Under hösten har de sexuella övertrampens troll tvingats fram i rampljuset. I kölvattnet på #metoo undrar vi på Tara hur snacket går bakom stängda dörrar. Vad gör att en kvinna stannar kvar hos sin partner som har begått sexuella övergrepp? Vår reporter i New York har försökt förstå.

Stanna eller gå? Det är frågan för kvinnorna i det här sällskapet.

De heter Georgina, Catarina och Karolina, Hillary, Silda och Huma; de är alla med i samma sällskap: Kvinnor vars män hamnat på löpsedlarna sedan de trakasserat, våldtagit eller på annat sätt förgripit sig på unga kvinnor som haft oturen att jobba på samma ställe; skickat nakenbilder på sig själva till minderåriga, eller köpt sex på arbetstid.

Burit sig åt som svin, med andra ord. Begått brott, i vissa fall.
Det är ett sällskap ingen vill tillhöra.

Tänk att först bli bedragen och kränkt av mannen du älskar, sedan uthängd till allmän beskådan. Facebook och Twitter exploderar och psykologerna analyserar ikapp i tv-sofforna.

Alla vet och alla undrar: Ska de skilja sig?

För hur kan någon välja att stanna hos en man som inte bara varit otrogen, utan också kränkt andra kvinnor?

– Ett skäl jag kan se är att det ger dem en bättre förhandlingssits, om de väljer att stanna i äktenskapet, resonerar Scott Haltzman, psykologiprofessor vid Brown University och författare till boken ”The Secrets of Surviving Infidelity” (finns inte på svenska).

Den som blivit bedragen och kränkt får en moralisk överhand, menar han. Hon har rätt att ställa krav. En klen tröst kan man tycka när ens privatliv är veckans hashtag.

Men det kan också handla om en typ av medberoende, menar psykologen och relationsexperten Eva Rusz. I sin nya bok, ”Relationspsykopater”, beskriver hon hur beroendecentrumet i våra hjärnor kan ”kidnappas” när man lever tillsammans.

– Man kan ha utvecklat ett medberoende där man är ”blind” för de tecken och de övergrepp som ens partner rapporteras ha utsatt andra kvinnor för. Man anpassar sig, är undergiven, bortförklarar de anmälningar som deras män har fått.

Men man kan också vara rädd för att mista den trygghet som förhållandet innebär.

I Sverige verkade ju den här situationen rätt ovanlig innan hashtags som #metoo och #notme blåste taket av det ena luftslottet efter det andra, och blottade vad som måste vara djupa sprickor i en rad kändisäktenskap.

Men i USA har skandalerna gått som följetong och låg ju till grund för den populära tv-serien The Good Wife. Ett drama som försökte förklara varför dessa försmådda fruar stannar hos männen som kränkt dem.

Stand-by-your-man-fenomenet.
I öppningsscenen klappar den bedragna hustrun, Alicia, till sin man rakt mellan ögonen när ingen ser.

Man kan bara önska att något liknande hänt på Aftonbladets redaktion, i produktionsbolagens inspelningsstudior, på TV4, hos ”Doobidoo”-redaktionen, i nyhetsbyrån TT:s och Sveriges Radios korridorer, och på alla andra arbetsplatser där män utnyttjat sin maktställning. Eller kvinnor också, för den delen, för det har ju visat sig att detta ”maktspråk” inte enbart tillhör den manliga sfären – även om de är i en förkrossande majoritet.

Före den senaste sex- och trakasserihärvan, som inleddes med avslöjandet att filmmogulen Harvey Weinstein trakasserat i princip varenda kvinna han kommit i kontakt med i Hollywood, inklusive Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie, hade man förutom kändisar sett borgmästare, senatorer, presidentkandidater och guvernörer skamset be nationen och familjen om ursäkt. Och ofta då med en bedragen hustru vid sin sida.

Senast Huma Abedin, vars man, kongressledamoten och president-hoppet Anthony Weiner, inte kunde sluta att skicka bilder på sitt skrev till minderåriga flickor. Extra klumpigt eftersom Huma var dåvarande presidentkandidaten Hillary Rodham Clintons närmaste rådgivare och högra hand.

Efter en långdragen rättegång som ledde till en fängelsedom tog Huma i höstas ut skilsmässa. Men i sex år hade hon, genom skandalerna, stannat vid hans sida och suttit bredvid honom under rättegångsförhandlingarna.

Varför undrar man ju?

Vad är det hon och de andra kvinnorna som gör så här vill markera med sin närvaro?

– Det är först under en kris som en människas egentliga styrka och karaktär sätts på prov, säger Silda Wall Spitzer i en intervju med amerikanska Vogue, när det uppdagats att hennes man, Eliot Spitzer, den dåvarande guvernören i delstaten New York, på skattebetalarnas bekostnad och betald arbetstid, roat sig med en 22-årig eskortflicka.

Det var för övrigt Silda som stod modell för The Good Wife, och liksom Alicia valde hon att stanna. (Tills ex-guvernören inledde ett förhållande med en trettio år yngre kollega.)

Dina McGreevey, som var gift med guvernören i grannstaten New Jersey, stod också vid sin mans sida när han inför tevekameror i direktsändning erkände att han inte bara bedragit henne, utan också fört henne bakom ljuset eftersom han ”liksom många andra fina amerikanska män” var gay.

– Jag gjorde det för vår dotters skull, sa Dina i en intervju strax efter skandalen. Jag vill att hon, när hon blir större, ska förstå att hennes mamma ville hjälpa och stödja hennes pappa på hans absolut värsta dag.

Två år senare lät det dock annorlunda. I sina memoarer, Silent Partner, beskrev hon sin man som en egotrippad bedragare och deras äktenskap som en uppmålad kuliss. Och valet att stå vid sin mans sida var inget val alls, utan en order.

– Jag gjorde som jag blev tillsagd, sade hon i en intervju med magasinsdrottningen Oprah Winfrey. Min man bad mig att göra vad Jackie Kennedy skulle ha gjort. Stå tyst och le.

När det påstods att kungen haft ett förhållande med sångerskan Camilla Henemark, och man, som kungen själv uttryckte det, valt att ”vända blad”, menade vissa att det var något man fick finna sig i om man gifter in sig i överklassen. Att andra regler gäller då.

Eva Rusz kan i viss mån hålla med.

– För kvinnor som har valt eller blivit utvalda att vara männens kuttersmycken kan det oskrivna relationskontraktet vara att kvinnan ska foga sig, hålla tyst, sätta på ett leende och ständigt utåt sett, förneka och backa upp männen, säger hon.

Men attityderna håller ju på att förändras och mycket tack vare sociala medier som snabbt kan skapa och sprida opinion.

Filmproducenten Harvey Weinsteins troféfru, kändisdesignern Georgina Chapman, drog så fort #metoo-kampanjen inleddes. Hon hade inga planer på att klappa honom på axeln medan han bekände sina synder och bad så hemskt mycket om ursäkt.

Elin Nordegren gjorde, som ni kanske minns, likadant när det avslöjades att hennes dåvarande man, golfproffset Tiger Woods, legat med barnflickan, grannfrun samt en rad prostituerade. Hon hade också en golfklubba till hands.

– Förr ansågs det skamligt att ­skilja sig, kommenterade den belgisk-amerikanska sexterapeuten ­Esther Perel i en intervju med Skavlan i höstas. I dag är det skamligt att stanna om man har möjlighet att gå.

Not me – kvinnorna som fick nog!

Jennifer Garner. Hennes ex, Ben Affleck var en av de första att fördöma Harvey Weinstein, men Jennifer hade redan lämnat honom på grund av hans sextrakasserande på jobbet.

Georgina Chapman. För mrs Weinstein gick gränsen vid det första avslöjandet. Hon lämnade honom dagen efter.

Huma Abeden. Till slut fick även Huma nog. Efter sex år och otaliga skandaler.

Tipper Gore. Uppgiften att den före detta vice presidenten och nobelpristagaren Al Gore tvingat sig på en ung massageterapeut på ett hotell i Kalifornien kom som en chock för det amerikanska folket. Skilsmässan likaså.

Elin Nordegren. 14 kvinnor, 28 eller flera hundra? För Elin gick gränsen dock vid en!

Av: Eva Nyqvist Foto: IBL/Shutterstock, Getty Images