Team Lisa eller team Patrik? Äntligen är hyllade Bonusfamiljen tillbaka – teveserien med Sveriges högsta igenkänningsfaktor. I vår snabbguide kan du se vem du är mest lik.

Taras relationsexperter Moa Herngren och Clara Herngren ligger bakom idén och karaktärerna till Bonusfamiljen i SVT1.

Nyligen startade säsong tre och vi är många som har längtat efter att få veta vad som hänt alla inblandade. Ett år har gått sedan sist, Gugge har dött och Martin har bildat ny familj. Barnen är äldre och börjar ifrågasätta sina föräldrars agerande alltmer.

Att manusidéerna skulle ta slut någon gång är ingen risk när det gäller Bonusfamiljen, tvärtom. Nej, precis som i verkligheten utvecklas ju en bonusfamilj hela tiden, säger Moa Herngren. Den står ständigt inför nya utmaningar och nya konstellationer.

I säsong tre förändras till exempel hela den gamla maktbalansen, särskilt för Lisa.
– Vi har utgått från karaktärernas grundpersonligheter och sedan funderat ut vilka situationer som kan bli de största utmaningarna för dem, säger Clara.

På sociala medier bildades snabbt två läger kring Bonusfamiljen. Antingen höll man på Lisa (Vera Vitali) och hennes försök att återskapa en kärnfamilj där alla skulle älska varandra. Eller så försvarade man Patrik (Erik Johansson) som genom reda och regler försökte få ordning i kaoset.

– Det var oftast då de bästa scenerna kom till, när vi grälade i manusrummet om hur de skulle agera. Då insåg vi att det här ska vi skruva ett varv till, berättar Moa.

De erkänner lite motvilligt att de nog båda två är mest lika Lisa, trots allt, även om de plockat ihop karaktärerna från många olika håll.

Är du själv en Lisa, Patrik, Katja eller Martin? Fundera – och ta till dig Moas och Claras råd!

Martin – (Fredrik Hallgren)

Mosad och bitter efter skilsmässan från Lisa. Har fått sin näring i att klaga och skylla sin situation på andra. Smiter gärna från ansvar, men har nu växlat upp sitt självförtroende sedan han träffat Sima.

Råd från Moa och Clara: Väx upp och våga ta konflikter. Lägg Lisa bakom dig.

Sima – (Nour El-Refai)

En modern och jämställd kvinna som är ganska krass och realistisk. Är inte så intresserad av att bli bonusmamma, utan vill bara vara Martins tjej.

Råd från Moa och Clara: Var tydlig med vad som funkar för dig. Ha tålamod.

Henrik – (Niklas Engdahl)

Försöker få barn i sin nya relation, men spelar fortfarande en viktig roll i Williams liv.

Råd från Moa och Clara: Det går inte att vara kompis med alla.

Lisa – (Vera Vitali)

Lisa har en bild av att alla ska älska alla i en bonusfamilj, och det krockar ofta med verkligheten. Ser sig själv som generös och tillåtande, och tycker att hennes lösningar alltid är de bästa.

Råd från Moa och Clara: Släpp kontrollen! Dra ner på förväntningarna. Bli bättre på att lyssna.

Patrik – (Erik Johansson)

Har många principer som han tycker är viktiga. Regler är till för att följas och utan ordning och reda blir det kaos. Blir lätt mästrande. Flexibel är inte hans andranamn.

Råd från Moa och Clara: Lyssna först och agera sedan. Öva på förståelse för andras situation. Höj blicken och ta ett helikopterperspektiv.

Eddie – (Frank Dorsin) och William – (Jacob Lundqvist)

Båda är nu 13 år och växer alltmer ifrån varandra. Deras personligheter är helt annorlunda och de är trötta på att tvingas leva ihop.

Ingmar – (Christer Fant)

Patriks pappa är en äkta 40-talist som har svårt att visa känslor och är extremt fyrkantig. Sjukdomen gör att han tvingas ta itu med sitt förhållande till Patrik.

Råd från Moa och Clara: Släpp garden och våga be om hjälp.

Bianca – (Amanda Lindh)

Tar studenten i vår och är inte redo att ta in Sima som ny bonusmamma. Letar efter sin nya roll, nu när hon inte har kvar sin fria zon hos pappa Martin.

Katja – (Petra Mede)

Har svårt att inse varför hon måste vara en del av den stora bonusfamiljen. Katjas integritet är väldigt stark, och hon vill helst att världen anpassar sig efter henne, inte tvärtom. Välartade sonen William börjar sätta sig upp mot henne.

Råd från Moa och Clara: Våga släppa in andra människor, lyssna in omvärlden. Visa dig lite mer sårbar.

Av: Anna Liljeberg Foto: SVT