Ta fram det lite busiga, trollska, unika - och frossa i junis blomsterprakt. Här får du 5 pyssliga tips som gör midsommarfesten ännu vackrare.

Det är midsommartid det händer. Varje år samma sak. En längtan som sliter i kroppen.

Buketterna blir enklare, mer anspråkslösa, vildare. Och aldrig är de så vackra som nu.

Promenaderna söker sig till ensligare trakter. Närmare naturen och livet självt. Jag vill ha skogar av krolliljor, strutbäken och gränslös tystnad. Ett gott vemod.

Jag vill samla på mig glittrande mornar, ljumma solnedgångar och lätta regn. Längtar efter att proppa munnen full av primörer och sakta känna smakerna rinna genom kroppen.

Göra kronor av långa grässtrån, stryka över mossiga stenar. Låta det glimrande ljuset leta upp det vissna, skänka skimmer åt maskrosbollar och spirande grönska.

Nu vill jag inte gå till blomsterhandeln, kanske inte ens till rabatten för att hitta material till buketter och kransar, allt det där som fångar årstiden i ett koncentrat.

Nej, nu går jag till skogen, till promenadstigen vid sjön. Känner stressen rinna av och låter naturen visa vägen till ny energi.

Maxa buketten: Mer än 7 blommor

midsommar8_819

Ibland är det vilda det vackra, som grässtrån, hundkäx, smörblommor och ormbunkar. Samla i stora fång och gör buketter. Plocka generösa mängder det som finns i trädgården. Blanda in sådant du hittar utanför tomten, som lupiner och smörblommor. Fyll ut med kvistar från blommande buskar, rankor från klätterväxter eller björkkvistar. Vill du ha något mer enhetligt, välj bara en blomma och gör en stor bukett av den, till exempel daggkåpa.

Girlanger & vimplar: Signalerar fest

midsommar_header_819

Små buketter på rad eller i ett flaggspel blir en vacker och festlig dekoration. Gör små buketter av till exempel prästkragar, blåklint och daggkåpa. En sort i varje liten bunt. Bind fast dem i ett fint vävt band och spänn upp det som en girlang mellan träd eller verandastolpar.

midsommar5_819

Köp eller sy ett flaggspel och fäst buketterna mellan vimplarna.

Gräskrona: Låt stjälkarna vippa!

midsommar1

Plocka gräs med fina vippor, med ungefär 40 centimeter långa stjälkar. Lägg eventuellt till några blommor, gärna sådana som är fina även som torkade, till exempel smörblommor.

Använd kraftig ståltråd, böj två centimeter i ena änden och forma till en krok. Tag därefter tre till fyra grässtrån. Vik ändarna runt ståltråden så att de kommer ut framför knippan.

Lägg dem sedan längst den riktning du arbetar mot. Lås genom att vika ändarna bakåt längs ståltråden.

Ta nästa gräsknippe. Vik ändarna runt tråden och upp mellan första och andra knippet. Lägg sedan även dessa stjälkar i samma riktning. På så sätt låser du varje knippe.

De långa stråna ska hänga ned som en frans runt ståltråden när du sedan böjer den så att den blir rund. Tryck ihop knippena efter hand så att kronan blir tät. Du kan även behöva klippa av stjälkarna så att det inte blir för tjockt upptill.

Gör en ögla i slutet och fäst den i kroken som du började med.

Häng upp kronan med hjälp av fyra lika långa band eller snören som du sätter ihop i toppen. Vävda hemslöjband är vackert eller varför inte trä syrenblommor på tråd, det blir väldigt fint.

I kronan, bland gräset, kan man även låta tygtrasor eller spetsband hänga ner.

Blommor i håret: Toppa med en pion

midsommar3_819

Låt en pion eller ros bryta av mot den vilda midsommargrönskan.

Plocka blommor, välj några sorter som du har mycket av som daggkåpa, blåklint och prästkragar och lägg sedan till några utropstecken som rosor och pionknoppar. Enklast är det med växter som har ganska långa stjälkar.

Börja med en liten bunt, säg tre prästkragar. Sätt ihop blommorna tätt och lägg alla stjälkar åt ett håll. Det hållet blir sedan kransens riktning.

Lägg till nästa bukett. Vira skaften ett varv runt kransen och in mellan första och andra buketten. Lägg sedan stjälkarna åt samma håll som de första. På så sätt låser du fast blomknippe efter knippe tills kransen blir så lång som du vill ha den.

Fäst ihop ändarna med snöre. Tänk på att kransen ofta blir större efter ett tag, så den ska passa precis eller vara lite för liten från början. Annars riskerar den att hamna runt halsen när du dansar runt midsommarstången.

midsommar2_819

Sätt blommorna tätt, tätt och fäst ordentligt.

Vacker dörrdekoration: Välkommen till oss

midsommar

Tag några rejäla, avlånga blad, till exempel ormbunkar. Ovan på det lägger du ett knippe långt vackert gräs. Välj en vacker blomma med ett karaktäristiskt utseende, till exempel krollilja eller en pion i knopp, som dekoration längst fram. Det blir också en fin present om du är bortbjuden till midsommar.

midsommar6_619

Samla krukor, koppar och korgar med skira blommor på verandaräcket.

midsommar4_819

Minimalisten samlar mindre vaser och sätter en blomma i varje.

midsommar_7_819

Kom kompis, så går vi och plockar sju sorters pinnar att lägga i din korg.

midsommar_headerNY_819

Ellen Forsström kallar sig trädgårdspoet, har skrivit boken ”Vackra rabatter” och delar här med sig av midsommardrömmar.

Av: Ellen Forström (text och foto)