Nu är det dags att äntligen läsa ikapp lite. Men vad ska du då välja? Klassiker, nyheter eller kanske ladda ner en ljudbok? Vi bad några kulturprofiler om deras bästa tips!

Lagaylia Frazier, 58, artist, Stockholm:
– Kom närmare dig själv med en bok

Lagaylia-Frazier-foto-Olle-Melkerhed_0919

Tillbringa sommaren med en riktig klassiker. Talangjurymedlemmen Lagalylia Frazier har en stor favorit.

karlekikoleranstid_0919
– Jag älskar Kärlek i kolerans tid av Gabriel Garcia Marques. Författaren har ett väldigt speciellt sätt att ge ljus åt även ganska vardagliga händelser. Jag har läst alla hans böcker och de innehåller alltid en viss aspekt av glädje och sorgsenhet.

Men en bra bok måste inte vara en roman. Kanske är det dags att ta semesterns lediga dagar till att komma lite närmare sig själv. Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle är Lagalylias tips till dig.

– Jag önskade att jag hade skrivit den boken – då hade jag behärskat konceptet att leva i nuet. Nu får jag öva på det varje dag. Just nu lyssnar jag om boken och lär mig något nytt från den hela tiden.

Lagaylias sommarboktips: The Autobiography of Quincy Jones. Musikern Quincy Jones berättar i sin biografi om allt från barndomen till musiksuccéerna. Han beskriver sitt liv med en schizofren mamma och berättar om hur det var att träffa musiklegender som Miles Davies och Ray Charles.

Hanna Dorsin, 46, skådespelare och komiker, Stockholm:
– Jag försvann in i en magisk och läskig värld

hannadorsin_0919

Du känner säkert igen Hanna Dorsin från humorgruppen Grotescos många sketcher. Och drottningen av komedi har så länge hon kan minnas haft en fascination för böcker som gett henne chansen att besöka en ny plats i en helt främmande värld.

– Min absoluta favoritbok är Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett. Det var den bok som jag som tioåring slukade och som jag läste om flera gånger. Den liksom introducerade mig i den där läsbubblan man kan hamna i. Du vet den där som gör att man hamnar i en helt annan värld.

Om favoritboken är en klassisk barnbok läser hon mest andra typer av romaner i dag.

rorelsen_0919
– Jag läste nyligen Rörelsen som är del två i en triologi av John Ajvide Lindqvist. Den är så mystisk och fascinerande. Jag försvann in i Ajvide Lindqvist magiska och läskiga värld. Ännu en bok som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän den var slut. Allt John skriver är så bra.

Vilken bok önskar du att du själv hade skrivit?
Poltava av Peter Englund. Den är så skickligt skriven. Otroligt fascinerande hur man får följa kriget ur den enkla soldatens och lilla människans perspektiv. Det låter torrt, men jag är otroligt impad av hand sätt att skriva och fånga läsarens intresse. Jag är egentligen inget fan av krigsskildringar, men denna sträckläste jag.

Hannas sommarboktips: Det blir såklart Den hemliga trädgården. Sjuka och föräldralösa Mary Lennox skickas från sitt hem i Indien till England för att bo hos sin farbror. En dag hittar hon nyckeln till en trädgård som varit låst i tio år – och då förändras allt. Trädgården är förtrollad.

Claudia Galli Concha, 40, skådespelare och influencer, Stockholm:
– Så många otroliga framgångsberättelser

claudiagalliconcha_0919

När Claudia var 14 hittade hon boken En älskares dagbok av Sven Lindqvist på en loppis under en Gotlandsvisit. Hon sträckläste den snabbt och har tagit fram den ur bokhyllan flera gånger sedan dess.

– Det är en bok som funnits med mig länge och som jag inte kan göra mig av med. Romanen, som består av dagboksanteckningar och kärleksbrev, är så välskriven och fängslande.

Hade Claudia skrivit en egen bok hade hon önskat att hon skrivit The Secret av Rhonda Byrne. Den populära självhjälpsboken handlar om hur man kan manifestera sina önskningar och låta universum uppfylla dem.

idagarjagfri_0919
– Det måste vara häftigt att ha skrivit en bok som skapat så många otroliga framgångsberättelser. Om jag hade skrivit den hade jag nog också blivit väldigt rik, skrattar Claudia.

Vilken bok tycker du att man ska läsa?
– Jag läste nyligen min vän Josefin Dahlbergs bok, I dag är jag fri. Det är en självbiografi om hur hon började dricka alkohol när hon var 10, blev alkoholist när hon var 15 och hur hon sedan blev nykter som 20-åring. En otroligt öppen och ärlig bok. Väldigt berörande.

Claudias sommarboktips: Femsekundersregeln av Mel Robbins. En bok om hur man tar beslut på fem sekunder och på så sätt tar bort de tvivel man har på sig själv och sin egen förmåga.

Emelie Schepp, 39, författare, Motala:
– Den fick mig att åka två varv i rondellen

emelie_schepp_0919

När Emelie Schepp ska sätta sig ner på altanen och ta fram sommarens läslista på böcker, har hon svårt att ta av sig sina författarglasögon. När man själv jobbar med att skriva böcker är det svårt att inte analysera boken utifrån det.

– Jag läser väldigt mycket när jag inte är i en skrivprocess själv. Ibland när jag läser kan jag komma på mig själv med att skumma igenom böcker med arbetarglasögonen på för att få inspiration. Det är svårt att inte fundera på boken ur ett jobbperspektiv. Vad var det egentligen som gjorde boken bra? Var det karaktärerna? Eller kanske tvisten på slutet?

För att Emelie ska tycka att en bok är bra måste den innehålla ett visst antal ingredienser. Den måste ha en fängslande början. Händelserna i boken måste få en att vilja vända blad. Och karaktärerna måste vara spännande.

buravguld_0919
En bok som Emelie läser just nu som har just alla de egenskaperna är Camilla Läckbergs nya roman En bur av guld.

– Camilla vågar verkligen skapa något helt nytt. Ämnet ligger så rätt i tiden. Jag är väldigt fascinerad av att hon vågar. Hon vågar och vinner, säger Emelie.

Men man måste inte alltid plocka upp en fysisk bok för att kunna ta till sig en spännande historia. Emelie är en stor förespråkare av ljudböcker, något som är perfekt att ha med sig på promenaden eller en dag på stranden.

Och vill man ha ett riktigt bra ljudbokstips vet Emelie vad man ska lyssna på.

Sandmannen av Kepler är den bästa lyssningsupplevelsen jag haft. Den fick mig att åka två varv i rondellen bara för att få fortsätta lyssna.

Vilken bok önskar du själv att du hade skrivit?
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Tänk om det varit jag som skrivit den.

Emelies sommarboktips: Ghostman av Roger Hobbs. När ett rån går fel och i stället blir ett blodbad kallas Jack Delton in. Jack är en ghostman och kan få vad som helst att försvinna. Även jagade rånare.

Av: Moa Alfredsson