umgåtts med kvinnor hela mitt liv, haft mamma och moster som förebilder, och har nästan bara kvinnliga kompisar. Jag kan inte sätta mig in i fotbollskillars värld. Och så blir jag ju själv kär i killar.

Pojkvännen Johan har nyligen flyttat in i Christoffers etta på 36 kvadratmeter tillsammans med ungefär hundra krukväxter. Johan jobbar på förskola, läser sociologi och är ingen romanläsare.

Vad tycker han om dina böcker?
– Att sexscenerna är jättejobbiga att läsa, så han hoppar alltid över dem. Han brukar egentligen inte läsa mer än några sidor, säga att jag är jättebra och sedan pratar vi inte mer om den boken (skratt). Men jag vet att han stöttar mig väldigt mycket.

Christoffers nya roman ges ut av romanceförlaget Lovereads, som fram till hans bok bara gett ut översatt skönlitteratur. Det är Christoffers femte roman på fyra år, hur hinner han?

– Jag hittar alltid tid att skriva eftersom jag älskar det. Varje dag skriver jag minst några hundra ord. På mobilen i tunnelbanan på väg hem från jobbet, en stund på lunchrasten, eller en halvtimme sent på kvällen.

Eftersom god mat är ett annat av Christoffers stora intressen och sätt att koppla av, brukar han ställa sig i köket en eller två timmar efter jobbet. Middagen serveras europeiskt sent på kvällen, sedan ser han och Johan ofta på någon serie, och innan de ska sova skriver Christoffer en stund.

– Det bästa är annars när jag kan ligga i badkaret en halvtimme efter jobbet och skriva på min mobil. Det låter knäppt, men jag är väldigt duktig mobilskrivare och har en app som synkar telefonen med datorn.

På samma sätt som med träning och löpning handlar det om att få in en rutin. Somliga snör på sig löparskorna och ger sig ut, andra slår sig ner vid datorn eller telefonen. Men skrivandet ger ju inte riktigt samma hälsoeffekter som träning …

– Säg inte det, svarar Christoffer blixtsnabbt. Om jag skriver en riktigt härlig sexscen eller spännande mordscen, går ju pulsen upp.

Och så fnittrar han. Precis på det där sättet som hans moster inte tyckte den sexige polishjälten skulle göra.

Huvudpersonen i Christoffers nya roman är den småsnurriga skvallertidningsjournalisten Cilla, med förkärlek för amerikansk chardonnay och snygga män. En beskrivning som ligger ganska nära författaren själv, som vid sidan av jobb och skrivande också pluggar till sommelier.

Vilket vin passar bäst att dricka till din nya roman?
– Jag föreslår Chateau St Michele, en amerikansk chardonnay som kostar 119 kronor. Det vinet är lite ”too much” och kommer aldrig att hyllas av vinskribenterna. Men jag tycker det är fantastiskt runt, smörigt, fruktigt och ett av de godaste vinerna jag vet.

Av: Kerstin Särneö Foto: Caroline Andersson


 

7 snabba frågor till Christoffer Holst

Vad har du på nattduksbordet?
Annika Estassys senaste ”Gröna fingrar sökes”. Hon debuterade när jag började skriva feelgood och jag har följt hennes blogg sedan dess.

Vad använder som bokmärke?
– Viker alltid hörn.

Litterär person du skulle vilja vara?
– Författaren Nora Roberts som är en knäpp och galen energispruta. Hon skriver tre–fyra böcker om året, är bokvärldens superstar, vår egen Madonna.

Nämn en bok som har förändrat ditt liv?
– Emma Hambergs serie om Rosengädda läste jag på ön Samos när jag hade ganska mycket ångest. Men efter den första boken kände jag att världen egentligen är ganska fin och jag bestämde mig för att själv skriva feelgood.

Klassiker du borde ha läst, men …
– ”Stolthet och fördom”. Jag fick nog av 200 år gamla böcker i gymnasiet.

Bästa romance alla kategorier?
– ”PS, I love you” som jag läste på en strand i Thailand när jag var 17 år.

Vilka böcker lyssnar du på?
– Helst thrillers. Senaste ”Kvinnan i hytt 10” av Ruth Ware, som kallats den nya Agatha Christie.