Än är det några veckor kvar innan sommaren tar slut. Här är några av Kerstin Särnös pocketfavoriter.

sanchez_tara
För dig som gillar feelgood…
Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré av Mamen Sanchez.

Förvecklingar, kärlek, passion och hemligheter. Charmig sommarbok som man läser med ett leende på läpparna. Nyskilda Cecilia har startat pensionatet för kvinnliga studenter i ett slitet gammalt ärvt hus i utkanten av Madrid. En lättsam njutning.

 


blonde_oates_tara
För dig som gillar klassiker…
Blonde av Joyce Carol Oates

Vackert, drömskt och nästan febrigt om ett utsatt barns kvinnoblivande och identitetssökande. Joyce Carol Oates bästa roman kom för sjutton år sedan och handlar om Marilyn Monroe. Nobelprisnivå på den skrämmande, fantastiska historien, i ny pocketutgåva.

 


ferrante_tara
För dig som missat årets snackis…
Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Första delen i Elena Ferrantes Neapelkvartett, om väninnorna Elena och Lila, finns nu i pocket. Magiskt, och med stark igenkänning, om att vara flicka i efterkrigstidens fattiga 50-tal.

 

 

 

 


guernseys_tara
För dig som missat en goding…
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Schaffer

En riktig favorit som kom för snart tio år sedan. Välformulerad, småputtrig och ganska knasig brevroman om livet på Guernsey under andra världskriget. Tonen är lättsam, stilen rapp och underhållande, och personbeskrivningarna kärleksfulla.

 


dolan_tara
För dig som gillar spänning…
Lång väg hem av Eva Dolan

Ruggigt bra deckare som blandar samhällsengagemang med oväntade vändningar och starkt berättardriv. Extra plus för trovärdig intrig om hatbrott och en mördad papperslös invandrare. Välskriven debut av en författare som har fler böcker på svenska.

 


lucia_berlin_tara
För dig som gillar noveller…
Handbok för städerskor av Lucia Berlin

Litterär fröjd för sparsmakade finkännare. 43 korta, kondonserade historier som tillsammans skapar konturer av författarens eget liv. Ljuvligt och exakt språk. Efter Alice Munros Nobelpris 2013 har allt fler upptäckt vilken läsglädje goda noveller ger.

 


anne_radge_tara
För dig som gillar familjeserier…
Berlinpopplarna av Anne B. Radge

Frossa i feelgood med mörka stråk och mycket allvar. De tre första böckerna om norska släktgården Neshov, Berlinpopplarna, Ermitkräftor och Vila på gröna ängar har återutgetts i storpocket. Fjärde delen Det finns alltid förlåtelse har precis kommit på svenska.

 


de_sma_tingens_gud_tara
För dig som vill ha en läsupplevelse…
De små tingens gud av Arundhati Roy

Myllrande, kryddig, sorglig och lekfull. Legendarisk roman som vann Bookerpriset 1997 utspelar sig i indiska delstaten Kerala. Boken kräver en del av sina läsare men du blir rikligt belönad. I höst kommer uppföljaren Den yttersta lyckans mysterium.

 


Av: Kerstin Särneö Foto: Shutterstock/IBL

Omslag 9-17.indd