I varje nummer av Tara recenserar Kerstin Särneö nya böcker. Den här gången har hon läst Vargen, 64 samt Kirke.

Vargen av Katarina Wennstam

boktips_vargen_1019

Tarabetyg: 4 av 5

Katarina Wennstam blir allt skickligare på att skapa spänning, marinerad i feminism och med ett dramaturgiskt driv som suger tag. Kunskapsnivån är hög och researchen gedigen.

I centrum finns polisen Charlotta Lund och advokaten Shirin Nouri och handlingen rör sig mellan våld i hemmen och i parker, mörka cybermiljöer och radikaliserade kvinnohatare. Extra plus för fina mansskildringar.

Bäst: Går inte att lägga ifrån sig.

För dig som … vill ha spänning med substans

(Albert Bonnier förlag)

64 av Hideo Yokoyama

boktips_64_1019

Tarabetyg: 4 av 5

En mycket speciell japansk roman som berör på djupet. Över 600 sidor tjock, ordrik och långsam. Aldrig svår, men kräver tålamod. Allt kretsar kring relationerna mellan poliskolleger, äkta makar, journalister, föräldrar och barn.

Ett japanskt samhälle där bjudningar kan bulta av återhållen ilska och det mesta handlar om att rädda sitt ansikte och sin heder. Exotisk och svindlande.

Bäst: Den stilla spänningen.

För dig som … vill läsa något annorlunda.

(Ersatz)

Kirke av Madeline Miller

boktips_kirke_1019

Tarabetyg: 4 av 5

Ur grekiska gudasagorna stiger Kirke fram med sina trollkonster. Häxan från grekiska eposet ”Odysséen får en egen röst och förvandlas från objekt till subjekt.

Mästerligt vackert skrivs en kvinnas längtan, hämnd och kärlek fram. Historien sprakar av berättarlust, buffar, knuffar och utmanar, allt är väldigt sinnligt och på ytan vardagligt.

En underbar kombo av lättläst och litterärt.

Bäst: Det ljuvligt vackra språket.

För dig som … vill kliva in i gudarnas värld.

Av: Kerstin Särneö