Det är dags att ta fram den gamla frasen "Sverige är fantastiskt" – ta med familjen eller bästisen till något av alla härliga, prisvärda boenden som bara väntar på att bli upptäckta.

Längtar du efter att sitta i midnattssolen och låta själen landa i en liten fjällstuga högst upp på en bergstopp? Eller kanske leva ett njutningsfullt liv på ett badhotell på Österlen? Varför inte lite herrgårdslyx rentav och manglade lakan?

Runt om i Sverige finns fantastiska vandrarhem som bjuder på något alldeles extra. Du bor prisvärt och ofta förvånansvärt charmigt. Många av dem har också en ”uppgradering”, där du kan boka hotell- eller pensionatsrum om du vill bo ännu ett snäpp bekvämare.

Här är 11 favoriter från norr till söder. Alla är värda en omväg – flera av dem prisbelönta!*

*Årets Kudde 2017 är Svenska Turistföreningens pris för vandrarhem, och delas ut i olika kategorier, bland annat Gästernas val och Mat.


1.Med utsikt från en fjälltopp

STF Blåhammaren fjällstation
Var: Jämtland. Från Duved eller Storlien tar du taxi/buss och vandrar sedan sista milen.
Det här är Svenska Turistföreningens minsta och högst belägna fjällstation. Belägen på kalfjället i västra Jämtland, med utsikt över både Sylmassivet och norska fjällvärlden – och långt nedanför myrarna och älven Enans slingrande vatten. På sommaren vandrar du hit och sitter sedan i bastun och njuter. Därefter äter du gott, här bjuds trerätters middag och med bordsplacering och fullständiga rättigheter.
Guld i Årets kudde 2017.
Att göra i närheten: Varför inte ta en tur till närmaste toppen – Blåhammarkläppen, 1163 meter över havet.
Info: www.svenskaturistforeningen.se

2.Hitta din egen kyrkstuga

Lövånger kyrkstad
Var: Lövånger, mellan Skellefteå och Umeå.
Kyrkstaden i Lövånger – namnet betydde en gång ”viken som ger lä” – är ett helt litet område med små röda stugor med anor från 1700-talet. Här stannade folk över för att kunna gå till kyrkan på söndagar, men det var också en handels- och mötesplats. Numera är det vandrarhem. Du bor bra i gammaldags, trevligt inredda stugor med 1–5 bäddar. Och känner hur du lever mitt i historien!
Att göra i närheten: Upplev skogen och älvarna, besök hembygdsmuseumet och se hur folk levde kring förra sekelskiftet i en Västerbottengård.
Info: www.lovangerkyrkstad.se

3.Med doft av stormaktstiden

Kungsgården Långvind
Var: Långvindsbruk, mellan Söderhamn och Hudiksvall.
Kungsgården Långvind är berömd för sin frukost med både sill och gröt, mycket närodlat och ekologiskt. Här äter du verkligen som en drottning! Du befinner dig på en gammal hälsingegård i fantastiskt vacker järnbruksmiljö från svensk stormaktstid. Vandrarhemmet är numera prisbelönt – fick silver i Årets kudde 2017, med omdömen som vilsamt, personligt och underbart läge.
Att göra i närheten: Du kan hyra cykel och kajak, här är nära till både pilgrimsvandring och forntidsvandring. På Långvinds bruk finns museum och mysiga Café Bränneriet.
Info: www.svenskaturistforeningen.se

4. Flytta under jorden – om du vågar!

Sala silvergruva
Var: Sala.
Marktenteriet, där vandrarhemmet och b&b är inhyst, byggdes på 20-talet som ungkarlshotell. Huset har varsamt renoverats med tidstypiska prylar och möbler, det blir en riktigt skön tidsresa. Men det allra mest spektakulära boendet finns nere i själva gruvan. Lyxiga gruvsviten, utsedd till ”ett av världens häftigaste, galnaste och coolaste” hotellrum, ligger hela 155 meter under jord! Bokas som paket, med guidning och frukost (ca 4890 kr/2 personer).
Att göra i närheten: Höghöjdsbanan är ett 300 meter långt äventyr som slingrar sig över gruvmiljön. Det ordnas också guidade i gruvorna. I värdshuset, beläget i gamla Konstmästargården, äter du historiskt inspirerat.
Info: www.salasilvergruva.se

5.Njut av skärgårdsliv i Vänern

Lurö gästhärbärge och krog
Var: Lurö skärgård, några små öar mitt i Vänern.
Till Lurö mitt i Vänern tar du dig med båt (tar en timme, kan bokas genom vandrarhemmet). Här njuter du av lugnet och bastuflotten Mysingen – och äter gott på skärgårdskrogen. Bor gör du i gamla gården Stenstaka eller i den hitforslade Vänerfyren – den rymmer faktiskt hela sju sovrum. Du kan också bo i en segelbåt om du gillar att somna till vågskvalp. Boka i god tid!
Att göra i närheten: Njut av ölivet i Europas största insjöskärgård. Gå en runda runt ön, naturen är fantastisk.
Info: www.lurogast.se, svenskaturistforeningen.se

6.Bo i en badhytt

Gustafsberg badhotell & vandrarhem
Var: Uddevalla.
Ett vandrarhem inhyst i badhuset – närmare havet kommer du knappast. I början av 1800-talet var Gustafsberg Sveriges lyxigaste badort. Två varmbadhus byggdes, och det är det för ”fint folk” som numera är omgjort till vandrarhem. Här bor du i de gamla badhytterna. Vill du bo ännu mera budget, då kan du i stället boka bädd i fattigbadhuset vid ångbåtsbryggan.
Att göra i närheten: Längs vattnet finns en fantastisk strandpromenad som slingrar sig mellan små badvikar och bohusländska klippor. Eller ta en båttur från ångbåtsbryggan mellan badbryggorna i fjorden.
Info: www.gustafsberg.se

7. Med Moberg som granne

Grimsnäs Herrgård B&B
Var: Ljuder i Småland.
Herrgårdsliv på ett B&B, ja visst är det möjligt. Grimsnäs herrgård ligger i en ekskog i djupaste Småland. Vi är i Vilhelm Mobergs trakter, mitt i glasriket. Gården har anor från 1500-talet och har bebotts av flera adelsfamiljer. De vackra rummen är nyrenoverade, frukosten är ekologisk och den sommaröppna restaurangen har höga ambitioner – både smakmässigt och med ekotänk.
Att göra i närheten: Fina Skrufs glasbruk ligger bra några kilometer bort. Här hittar du svenskt glas när det är som bäst. För vandringssugna; Utvandrarleden passerar genom Mobergplatser som Ljuder, Korpamoen och Duvemåla.
Info: www.grimsnas.se

8.Njut av Alvaret – och solnedgångar

Stora Frögården Vandrarhem
Var: Mörbylånga, Öland
På Öland vill man förstås bo nära havet och det gör du på Stora Frögården, en gång byggt som barnhem för ”friska barn från tuberkulösa hem”. Här finns både en fantastisk innergård där du kan sitta på kvällarna – och en egen badstrand. Rummen är fina och personligt inredda och på den sommaröppna restaurangen äter du spännande närodlat. Här bor du också granne med Stora Alvaret, med upplevelser för alla sinnen.
Att göra i närheten: Bada, vindsurfa, cykla runt mellan konstbutiker och loppisar, uppleva Stora Alvaret samt ta en kvällspromenad ner till Kalmarsund och njuta av solnedgången.
Info: www.storafrogarden.se

9.För finsmakare och cykelälskare

Vallåsens värdshus
Var: Halland. Utanför Våxtorp, ett par mil från Båstad.
Familjeägt vandrarhem med fina dubbelrum/familjerum där både manglade lakan och eget badrum ingår. Vallåsen var tidigare en jaktvilla, nu bor här cyklister, vandrare, golfare – och livsnjutare. För här både lever och äter du gott. Maten är närproducerad, i den fantastiska trädgården odlas egna örter och sallader. Det är hembakat, egna marmelader och egenrostad müsli. Inte konstigt att Vallåsen fick guldpris i Årets kudde 2017.
Att göra i närheten: Hallandsåsen är perfekt för vandring – och cykling! Det finns gott om markerade stigar och leder i närheten. Vill du testa cross country kan du följa med på guidad tur. Du kan också hyra en badtunna i skogen.
Info: www.vallasensvardshus.se

10. Logga ut i bokskogen

Nyrups Naturhotell
Var: Mitt i Skåne, närmaste tågstation är Höör.
Mer naturnära än så här blir det inte! Du promenerar hit, bor i fantastiska kojor utspridda i en bokskog, nära Hålsaxabäckens ravin. Kojorna är mongoliska jurtor, en slags yllehyddor, där du sover i sköna sängar. Belysningen består av fotogenlampor och ljus från takfönstret. Här finns varken rinnande vatten, el eller wifi. Ett perfekt tillfälle att logga ut och njuta med alla sinnen. Du kan boka en korg med råvaror för frukost, lunch och middag, och laga maten på utrustat utekök.
Att göra i närheten: Du befinner dig i ett av Sveriges bästa vandringsområden. Kommer ni i grupp kan det ordnas både ostpromenad och fladdermussafari.
Info: www.naturhotell.se

11.Bo på ett äkta badhotell

Kiviksstrand badhotell
Var: Kivik, Skåne.
Danska badehotell är numera en världsberömd företeelse (i alla fall för alla som sett tv-serien ”Badehotellet”). Tar du in på Kivikstrand badhotell så bor du precis så. Granne med havet, charmigt och pittoreskt. Här tar du ett morgondopp före frukost och går långa promenader utmed havet. Hotellet ligger mitt i Kiviks gamla by på Österlen. Rummen är vackra och med pensionatskänsla, många har havsutsikt. I huset finns också ett fint café.
Att göra i närheten: Rida, gå på gallerier, öppna trädgårdar, vandringsleder, besöka Stenshuvud, Haväng och Brösarps backar. Och så förstås typisk Österlenshopping med gårdsbutiker, loppisar och inredning.
Info: www.kivikstrand.se


Bo billigt och charmigt mitt i City!

Att bo på vandrarhem mitt i storstan är ett prisvärt – och ofta väldigt trevligt sätt att bo.

Stockholm:


På Långholmen i Stockholm ligger ett av Europas mest populära vandrarhem. Här finns en mysig bar och en badstrand mitt i stan. Långholmen var fängelse fram till 1975 och du kan hyra en tvåbädds- eller enkelcell med dusch och wc samt hög standard – eller bädd i delad sovsal om du vill leva mer budget. www.langholmen.com

Göteborg:


Tre minuter från Centralstationen ligger Göteborgs nya vandrarhem, ”ett omfamnande urbant basläger” som det beskrivs på hemsidan. Du bor i enkla rum med hög ljudklass och sköna sängar för att garantera bra sömn. Trevliga sällskapsutrymmen, där du äter frukost, gratis wifi ingår, stadsguide finns.
www.svenskaturistforeningen.se

Malmö:


Malmö city hotel & hostel är enkelt, fräscht och nytt. Du bor mitt i smeten, ett stenkast från gågatorna och alla uteserveringar som blommar upp i stan på sommaren. Här väljer du mellan rum med vandrarhemsstandard – och hotellstandard en våning upp. www.svenskaturistforeningen.se


Så mycket kostar det:
När du bor på vandrarhem som är knutna till STF (Svenska Turistföreningen) kostar det från 250 kronor och uppåt, per bädd. Då sover du ofta i sovsal, med till exempel fyra bäddar. Är du medlem i STF får du rabatt på boendet.
Många av de här vandrarhemmen är också kombinerade b&b, pensionat eller hotell. Då kan du välja att lägga till för att bo i rum med hotellklass.


Vandra utan packning
Vill du inte stanna på ett ställe utan gärna se dig om? Men lite lagom bekvämt? Till exempel ”Vandra utan packning” har vandringspaket där du sover på olika mysiga, personliga pensionat längs västkusten, äter trerätters middag och får packningen transporterad till ditt nästa övernattningsställe. www.vandrautanpackning.se


Fler tips på billigt boende
Svenska turistföreningen, STF, har cirka 250 anslutna vandrarhem/hostel. Kravet för att få bli ansluten till STF är bland annat att det ska vara ett unikt boende, till exempel en byggnad som har en historia, som är något lite extra. Det finns också krav på att vandrarhemmen ska arbeta med en hållbarhetstanke. www.stf.se

Det finns också många mindre vandrarhem runt om i Sverige som erbjuder bra och prisvärda boende. Hos Svenska vandrarhem i Förening hittar 150 vandrarhem, pensionat och B&B runtom i Sverige. www.svif.se

Av: Eva Gussarsson Foto: Respektive resmål