”Tänk att det tog 16 år att förstå min man”

Efter flera år av tjafs och bråk var skilsmässan nära mellan Johan och Johanna. "Ska det verkligen var så här i resten av livet". Nu är de nykära, omgifta och lyckligare än på länge. Tack var en språkkurs – i kärlek.

karlekens_sprak_jj_hallahand

Johanna Eldh Wikström
Ålder: 38
Familj: Maken Johan och dottern Enya 8.
Bor: Strömstad.
Gör: Driver en skönhetssalong.


karlekens_sprak_johanna

Idag vet Johanna vilket kärleksspråk hon pratar.

Det var så nära att vi gick isär, minns Johanna Eldh Wikström. Jag ryser när jag tänker på det. Nu är vi som nykära i stället.

Ja, det var på håret att Johanna och hennes man Johan skilde sig. Efter flera år av tjafs och irritation, där båda kände sig svältfödda på fysisk närhet, fanns tanken. Då åkte Johanna iväg på en tjejhelg, och fick höra talas om kärlekens språk – en föreläsning som kom att förändra allt.

Johanna och hennes man Johan träffades 2001 genom gemensamma vänner på ”Partilles hottaste innekrog.” Inom kort frågade Johan om hon ville komma hem till honom på middag. Efter det följde många långa samtal och promenader.

– Johan var seriös på ett sätt jag inte var van vid, och jag kände i hjärtat att det här var rätt.

De flyttade ihop 2002, och förlovade sig 2003. Och de pratade om barn nästan från start, men det kapitlet skulle visa sig vara problematiskt.

– Det fanns inte i min tankevärld att jag skulle ha svårt att bli gravid. Senare visade det sig att jag har ägglossning väldigt sällan, kanske en gång om året, så chansen att pricka rätt är väldigt liten.

Det blev berg- och dalbanan av hopp och förtvivlan och undersökningar i sju år innan lilla dottern Enya till slut kom. Självklart tärde det på deras relation. När man är rädd för att ens innersta önskan aldrig ska uppfyllas, blir det både en stress och sorg – som kan vara svår att sätta ord på.

– Vi gled ifrån varandra, också för att vi har så olika sätt att hantera känslor. Johan kunde bara gå ut genom dörren, för han orkade inte prata. Jag å min sida var duktig på att älta saker, till med problem som redan var lösta kunde jag ta upp ett varv till. Ibland gjorde jag det nog för att få en reaktion av Johan.

Ja, i stället för att prata om den riktiga sorgen hamnar fokus på helt andra saker. Ofta småsaker. Johanna säger att det var mycket smågnabb och konflikter därhemma, även efter att Enya hade kommit till världen 2007 – vid det laget körde de liksom vidare i samma hjulspår.

– Man blir bekväm, och är kanske rädd för en förändring. För vad händer om man börjar vända på varje sten? Och vem orkar göra det mitt i en vardag med barn, hus, företag, jobb… Vi prioriterade inte relationen.

Johanna berättar att hon var kraftigt överviktig när de träffades. Hon gjorde en rejäl livsstilsförändring, och gick ner 50 kilo. Hon brukade tjata på Johan att också ta tag i sin hälsa och vikt.

– Men ju mer jag tjatade, desto mer anti blev han. Det blev också en negativ spiral, där vi båda irriterade oss på varandra.

Tanken på skilsmässa kom upp allt oftare.

– Vi kom till en punkt där vi kände ”ska vi leva så här resten av livet? Är det värt det?”

Så relationen var riktigt skör när Johanna i juni för två år sedan åkte iväg på den där på en hälso- och inspirationshelgen.

– Jag ville komma bort från allt, skratta och ladda batterierna, inte visste jag att den helgen skulle förändra mitt liv. Jag och Johan var egentligen ovänner när jag åkte, ”jaha, vi ses väl sen nån gång.”

En av föreläsningarna hölls av Åsa Nyvall, som tillsammans med Helene Arkhem nu har skrivit boken Kärlekens språk. Åsa föreläste om de fem sätt vi använder för att uttrycka kärlek och uppskattning – fysisk beröring, gåvor, tid tillsammans, tjänster och bekräftande ord. Hon sade att man har ett ”modersmål” som man är bäst på, och att en vanlig anledning till att det ibland blir förbistringar i relationer är att man ”pratar olika språk” och har svårt att förstå varandra.

– Det kändes som att Åsa pratade om mig och Johan. Hon gav exempel som stämde precis på oss. Som att jag värderar tid tillsammans, medan Johan är bra på att göra saker för andra. Exakt det hade hänt dagen innan jag åkte iväg. Då var han ute och bytte däck och fixade min bil i flera timmar, för att den skulle funka fint när jag åkte iväg. Men jag var mest irriterad på att han aldrig kom in och umgicks, ”skit i bilen.”

Tårarna rann på Johanna under hela föreläsningen.

– Jag förstod att det inte handlar om att vi inte älskar varandra, utan om att vi inte förstår varandra. Vi har olika sätt att uttrycka vår kärlek på, och förstod inte att uppskatta den andras sätt.

Direkt efter föreläsningen ringde Johanna till sin man och berättade om sitt uppvaknande. Hon sa att ”nu låter jag säkert nyfrälst, men jag har hört något som kommer att ta vår relation till helt nya höjder. Jag vet i hjärtat att jag älskar dig, men vi måste laga vår relation.”

Reparationsarbetet påbörjades så snart Johanna kom hem. Redan den kvällen berättade hon om kärlekens språk, de gjorde ett test för att se vilket som var deras respektive primära språk, och pratade om varför de har haft svårt att förstå varandra.

– Äntligen kunde vi skratta åt situationer vi tidigare irriterat oss på, det var oerhört förlösande.

Sedan dess har de (för det mesta) kunnat le och ruska på huvudet åt varandras skillnader. För nu är det ju så uppenbart vad som pågår.

– Jag älskar att ge gåvor, men när jag nyligen kom hem med ett fång blommor på vår bröllopsdag sa Johan att ”jag förstår att du menar väl, men du vet att jag inte riktigt uppskattar blommor, så bli inte besviken om jag inte kan uttrycka min tacksamhet på det sätt du vill.”

Eller som när Johan gick ut och hämtade ved för att Johanna frös en sommardag, och sa ”älskling, du vet att det här är mitt kärleksspråk.”

– Vi har blivit löjligt lyckliga och kära i varandra igen, vi får nästan hejda oss när vi är med andra. Folk tror ofta att vi är nyförälskade, skrattar Johanna.

Så 2017, tio år efter att de gifte sig, valde paret att förnya sina löften hemma i trädgården. De läste varsin kärleksförklaring till sin partner.

– Det var väldigt emotionellt och vackert, särskilt som Enya var med. Men tänk att det skulle ta mig 16 år att förstå min man, skrattar hon.

Av: Linda Newhamn Foto: Benny Ottosson

karlekens_sprak_jj_kara

Johan och Johanna pratar fortfarande olika kärleksspråk, men nu förstår de varandra.


Snabbguide till kärlekens språk

karlekens_sprak_bok

I början av 90-talet presenterade den amerikanska terapeuten Gary Chapman teorin ”The 5 love languages”, som handlar om kommunikation i relationer. Enligt honom finns fem olika kärleksspråk, alltså fem sätt vi använder för att uttrycka kärlek och uppskattning på: fysisk beröring, gåvor, tid tillsammans, tjänster och bekräftande ord.

Alla har ett primärt kärleksspråk. Du kan jämföra det med ditt modersmål, det bor i din själ och ditt hjärta. När du blir uppvaktad på ditt primära kärleksspråk så känns det välbekant och du blir berörd på ett speciellt sätt.

  1. Fysisk beröring. Beröring är viktigt för alla människor. Om det är ditt kärleksspråk känner du dig sedd, älskad och bekräftad när någon rör vid dig. Du har också lätt att spontant vara fysisk mot din omgivning. Att krama om människor, lägga handen på någons arm och sitta nära i soffan.
  2. Gåvor. Du känner dig sedd och viktig när någon har tänkt ut en fin present som passar just dig. Du kommer själv ihåg att fira andra, och gör det med stor omtanke. Gåvorna måste inte vara dyra, utan kan lika gärna vara en hembakad kaka, en minnessak eller en skattjakt.
  3. Tid tillsammans. Nyckelordet för dig är närvaro. Du mår bra när du får kvalitetstid tillsammans med någon du tycker om. Att göra saker tillsammans, som att laga mat ihop, ta en kopp te eller träna, får dig att känna dig utvald och älskad.
  4. Tjänster. Kärlek, tänker du, är när någon märker att du behöver avlastning och gör något som underlättar ditt liv – så att du får ägna dig åt det som fyller dig med glädje. Det kan handla om att tvätta bilen, fixa ärenden, skjutsa till olika aktiviteter eller gå ut med hunden när det regnar.
  5. Bekräftande ord. Du tycker det är fantastiskt när någon säger hur värdefull du är. Orden ”jag älskar dig” känns i djupet av ditt hjärta. Bekräftande ord kan vara muntliga eller skriftliga. Det kan vara kärleksbrev, ett fint sms, beröm, pepp, att ringa någon och säga att ”du är mig saknad” eller en kommentar i sociala medier.Ibland har ett par olika kärleksspråk. De har svårt att tyda varandra och blir istället irriterade. En av de vanligaste orsakerna till att par går isär är enligt boken ”Kärlekens språk” att de talar olika kärleksspråk och inte förstår vilka konsekvenser det får.Källa: Kärlekens språk – din guide till lyckliga relationer. LB förlag)