Sommar, sol och slukarläsning. Låt Taras bokrecensent Kerstin Särneös utvalda favoriter kröna din ledighet.

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
Många sidor spänning med starka kvinnor

sompesten_0919

Över 800 sidor om när en pandemi, spanska sjukan 2.0, dödar hundratusentals människor och några tuffa kvinnor tar kampen i WHO:s maktkorridorer.

Ett Hollywoodskt berättardriv som gav mig sömnlösa nätter. Inte blev det bättre när jag frågade en god vän, som är internationellt erkänd virusforskare, om scenariot som Hanne-Vibeke Holst målar upp är realistiskt. Svaret skrämde.

Visst är bokens story skruvad, men grunden är sann: En av de viktigaste frågorna för virusforskare är att spåra hur och varför vissa virus muterar så de kan smitta mellan djur, som fågel eller svin, och människa. Och forskarvärlden ligger ofta steget efter när det gäller vaccination eftersom smittspridningen kan ske explosionsartat.

Bäst: De starka kvinnoporträtten.

För dig som … vill riktigt drunkna i en roman.

(Albert Bonnier)

Boktjuven av Markus Zusak
Djupt berörande för alla generationer

boktjuven_0919

Vidunderlig roman från 2008 som jag läser om på semestrar. En sorgset vacker kärleksförklaring till vänskap, böcker och livskraft.

Döden är den bärande berättarrösten, huvudperson är flickan Liesel som stjäl böcker, och allt utspelar sig i Tyskland under andra världskriget.

Står bland ungdomsböckerna på biblioteket men passar alla. Min 99-åriga svärmor har med glädje lyssnat på den som talbok och guddottern fick den som tolvårspresent.

Perfekt högläsning för hela familjen under stilla sommarkvällar. Eller njut själv!

Bäst: Kärleken till böcker.

För dig som … tror på litteraturens kraft.

(B Wahlström)

Kejsarens barn av Claire Messud
Litterärt mästervärk med lätthet och känsla

kejsarensbarn_0919

Amerikansk bestseller från 2006 som precis översatts till svenska. Jag tvekar först men sveps efter hand med totalt av det här litterära Niagarafallet som utspelar sig i New York mellan mars och november 2001.

Något förändrades för evigt den elfte september det året, vilket fångas i romanen om några vänner i 30-års åldern.

Kan beskrivas som själva arketypen för en litterär slukare där varje ord är laddat med värde och redovisandet får stå åt sidanför exakt och tonsäker gestaltning.

Ingen snabb handling eller cliffhanger, i stället människor som söker efter riktning i ett överhettat New York där allt är möjligt om du är ung och sticker ut. Men där det snabbt blir försent och du blir för gammal.

När två stålblänkande flygkroppar klyver molnen öppnar sig möjligheten för vissa att skapa något nytt.

Bäst: Det tajta romanbygget.

För dig som … vill ha något mer än enbart underhållning.

Går genom vatten, går genom eld av Christian Unge
Tät deckare från sjukhusmiljö

gargenomvatten0919

I slutet av april satt vi i fem timmar i akutrummet hos veterinären med vår pudel.

Som tur var hade jag fått med mig en ny spänningsroman. Parallellt med att personalen tog prover och gjorde ultraljud på hunden, klev jag in i romanens sjukhusvärld med brännskador och hjärtstillestånd.

Författaren är överläkare på Karolinska universitetsjukhuset och det här är första delen i en planerad serie om akutläkaren Tekla. Mest imponerande är hur han blandar intrigen med läkarjargong och blinkningar till aktuella problem som byggfusk.

Bäst: Huvudpersonen Tekla.

För dig som … fascineras av akutsjukvård.

(Norstedts)

Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Kärlekshistoria och släkthemligheter

schulman_brannallaminabrev_0919

I mitten av maj rensade många bokhandlare sina stapelbord och lassade upp högar av Alex Schulmans hyllade pocket om släkthemligheter.

Den skulle rädda mycket av maj- och juniförsäljningen.

Man kan förundras över hur en bok om vad författarens mormor och morfar gjorde 1932 kan locka så enormt många läsare. Men när du väl börjat läsa är du fast.

En olycklig kärlekshistoria skildras med ömhet och uppriktig självrannsakan. Den offentliga bilden av Alex Schulman vacklar mellan briljant stylist och osäker gossen Ruda som bara vill provocera.

Som författare blir han dock bara bättre och bättre.

Bäst: Det lätta och berörande språket.

För dig som … vill läsa om verkliga personer.

(Bookmark)

Allt jag fått lära mig av Tara Westover
Drabbande och stark uppväxtskildring

alltjagfattlaramig_0919

Det är sällan jag blir så knockad som av den här unga, amerikanska debutanten.

Tara Westovers beskrivning av sin uppväxt i en mormonsk, fundamentalistisk familj är outstanding.

Med barnets blick blir våld och galenskap logiskt, det är bara genom kunskap hon kan slå sig fri.

Jag börjar googla frenetiskt och hittar bilder på gården där hennes familj bor kvar. På Youtube finns mammans reklamfilmer för eteriska oljor som sägs bota allt från ångest till övervikt. Det är som att stirra galenskapen rakt i ögonen.

Bäst: Den sanna historien.

För dig som … tror på kunskap och upplysning.

(Natur & Kultur)

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Fängslande biografi om kvinnlig förebild

ettjavlasolsken_0919

Alla har väl hört talas om journalister som wallraffar och låtsas vara någon annan för att avslöja missförhållanden? Egentligen borde det heta ”att esterblenda”.

Svenska journalisten Ester Blenda Nordström var nämligen långt före alla manliga journalister när hon 1914 tog jobb som piga och sedan skrev om det.

Hon var dåtidens Janne Josefsson, en grävande kändisreporter som alla svärmade kring.

Evert Taube förälskade sig i henne och Astrid Lindgren inspirerades av hennes flickböcker.

Fatima Bremmers biografi över den bortglömda reportern fick välförtjänt Augustpriset 2017.

Det sprakar och gnistrar kring historien om en kvinna som vägrade inordna sig i dåtidens konventioner. Som älskade den hon ville, festade och brände sina ljus i båda ändarna.

Jag kan inte sluta läsa och känner en stor tacksamhet gentemot alla starka kvinnor som gått före och gjort våra liv i dag möjliga.

Bäst: Språket och foton.

För dig som … är historieintresserad.

(Månpocket)

En enda risk av Simona Ahrnstedt
Sommarpilsk favoritromance

enendarisk_0919

Smaskig, tankeväckande läsning, där smarta kvinnor tar för sig av livet och kärleken. Jag har tipsat alla, från gamla barndomsvänner till feelgoodförfattaren Marian Keyes, om svenska Simona Ahrnstedts romaner som alla finns i pocket.

När sommarsolen gassar kan En enda risk vara extra lämplig, med romantiska möten i vintermörka Kiruna. Låt dig underhållas och kanske inspireras till en stunds sommarerotik.

Bäst: Sexskildringarna.

För dig som … vill ha smart underhållning.

(Månpocket)

Ett litet liv av Hanya Yangihara
Utmanande tegelsten att försvinna in i

ettlitetliv_0919

Handen på hjärtat: Jag gav faktiskt upp första läsförsöket av den här tegelstensromanen när den kom 2017. Den var för rörig och stilistisk utmanande. Men boken stod kvar i hyllan, blängde påträngande och ville ha en andra chans.

Vilket jag är väldigt glad att den fick. Romanen om fyra vänner från college som följs åt genom livet ska slukas i stora proportioner.

Då tränger historien sig in under huden och blir en skimrande spegelbild av livets alla starka känslor: stor sorg, djup vänskap, kärlek och svek.

Personerna i romanen blir som vänner: jag lider med dem, drömmer om dem och varken kan eller vill släppa dem ens när de 750 sidorna tagit slut.

Bäst: Den fantastiska skildringen av vänskap.

För dig som … älskar New York.

(Bonnier pocket)

Toktanten av Birgitta Bergin
Lättsam läsning med allvarliga undertoner

boktanten_0919

Insikten om hur nära verkligheten den här skruvade historien ligger gör att jag inte kan sluta läsa. Alla som mött galenskap vet att den tokiga grannen Greta Lilja finns lite varstans.

Personer som inte går att resonera med, som triggas av motstånd och som besvarar logiska argument med ”snick snack”.

Birgitta Bergin växer som författare och balanserar allvar med lätt handlag och ett bra driv i berättandet. Slutet må vara krystat, men romanen är perfekt för en dag vid havet.

Bäst: Både underhållande och lite otäck.

För dig som … någon gång haft en galen granne.

(Bokfabriken)

Tigeröga av Bettina Bieberstein Lee
Deckare som inte går att lägga ifrån sig

tigeroga_0919

En tät deckare med psykologisk spänning. Skickligt vävs historierna ihop. Barn som har svårt att relatera till sin omgivning, terrordådet på Drottninggatan och preppers som förbereder sig för katastrofen.

Bäst: Den intensiva intrigen.

För dig som … vill ha spänning utan mycket blod.

(BladhbyBlad)

Av: Kerstin Särneö