Vilken matpersonlighet är du? – så bör du äta!

Är du en hamster eller en kicksökare? Genom att ta reda på vilken mellanmålstyp du är får du vägledning till hur just du ska äta. Ett bra mellis kan vara räddaren i nöden – eller sätta oönskade spår på våra 40-pluskroppar.

Vi människor är olika och behöver olika kostråd, inte minst när det gäller mellanmål. En del är matnonchalanta, andra är beroende av att stoppa något i munnen med jämna mellanrum (annars dör de …!).

 
Ytterligare andra behöver lära sig att äta mellanmål och vissa behöver lära sig att ta bort mellanmål (framför allt dåliga). Många behöver förstå sin kropp och sina behov samt skilja på olika sorters hunger.

Så här är det: Den riktiga hungern kommer egentligen inte förrän åtta timmar efter en måltid och då bör man fylla på med energi. Den andra hungern, som kan infinna sig redan en timme efter att man har ätit, är egentligen bara ett sug.

Suget kan komma för att du har ätit för lite riktig mat, för mycket socker som har påverkat ditt blodsocker eller för att du har en obehagskänsla i kroppen som gör dig orolig, rädd eller arg.

Om du bara är sugen är det inte säkert att mellanmål är bästa lösningen.

För att hitta ditt sätt att äta behöver du förstå vilken typ av matpersonlighet du är och vad du vill förändra. Men oavsett om du är matnonchalant, en hamster eller kicksökare finns en gemensam sak för alla människor:

Mat ska ge energi – inte ta.

Mellanmål – eller inte?

Mellanmål är viktigt för en del – framför allt barn och ungdomar – men vuxna behöver inte alltid mellanmål. Om du äter tre gånger per dag och fyller din tallrik med en lagom dos protein, fett, grönsaker och kolhydrater, är det inte säkert att du behöver mellanmål.

Framför allt inte om du har ett stillasittande jobb eller av andra skäl inte rör på dig så mycket och dessutom inte har en aktiv fritid. Då kan det vara bättre att låta kroppen vila mellan måltiderna och ta av sin egen lagrade energi.

Om du däremot är en aktiv person som rör på dig mycket, både i jobbet och privat, behöver du kanske mellanmål och de ska göra nytta! Tränar du mycket måste du självklart fylla på med energi – då är ett bra mellanmål förträffligt.

Så vet du om du är matnonchalant

matnonchalant

Du tänker inte så mycket på mat och struntar i frukost eller kan glömma äta lunch. Du känner inte hunger förrän du är hungrig – på riktigt. Och då är det bråttom!

Men du får bra energi av att äta sällan och fungerar bättre utan att äta mellanmål. Efter en måltid/ett mellanmål går din energi ner och du tappar lätt fokus.

Tips på bra planering och mellanmål:
Låt mobilen påminna dig om att äta innan du får akut hunger. Om du inte äter frukost, ta med ett litet mellanmål och sätt larmet på lämplig tid på förmiddagen. Då undviker du hungerkris före lunch.

För de allra flesta går energin ner fem–sex timmar efter en måltid. När du äter, planera vad du ska äta vid nästa måltid och undvik att det går mer än åtta timmar mellan måltiderna. Planera i så fall in ett mellanmål.

Förslag på snabba mellanmål:
1 avokado eller 2 kokta ägg eller 1 påse minimörötter eller 1 näve sötmandlar.

Resultat:
Du blir mer stabil och får bättre balans; humörsvängningarna planar ut och du kan prestera bättre.

Så vet du om du äter som en hamster

hamster

Du är rädd för att känna hunger och mår psykiskt dåligt när du gör det. Därför hamstrar du, slänger aldrig mat och hoppar aldrig över en måltid eller glömmer att äta.

Du äter en mättande frukost, lunch och middag, och dessutom mellanmål förmiddag, eftermiddag och kväll.

Det blir lätt lite för mycket mat, kroppen vänjer sig vid stora portioner och mycket kalorier. Rör du dig inte mycket går inte den ekvationen ihop.

Tips på bra planering och mellanmål:
Ät lagom stora portioner, ät långsamt och lägg ner besticken när du är mätt. Tänk på att du inte behöver äta upp allt, du kan lägga tillbaka i kylen till nästa måltid.

Om du har ätit en stor frukost med mat som mättar bra, som ägg, yoghurt, müsli eller gröt, klarar du dig minst fem timmar. Du behöver alltså inte äta ett mellanmål om du inte känner hunger. Det är heller inte farligt att bli hungrig 30–45 minuter före lunch. Du vet ju att du inte kommer att svälta.

För att få ner det eviga suget, ät mer på förmiddag och lunch och mindre på eftermiddag och kväll.

Förslag på ordentliga mellanmål:
Chiafröpudding eller ägghack med grönsaker eller avokado, eller grov macka med mättande pålägg.

Resultat:
Du kommer bättre att känna skillnad på hunger och mättnad, och kommer att njuta mer av måltiden när du känner mer hunger. När du inte tänker på mat hela tiden kommer du bli mer tillfreds med dig själv.

Du blir trygg i vetskapen om att kroppen klarar sig på frukost, lunch och middag. Du känner skillnad på ”riktig” hunger och känslo-ätande (när du äter för att du är orolig, trött eller stressad).

Så vet du om du är en kicksökare

kicksokare

Du äter dig aldrig riktigt mätt, utan äter och dricker lite och ofta hela dagen. Du hatar känslan att vara ”för mätt” och tröttnar ofta på maten på din tallrik. Du går igång på sockerkickar och stoppar i dig av det som finns i närheten.

En halv bulle, en Coca-Cola, ett äpple, en Snickers, en macka, en påse nötter. Blodsockersvängningarna gör dig sugen och missnöjd.

Tips på bra planering och mellanmål:
Inför ”Skalmanklockan” i ditt liv. Planera några bra olika frukostar som du gillar och som mättar bra. Bestäm dig för att sitta under måltiden och att du ska äta upp
frukosten.

Ta med dig bra mellanmål som mättar och inte påverkar ditt blodsocker, lägg i väskan eller i en kylväska. Sätt ”Skalmanklockan” på en utvald tid före lunch.

Ät lunch med bra protein och fett, fyll tallriken med grönsaker. Då kommer du inte bli hungrig och du kommer inte bli sugen på grund av högt blodsocker.

Sluta med sockerfyllda mellanmål och prova i stället en grön smoothie, en rawfoodboll, en påse nötter med mera – det är mellanmål som ger energi och inte tar energi.

Laga en ordentlig middag, gärna varm och gör en extra portion som du kan ta med dig som matlåda dagen efter.

Förslag på ordentliga mellanmål:
Omelettwrap med din favoritfyllning eller Naturell keso med bär eller grönsaksstavar.

Resultat:
Du kommer att bli fri från ditt sötsug och känner dig mer mätt och nöjd hela dagen, får mer energi och blir piggare. Efter ett tag kommer du inte behöva din ”Skalmanklocka” – kroppen kommer själv ha koll på tiderna.

Av: Ulrika Davidsson Foto: Shutterstock/IBL

Omsl 13-17.indd