I varje nummer av Tara recenserar Kerstin Särneö nya böcker. Till nummer 12/2019 har hon läst Snöstorm, Berättelsen om Nahr samt Blå, blå höstvågor.

Snöstorm av Augustin Erba

snostorm

Tarabetyg: 4/5

När kärleksörten blommar ut på hösten är det allvar. Det lär sig Tomas, en vilsen 19-åring som brutalt svikits genom hela sin barndom. Han möter kärleken och tillhörighet, men förlorar båda. Mjukt, sinnligt och oändligt vackert om att vara ung och söka sitt liv och meningen med att existera. Skickligt gestaltad barndomsskildring, där ramhistorien 20 år senare ger hopp om försoning.

Bäst: Det ljuvliga språket.

För dig som … vill ha en litterär upplevelse.

(Albert Bonnier)

Berättelsen om Nahr av Susan Abulhawa

berattelsenomnahr

Tarabetyg: 5/5

Densiteten är så hög att sidorna nästan bränns. Språket dansar fram över sidorna, blomstrande och sirligt men helt osentimentalt. Ni som minns ”Morgon i Jenin” vet vad som väntar. Palestinskan Nahr berättar sin historia inifrån en isoleringscell där tiden tagit slut och hennes hår blivit askgrått. Visst är det politiskt, men mest om att försöka hitta en utväg när allt är möjligt.

Bäst: Att det är kvinnornas berättelse.

För dig som … vill slukas av en roman.

(Norstedts)

Blå, blå höstvågor av Christoffer Holst

blablahostvagor

Tarabetyg: 3/5

Andra delen om journalisten Cilla Storm, med kolonilott på idylliska ön Bullholmen, visar att Christoffer Holst växer som författare. Språket har blivit tätare, det feelgoodsöta kryddat till mer substans och intrigen överraskar. Om såriga relationer, livslögner och ond död. Visst finns här den givna polishunken och de gulliga bögkompisarna, men också väldigt fin vänskap mellan generationer.

Bäst: Hur de olika historierna vävs ihop.

För dig som … vill höstmysa.

(Lovereads)

Av: Kerstin Särneö