I varje nummer av Tara recenserar Kerstin Särneö nya böcker. Den här gången har hon läst Jag for ner till bron, Dvalan, Totalskada.

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

jagfornertillbror_karinsmirnoff

Tarabetyg: 5 av 5

Familjedrama utöver det vanliga. Mättat, återhållet och dovt får vi följa 36-åriga Jana när hon återvänder till sin hembygd. Ett litet, kärvt norrländskt samhälle där missbruk och tystnad fräser under ytan. Berättat nästan utan andhämtning med ett böljande och bedövande vackert språk. Tätt intill huvudpersonen får vi närma oss de minnen hon valt att glömma. en ruggigt bra roman.

Bäst: Det egensinniga språket.

För dig som… vill fullständigt knockas.

(Polaris)

Dvalan av Camilla Grebe

dvalan_camillagrebe

Tarabetyg: 4 av 5

Camilla Grebe imponerar stort igen. Nya, lösa uppföljaren till förra årets bästa skandinaviska kriminalroman ”Husdjuret” är både suggestiv, tät och tonsäker. Perspektiven skiftar, men alla personerna får egna röster och uttryck. Om unga män som försvinner och mödrars starka kärlek, med flera överraskande vändningar. Vem är egentligen god och vem är ond? Dock något präktig sensmoral.

Bäst: Drivet och spänningen.

För dig som… gillar psykologiska thrillers.

(Wahlström & Widstrand)

Totalskada av Helena von Zweigbergk

totalskada_132018

Tarabetyg: 3 av 5

Villan som brunnit ner och totalförstörts står som symbol för ett äktenskap på upphällning. Huvudpersonen, 56-åriga Agneta, famlar efter sig själv i ett outsagt tomrum som kommit emellan henne och maken Xavier. von Zweigbergk fångar som vanligt skickligt detaljerna och allt det som sägs i tystnader. Men det riktiga berättardrivet tar inte riktigt fart förrän mot slutet av romanen.

Bäst: Dialogerna.

För dig som… är mitt i en medelålderskris.

(Norstedts)

Av: Kerstin Särneö