Elizabeth Gummesson, coach, föreläsare och författare aktuell med nya boken Tala är guld börjar blogga på Tara. Vi tar reda på om hon lever som hon lär och hur man kan komma ur beteendet "prestationsprinsessa".

Elizabeth Gummesson
Ålder: 42 år.
Familj: Döttrarna Emelie, 17, Alexandra, 13 och Bianca, 7 och hunden Britta. Förlovad med Jonas Olson.
Bor: I en femma på Södermalm i Stockholm.
Gör: Jobbar med klienter inom coaching, krishantering och sorgbearbetning, föreläser inom personlig utveckling, ledarskap, kommunikation, arbetsglädje och motivation. Även författare med böckerna Good enough, Svartsjukeakuten, Tala är guld. Jobbar även ideellt för BRIS och Ecpat.

Bloggen: Elizabeth Gummesson

 


 

Hej Elizabeth, du arbetar med coaching och har bland annat skrivit böckerna Good enough och nya boken Tala är guld. Lever du som du lär?
– Jag får ofta den frågan, men för mig är det helt självklart at jag måste leva som jag lär, annars skulle jag bli kortvarig i min bransch och dessutom skulle jag nog inte överleva. Mitt arbetstempo är högt och intensivt och jag måste ta hand om mig själv för att orka. Däremot betyder det inte att jag är omänsklig och aldrig ramlar tillbaka till gamla beteendemönster, men jag vet hur jag ska hämta upp mig. Och jag är mycket snällare mot mig själv nu än jag varit förut.

Vad skulle det kunna vara för beteendemönster?
– Ibland kan jag få prestationsångest om jag ska föreläsa på en heldag med massa olika inspiratörer och tänka att ”vad har jag att komma med bland alla dessa kändisar?” men då får jag vända tanken och säga till mig själv att jag faktiskt också har någonting viktigt att berätta.

Vad är det bästa med ditt arbete?
– Att jag får möta så många människor i så många olika situationer. En dag kan jag hålla en föreläsning på Mallorca för 300 revisorer, en annan möta en person som drabbats av en svårt akut kris i sitt liv, och en tredje åka på författarafton och möta läsarna och signera böcker. Men möten med människor och att få följa mina klienter i deras modiga arbete med förändring, kris, utveckling – det är ett stort förtroende att förvalta.

Vilken typ av person är svårast att coacha?
– Jag vill inte dela upp människor på det sättet, jag tar mig bara an de klienter där jag tror att vi kommer att få ett stimulerande samarbete. Det ska inte vara för lätt.

Vad kan du ge för konkreta tips till ”prestationsprinsessan” som hon skulle kunna ta till sig?
– Slappna av. Ta vara på livet, det är så oerhört skört. Gå igenom dina värderingar och dina tankar om hur du egentligen vill att livet ska vara om du själv fick önska och inte behövde ta hänsyn till hela världen. Se om du kan röra dig i den riktningen lite varje dag.

Vad bjuder du på i din blogg?
– Jag tänker dela med mig av stort och smått, alltifrån mina egna värderingar och hur jag faktiskt valt att leva, till att tipsa om god mat, härliga platser att besöka eller visa fina kläder som jag gillar. Sen blir det såklart inblick i mitt arbetsliv och lite resor och sånt också. Det blir varierat, det lovar jag!

Följer du några bloggar?
– Jo, jag gillar lite olika bloggar som Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren eftersom de har så många goda recept, Sofi Fahrman för alla kläder och New York-tips. Jag inspireras ofta av det jag läser i bloggar, beställer grejer eller lagar den maten, det är kul när det blir så.

Hur ser ditt liv ut nu?
– Just nu är det en hektisk arbetsperiod fram till mitten av december. Min tredje bok har släppts, Tala är guld heter den och handlar om vardagskommunikation som ger bättre relationer. Det blir mycket prat om den, intervjuer och olika framträdanden. Sedan föreläser jag mycket, och reser som vanligt varje vecka till olika platser. Det kan vara allt från hemmaplan till Karlskrona eller Mallorca som står på programmet. Däremellan hjälper jag döttrarna med läxor, försöker få min hundvalp rumsren, svär över att jag inte hinner träna så mycket som jag vill, och umgås med kärleken. Plus skriver på nästa bok.

Vilka är dina styrkor i vardagslivet?
– Att jag är snabb och fixar undan saker lätt, jag är verkligen en doer. Att jag lätt får kontakt med människor, mitt jobb har lärt mig hantera alltifrån direktörer till hemlösa så jag rör mig lätt bland människor. Och att jag är busig och rolig faktiskt, det mesta blir lättare med humor.

En bok som berört dig.
– Samtal med Gud av Neale Donald Walsh. Så varm, fin, djup och viktig. Den finns alltid för läsning vid min säng.

Hur hittar du inspiration för att kunna prestera i arbetslivet?
– Den kommer från alla de människor som mejlar, hör av sig eller kommer fram på stan och säger att de läst mina böcker eller lyssnat till en föreläsning och blivit inspirerade, då ger de mig inspiration tillbaka! Men även när jag arbetar med en klient över tid och ser hur de börjar må bättre, ökar sin livskvalitet och till och med gillar sina liv. Det är lika stort varje gång.

Vad gör du om du får 30 minuter över?
– Kollar på Celebrity Rehab på nätet, tyvärr är jag helt fast i det, eller så ritar jag för det är så skön avkoppling, eller ringer en kompis och babblar.

Vilken är din stilinspiration?
– Jag är väldigt intresserad av kläder och tycker att det finns många svenskor som klär sig snyggt, Martina Bonnier, prinsessan Madeleine, Emma Wiklund, Rosanna Mariano, Nathalie Schuterman är några.

3 saker från ditt badrumsskåp?
– Jag är lite såld på Chanels hudvård, jag vet att det är larvigt dyrt och gör säkert ingen större nytta än apotekets krämer, men det doftar så gott och känns skönt mot huden. Yvonne Ryding gör också fantastiska produkter till ett hyggligare pris. Jag är ganska torr och måste smörja in mig ordentligt. Schampo från Kerastase, inpackning från Redken och så ligger det tandtråd i badrumsskåpet som jag borde använda oftare…

En plats du drömmer om att besöka?
– Åh det finns så många! Jag har rest mycket i mitt liv och gör det fortfarande, men det finns mycket kvar att uppleva. Jag ska åka till Hongkong, Vietnam och Singapore i vinter och det är mina drömplatser just nu!

3 saker som alltid finns i ditt kylskåp?
– Mjölk dricker jag dagligen, det är så gott! Frukt finns alltid, perfekt när man har brådis, och så hummus, det älskar jag.