Älska hösten – 7 serier du inte får missa i höst

Lena Olin som lyxhustru, Sissela Kyle som rånare och en vindlande svensk släktsaga à la Downtown Abbey... Varsågod! Här är allt du behöver veta för att hänga med i tv-snacket kring fikabordet i höst.

1. Svenska stora mysserien

var_tid_ar_nu

Inte Downtown Abbey men nästan… En stor svensk serie med vackra kläder och miljöer. En vindlande släktsaga i tjugo avsnitt om krögarfamiljen Löwander.

Överklassflickan Nina och kökspojken Calle möts bland jublande människomassor på Kungsgatan i Stockholm måndagen den 7 maj 1945. Det är äntligen fred och Nina och Calle kysser varandra trots att de inte känner varandra – och så startar sagan.

Låter som ett perfekt söndagsnöje i höst.

Serie: Vår tid är nu
Vad: Ny svensk dramaserie.
Sänds: Måndagar i SVT.
Premiär: I början av oktober, exakt datum ej ännu bestämt, håll utkik.
Rätt replik om du inte sett den men ändå vill delta i snacket: ”Visst är det fantastiskt att Suzanne Reuter ser så gammal ut i sin roll. Hon är ju faktiskt bara 65 år på riktigt.”

2. Lena Olin på dekadenta Rivieran

Riviera

Turkosblått Medelhav, drinkar, höga klackar, vackra kläder, dyra bilar, fransk societet med massor av pengar och glamour – och en massa lögner, våld och hemligheter.

Låter det inte som en godispåse för tv-soffan? Lägg till att Lena Olin spelar en av rollerna. Hon är Irina, exfru till den sanslöst rike Constantin som dör i en båtolycka – eller kan det vara mord?

Constantins änka Georgina (spelad av Julia Stiles) tänker undersöka det.

Serie: Rivieran
Vad: Thrillerserie i sex avsnitt.
Sänds: Cmore.
Premiär: Onsdag 6 september.
Rätt replik om du inte sett den men ändå vill delta i snacket: ”Man kan faktiskt hyra det där palatset som Georgina bor i om man vill ha fest och är svinrik. Det heter Chatau Diter och ligger i Grasse – och har två helikopterplattor.
Alternativ: ”Jaha, är det den där serien som U2:s förre manager Paul McGuiness har hittat på.”

3. Skulle du låta barnen fixa ditt bröllop?

Fixa-Brollopet

Det låter galet och modigt. Föräldrar som överlåter åt barnen (och tv) att planera allt inför bröllopet. Det blir djungelbröllop, skräckbröllop och hårdrocksbröllop.

Dessutom måste föräldrarna klara ett antal utmaningar innan de får gifta sig. Kan bli en rysare. Programledare är gifta paret Caroline och Alexander Hermansson.

Serie: Fixa Bröllopet
Vad: Realityserie i tio avsnitt.
Sänds: Barnkanalen.
Premiär: Fredag 3 november.
Rätt replik om du inte sett den men ändå vill delta i snacket: ”Det är en brittisk programidé och där fick ett par gifta sig under vattnet, ett annat fick klä ut sig till Dracula och hans brud och ett par fick gifta sig på en båt i Seine alldeles nedanför Eiffeltornet.

4. Jo, visst är det hon från Sex and the City
I höstens nya omgång av serien Modus får profileraren Inger Johanne (Melinda Kinnaman) rycka in när USA:s president försvinner under ett Sverigebesök. Nej, det är inte Donald Trump, det är Helen Tylers, spelad av Kim Cattrall – mest känd för rollen som Samantha i Sex and the City.

Serie: Modus
Vad: Thrillerserie i åtta avsnitt.
Sänds: TV4.
Premiär: Under hösten.
Rätt replik om du inte sett den men ändå vill delta i snacket: ”Jaha, Kim Cattrall! Visste ni att hon har varit ihop med Kanadas förre detta premiärminister Pierre Trudeau för länge sen, alltså pappan till snyggingen Justin som är premiärminister nu.”

5. Ja, bästa mannen vill man ju träffa

Onnevall-Basta-mannen

Det kan bli många diskussioner i tv-soffan när serien Bästa mannen ska diskutera manlighet i höst. Vem har inte åsikter om män?

Är det hormonerna som gör att män ska slåss oftare än vi kvinnor? Och är det bara en myt att karlar inte kan visa känslor?

Programledaren Fredrik Önnevall har hjälp av maskulinitetsforskaren och psykologen Thomas Johansson och gäster som bland andra: Mikael Tornving, Bob Hansson, Ola Salo och Alexander Bard.

Serie: Bästa mannen
Vad: Samtalsserie i tre delar.
Sänds: SVT.
Premiär: Torsdag 12 oktober.
Rätt replik om du inte sett den men ändå vill delta i snacket: ”Ja, jag skulle ju definitivt inte välja nån av dem som bästa mannen.” (så skapar du en ny snackis).

6. För dig som älskade The Handmaid´s tale

Alias-Grace-5

Satt du som klistrad vid The Handmaid´s tale i våras? Då måste du se den nya serien som också bygger på en roman av Margaret Atwood. Men i Alias Grace handlar det inte om en eländig framtid, utan om ett eländigt 1800-tal och bygger på ett verkligt rättsfall.

Den unga Grace Marks anklagas för att tillsammans med sin pojkvän ha mördat sin arbetsgivare och hans hushållerska. Kan denna lila väna 16-åring ha gjort detta?

Serie: Alias Grace
Vad: Alias Grace, serie i sex avsnitt.
Sänds: Netflix.
Premiär: Under hösten, datum ännu ej satt.
Rätt replik om du inte sett den men ändå vill delta i snacket: ”Visst är det mystiskt att verklighetens Grace Marks bara försvann när hon blivit benådad efter att ha suttit 30 år i fängelse.”

7. 40+ rebellerna

Enkelstoten-Foto-Par-Backstrand_TV_4

De gör vad vi knappast vågar tänka. Ledsnar på sin vardag och de gör något drastiskt åt det. Läraren Jenny (Lotta Teje) och läkaren Cecilia (Sissela Kyle) i Kalmar har tröttnat på att ta skit från elever, föräldrar, patienter och chefer. De har tröttnat på skilsmässoproblem och dålig ekonomi. Så de bestämmer sig för att råna en bank.

Serie: Enkelstöten
Vad: Komisk dramaserie i sex avsnitt.
Sänds: TV4.
Premiär: I november, exakt datum ännu ej bestämt, håll utkik.
Rätt replik om du inte sett den men ändå vill delta i snacket: ”På 80-talet hette den Dubbelstötarna och Björn Gustafson och Frej Lindquist spelade huvudrollerna”
Alternativ: ”Lotta Teje fick träna på att prata kalmaritiska men Sissela Kyle klarade sig undan, för hennes rollfigur är inflyttat från Göteborg.”

Av: Maggan Hägglund Foto: Johan Paulin/SVT, Carl-Henrik, TV4

Omsl 11-17.indd