Tillhör du dem som vill dra ner på köttet? Men samtidigt inte avstå din barndoms pasta med köttfärssås, favoritchiligrytan eller Rydberg-klassikern. Nu kan du få både och! Spagetti med köttfärssås är en av de absolut enklaste rätterna att veganisera utan att kompromissa med varken smak eller textur, lovar Gustav Johansson som har skrivit boken "Vegansk Husmanskost, Vardagsrätter, Klassiker, Högtidsmat" (Bonnier Fakta).

Vegansk spagetti med köttfärssås

4–6 portioner

Du behöver:
300 g valfri vegofärs
1 stor gul lök
1 stor morot
2 stjälkar bladselleri
3 vitlöksklyftor
6 soltorkade tomater i olja + 1–2 msk olja från burken
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
4 lagerblad
1 1⁄2 dl gott rött vin
1 burk hela tomater á 400 g
1 msk ljus japansk sojasås
1 1⁄2 msk grönsaksfond, gärna lökfond
1–2 msk ketchup eller socker efter smak
2–3 dl vatten
eventuellt 1 tsk vitvinsvinäger
salt och rikligt med nymald svartpeppar efter smak
1⁄2 kruka färsk basilika
olivolja till stekning och avsmakning

Till servering:
500 g spagetti
1 dl cashewnötsparmesan (se rutan)
1⁄2 kruka färsk basilika

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, morot, selleri, vitlök och soltorkade tomater. Om du vill spara tid kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet i stället. Vitlöken ska vara riktigt fint hackad – inte pressad – då blir den lätt besk.
  2. Hetta upp olivolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré, oljan från tomaterna, timjan, oregano och lagerblad, fräs tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå.
  3. Tillsätt vegofärsen och fräs i 1–2 minuter tills den brynts och blandats väl med övriga ingredienser.
  4. Slå i vinet och låt puttra rejält så alkoholen kokar bort och såsen reduceras en aning. Tillsätt därefter hela tomater och tomatsåsen från burken, sojasås, fond, ketchup eller socker, vatten, salt och peppar. Hacka tomaterna i bitar med sleven. Rör om och låt koka upp. Låt därefter grytan koka på låg till medelvärme i minst 20 minuter, men helst en timme så att tomatköttet bryts ner och blir sötare och grönsakerna blir mjuka och goda.
  5. Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite vitvinsvinäger och mer timjan eller oregano och låt koka i ytterligare 3–4 minuter.
  6. Rör ner rikligt med grovhackad basilika de sista 30 sekunderna och ta av från värmen.
  7. Koka upp rikligt saltat vatten (pastavatten ska vara lika salt som havet) och koka pastan 1 minut kortare än instruktionerna på paketet. Häll av vattnet, men skölj inte pastan – då sköljer du bort stärkelse som gör att såsen fastnar bättre på pastan.
  8. Blanda ner hälften av köttfärssåsen i den nykokta pastan. Rör om noga och häll på resten av såsen. Avsluta med att toppa med rikligt med cashewparmesan och nyplockad basilika, antingen direkt i grytan eller på respektive tallrik.

Cashewnötparmesan

Mixa 200 g naturella cashewnötter, 1 dl näringsjäst och 1 tsk salt till ett fint mjöl. Blir ca 3 dl.


Spagetti med köttfärssås toppar åter 10-i-topp-listorna över svenskarnas favoriter. Nu kan du fortsätta njuta av den mustiga, smakrika såsen, även om du vill äta grönt.

Recept: Gustav Johansson Foto: Simon Bajada