Agneta Sjödin kastades in i medelåldern. Karriären började svaja, barn lämnade boet och vallningarna avlöste varandra. Vad hände, egentligen? Vägen ur svackan blev en dagbok där hon varje dag skrev om hur hon ville att livet skulle bli – nu.

Agneta sjodin artikelbild

Agneta Sjödin
Ålder: 50.
Familj: Dottern Maja Strömstedt, 20, och pojkvännen Martin Lamprecht, 54.
Bor: Nacka.
Gör: Författare och programledare.
Aktuell med: Romanen ”Drömdagboken” och fyll i-boken ”Drömdagbok” (HarperCollins Nordic), samt ”Bingolotto” på TV4.


Agnetas 4 mitt i livet tips

  1. Känslorna: Försök att inte gå in i tankar om att ”allt” är fel och jobbigt. Bena ut känslorna och sortera upp vad som är vad.
  2. Klimakteriet: Har du besvär, gå till gynekologen och be om hjälp. Kämpa inte i onödan, det finns annat i livet att lägga sin energi på.
  3. Barn som är unga vuxna: Var lyhörd, finns där och peppa. Och passa på att göra allt det där du under barnåren drömde om att ha tid med – nu har du chansen.
  4. Framtiden: Fortsätt drömma – det får dig att vilja komma vidare.

Agnetasjodin artikel1 102018

Det räcker inte med att bara tänka, brukar det heta.

Nej, men det kan ta en långt, menar Agneta Sjödin, som tror att många av oss skulle vara betjänta av ägna sig lite mer åt det som hon kalla mental styling. För du behöver inte vara mystiker för att skapa magi.

– Du kan skapa mycket med dina tankar – både gott och ont – därför gäller det att vara vaksam på vad som rör sig i ditt huvud. Är det någonstans man ska städa, rensa bort skräp och inreda snyggt är det i det inre templet, säger hon.

Vi ses hemma hos Agneta Sjödin, i hennes ombonade kök i lägenheten i Nacka. Hon är osminkad och har slitna, somriga jeans när hon fixar en nyttofrukost (smoothie), som toppas med kaffe och vaniljlängd.

Hon pratar om sina springturer längs vattnet där hon bor, och berättar att hon just fått den slutliga versionen av sin senaste bok ”Drömdagboken”, samtidigt som hennes tidigare romaner kommer i nyutgåva.

Hon ser nöjd ut.
– Jag är på väg upp på nästa plattform, och tror att jag kommer att trivas där. Men visst har det funnits en passage jag varit tvungen att ta mig igenom för att komma hit. Det har framförallt handlat om att våga stänga dörren till det som varit, och landa i insikten att jag går in i en ny era.

Om vi backar bandet några år har det dykt upp förändringar som inte bara varit roliga att möta. Medelåldern kraschade in i Agnetas liv – precis som för så många av oss.

Klimakteriet puttade in henne i en bergochdalbana av hormonella förändringar, samtidigt som tevekarriären började svacka, och dottern stod på tröskeln till att lämna sitt barndomshem.

– Det kom också många tankar när jag närmade mig 50 och började blicka tillbaka: Gjorde jag rätt val? Kämpade jag tillräckligt? Vad hade hänt om jag tackat ja till det jobbet? Men inget i det förgångna går ju att ändra. Jag behövde landa i min egen mognad, och i stället för att se bristerna uppskatta mina lärdomar och den erfarenhet jag bär på.

– Det handlade också om att inse att det är jag själv som påverkar mitt liv, och att alla relationer handlar om mig. Att springa vidare är ingen självklar lösning.

Hennes nya bok Drömdagboken är en fiktiv historia, som inspirerats av Agnetas liv.

Huvudpersonen Helena jobbar i tevebranschen, men trots att hon är etablerad känner hon hur åldern hotar karriären, ”de grå tinningarnas charm” är en bonus mest män verkar få. Och trots att hon tycker att hon tagit hand om sig och ser bra ut för sin ålder, inser hon att hon ändå inte är lika attraktiv på marknaden.

Helena bär på en längtan efter att en dag få landa i en stabil och trygg famn, men tänker samtidigt att ”Det är svårt för mig att träffa en bra man. Alla bra är redan upptagna.”

Men mitt i eländet bestämmer hon sig för att skriva en drömdagbok – om hur hon i stället vill att livet ska vara.

– Jag hade själv haft en svacka när jag började skriva dagbok, det var så idén till romanen kom till mig. Jag skrev i den varje dag, om hur jag ville att mitt liv skulle vara och kännas, och försökte gå in i känslorna. Den dagboken förändrade mitt liv.

Det var för några år sedan som Agneta kände att de riktigt roliga tevejobben började sina.
– Jag hade själv tackat nej till projekt för att börja bygga upp mitt författarskap, och trodde mig kunna göra det. Men det var förstås naivt, för när jag klev åt sidan var det andra som skyndade fram. Jag har väl heller aldrig varit den som pushat på och tagit för mig, har inte haft den stilen. Jag kanske var lite för godtrogen.

Ja, hon kan se varför det blev som det blev, och hon är glad att hon påbörjade en ny karriär genom skrivandet, ”annars kanske jag hade fått panik.”

Men även om man öppnar sig för en ny dröm kan det samtidigt finnas ett vemod i att lämna något och inse i att man inte längre tillhör gänget där man håller varandra om ryggen.

– Jag älskar att få kombinera mina tevejobb med min mer eremitiska tillvaro som författare. Jag är glad för att jag tog steg för att komma hit där jag är i dag, samtidigt som det finns en sorg i att delvis lämna något som varit betydelsefullt. Jag tror man ska våga möta den sorgen, för att sedan kunna hitta acceptansen.

– Jag tror många försöker klamra sig fast vid saker lite för länge, jobb likväl som relationer. Och jag kan förstå det, för det är en livboj, och man vet kanske inte om man vågar släppa taget eller orkar simma till nästa.

Agneta berättar hur hon ändå vågade lita på sin intuition och tacka nej till ett programledaruppdrag som hade tryggat ekonomin men kändes fel.

– Rent logiskt var det kanske ett galet beslut, men jag gick på min känsla, vilket jag är glad för. För sedan fick jag hoppa in på ”Bingolotto” i några månader, ett program som stöder den viktiga svenska föreningsverksamheten, vilket kändes roligt. Ofta är det så, saker löser sig.

En annan bit var den fysiska förändringen som slog till genom klimakteriet. Agneta berättar om hur hon satt i soffan och skrev när det liksom ”skjutsade till” i kroppen.

– Jag ville verkligen inte att det skulle vara klimakteriet, det lät så gammalt och osexigt, så i min flummiga värld tänkte jag först att det var en slags energihöjning, skrattar hon.

En mental bit med klimakteriet är att det står för slutet på fertiliteten – och även om Agneta sedan länge lämnat idén om fler barn, studsade tankar kring att den epoken nu var över runt i henne.

– Det är först nu jag velat prata om det här, för jag har landat i ett lugn här också. Och jag vet vilken behållning jag själv har haft av kvinnors berättelser om sina pms-besvär. Jag hade kraftig pms, som ställde till med mycket i mitt liv och mina relationer, och det var via andras berättelser som jag kunde sätta fingret på vad mina problem handlade om.

Klimakterieproblem efter problem pockade på. Agneta fick vallningar, acne, sömnbesvär och ”allt möjligt”, så hon gick till en läkare och fick östrogen.

– Efter alla skriverier har man ju blivit lite uppskrämd kring hormonet, men jag ville inte gå runt och kämpa med de här bitarna när det finns hjälp att få. Östrogenet blev min räddning. Nu känner jag mig som mig själv igen. Det sägs att lusten kan minska när man kommer in i klimakteriet, men östrogenet hjälper mot torra slemhinnor. Och jag har fortfarande lust, vilket är en härlig känsla.

En stor omställning för många kvinnor (och män) är såklart när deras barn börjar flyga ut ur boet. Man märker hur de successivt söker sig mer och mer hemifrån. Och glädjen i att se hur barnen utvecklas blandas med mixade känslor över att familjeåren går mot sitt slut.

– Jag trivs i mitt eget sällskap, men det var några månader då jag tyckte att ensamheten som uppstod när Maja var hemma mycket mindre var jobbig. Då var jag singel också. Men sedan vände jag på saken och såg det positiva med situationen. Plötsligt kunde jag ju tacka ja till saker utan att först stämma av läget hemma. Och vi har en fin relation, det är en av de saker i livet som jag är mest stolt över.

Vändningen kom som sagt när Agneta hittade en vacker skrivbok och började klottra ner sina dagliga tankar i den.

Hon har jobbat med sin självkänsla sedan hon fick barn och insåg att hon behövde bli en tryggare person. Men positiv kraft är en färskvara och tyvärr fungerar ju våra hjärnor som kardborreband för negativitet, så vissa perioder behöver man påminna sig om att tänka välvilliga tankar om sig själv, sitt liv och sin omgivning.

– Å andra sidan är tvärtom också sant. Om du skapar en härlig känsla i kroppen utstrålar du mer värme, omtanke och vänlighet. Och du kommer att attrahera personer och situationer som ligger i linje med dina förväntningar. Dagboken blev mitt sätt att hålla fast vid de ljusa tankarna.

Agneta har bevis på att det funkar. Hon berättar exempelvis hur hon bytte ut tankar som ”jag har svårt att träffa någon” mot känslan att redan vara kär.

– Jag gick runt här hemma och kände lyckan sprida sig i min kropp, och när jag promenerade i skogen var det som att någon redan höll om mig. Några månader senare var jag där, jag hittade energin som drog till sig kärlek. Så häftigt!

Agnetasjodin medkarliekmartin

Hon träffade sin Martin via vänner, men vis av tidigare skriveri-erfarenheter vill Agneta inte prata så mycket om sin relation.

– Visst har jag likt kvinnan i boken ibland träffat män som kärat ner sig i ”teve-Agneta”, där jag initialt tyckt att det är härligt att de är så betagna, men där jag med tiden insett att de inte är kära i mig utan i en bild av mig. Nu har jag mött en man som kompletterar mig.

Ja, hon har hittat en man med en livsinställning som synkar med hennes. Och hon säger att det är häftigt att lära känna varandra, och vilja sträva åt samma håll.

– Det blir ett vackert samspel.

Vari ligger utmaningen?
– Att inte ta saker personligt. Det gäller ju inte bara i kärlek, utan i alla relationer. Andra människors avighet och irritation har med deras rädslor, oro och dåliga dagar att göra. Men det är lättare sagt än gjort, framförallt när man är på fel ställe i sin hormoncykel. Ibland kokar jag över, men jag försöker att inte ta ut det över någon annan. Livet är en ständigt pågående resa och man kan utvecklas varje dag och tur är väl det, skrattar hon.


Gör din egen drömdagbok

”Jag tror att händelser i en människas yttre liv ofta avspeglar det inre. För tanken är skapande, särskilt när den är synkroniserad med känslan. En drömdagbok kan ta dig en bit på vägen. Testa, så får du se”, tipsar Agneta Sjödin.

Gör så här:
Skaffa en vacker skrivbok. Skriv ner tankar som du brukar upprepa för dig själv, som ”Jag kommer aldrig att träffa någon, jag börjar bli gammal, de kommer aldrig att satsa på mig på jobbet.”
Vänd sedan på tankarna – och skriv hur du vill att det ska vara, exempelvis:

”Jag är vacker och värd att älskas”.
”Jag har ett roligt jobb”.
”Jag har underbara människor omkring mig”.
”Jag känner hälsan i min kropp”.

Skriv varje dag positiva saker i dagboken om hur du vill att din tillvaro ska vara – och gå in i känslan av att redan vara där – och se sedan hur livet utvecklas.

Obs! Du behöver ha tålamod. Förändringen sker inte över en dag. Och nej, det här hjälper inte mot vare sig destruktiva relationer eller allvarliga sjukdomstillstånd.

Av: Linda Newnham Foto: Peter Knutson Hår och makeup: Anna Fridh