En högre rättvisa av Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth

hogrerattvisa_boktips

Tarabetyg: 5/5

Kriminalromanens Kinderägg, med tre starka historier i en bok. Hjort & Rosenfeldt har dröjt tre år med sjätte delen om Sebastian Bergman och Riksmordkommisionen, men är tillbaka med full kraft. Vem är de som mördar och våldtar i Uppsala? Och hur ska Sebastian Bergman kunna nå fram till sin avståndstagande dotter? Ska polisen Billy kunna hålla ormen inom sig stången? Otroligt spännande.

Bäst: Enormt driv med cliffhangers.

För dig som … inte nöjer dig med dussindeckare.

(Norstedts)

Ariane av Myriam Leroy

Ariane

Tarabetyg: 4/5

Just så här utsatt och förvirrat kan tonåren vara. Allt är på liv och död: dö ung eller vänj dig vid vuxenvärldens vardag. Skildringen av två belgiska tonårsväninnor i början av 1990-talet är som en blandning av Elena Ferrantes och Edouard Louis uppväxtskildringar. Vibrerande av längtan, sökande och erotik. En exakt gestaltning av existentiell vilsenhet åren mellan barn och kvinna.

Bäst: Det avskalade språket.

För dig som … verkligen vill bli berörd.

(Sekwa)

De aderton av Anton Berg

deaderton_boktips

Tarabetyg: 3/5

”P3 Dokumentär” har varit en favorit i flera år. Många av de bästa programmen signerade radiojournalisten Anton Berg. I sin debutbok har han sytt ihop en riktigt spännande politisk thriller som rör sig från Gustav III:s hov 1786, via Palmemordet och fram till nutid. Efter en splittrad start tar sig berättelsen och det finns många kul blinkningar åt både Svenska Akademien och radiokändisar.

Bäst: Initierad samhällsskildring.

För dig som … gillar konspirationsteorier.

(Bookmark)

Av: Kerstin Särneö