20 år har gått. Men mycket av innehållet i Sex and the City är minst lika aktuellt idag, säger Sara Jessica Parker: "Tänk att få läsa vad Carrie Bradshaw hade sagt om #metoo!"

Sexandthecity artikelbild2

Tv-serier kommer och går men kvinnlig vänskap varar för evigt. Finns det någon serie som gått in i våra hjärtan och hållit sig kvar på samma sätt?

Och trots att 20 år har gått och en massa vatten flutit under Hollywoods broar, har Sex and the City en alldeles speciell plats i 53-åriga Sarah Jessica Parkers hjärta också.

För visst var det hennes show, trots det fenomenala gänget kring henne, Kristin Davies, Cynthia Nixon och Kim Cattrall. 

Det var Carrie Bradshaw serien handlade om; hennes monolog, tankar och slutsatser som satte tonen.

Och hennes stil som bildade skola. Tyllkjolen och T-shirt. Skor från Blahnik.

Och 20-årsjubileet har väckt både minnen och känslor såklart.

– Jag är så himla stolt och omtumlad över allt som serien kom att betyda, både för oss som tittare och fans. Klart att den förändrade mitt liv.

Den öppnade också ögon, öron och dörrar.

De fyra kvinnorna pratade sex som ingen pratat sex, tänjde gränser och slog ett slag för den feminina feministen – hon som slogs på barrikaderna i snäv kjol, läppstift och högklackade skor.

Men serien utspelar sig ju under en helt annan epok – innan vi började kommunicera via mobiler och sociala medier – och innan #metoo.

Skulle den funka idag? Sarah Jessica Parker har haft tid att fundera en hel del kring det.

– Carrie skrev om förhållanden och sexualpolitik; hur män och kvinnor möts och hanterar varandra. Så mycket av det vi talade om handlade ju om sex, och den roll intimitet spelar i våra liv, säger hon. Det var ju nytt då och provocerade, men sättet som kvinnorna diskuterade på, ärligheten mellan dem och den djupa vänskapen är ju lika aktuella teman i dag.

– Men samtidigt var ju serien ett barn av sin tid. Hade den spelats in i dag hade diskussionen varit en hel annan. Jag är säker på att Carrie Bradshaw hade haft en hel del att säga om #metoo, och jag skulle gärna läsa det.

Sarah jessica parker artikelbild

Serien kom inte bara att definiera Sarah Jessica Parker – som alltid kallas Sarah Jessica, eller SJP och aldrig bara Sarah – som skådespelerska, den gjorde hennes till ett begrepp över hela världen. Och hon är också den som lyckats bäst efteråt. Hon har inte bara spelat in filmer, bland dem Ella Lemhagens; Alla vägar bär till Rom, hon har också designat sin egen sko och klädlinje och lanserat parfym.

Alla vägar bär till Rom väckte förresten en stark kärlek till Sverige och Stockholm, och familjen har semestrat där flera gånger.

– Det enda stället jag skulle kunna tänka mig att bo förutom Manhattan.

Två framgångsrika filmer följde i tv-seriens kölvatten och länge såg det ut som om en tredje var på G. Men olika viljor – långdragen osämja menar vissa – gjorde att projektet spårade ur förra året.

En öppen fejd utspelades under våren på Instagram mellan Sarah Jessica och Kim Cattrall, den enda som tackat nej. Kim anklagade Sarah Jessica för falskt spel medan Sarah Jessica spelade helt ovetande.

– Vi är kanske inte bästa väninnor som skickar julklappar till varandra, skrev hon på sitt Instagramkonto. Men varför måste detta alltid diskuteras när kvinnor arbetar tillsammans? Vi är kollegor och har alltid jobbat bra ihop.

När Taras Eva Nyqvist nyligen träffade Sarah Jessica Parker konstaterade hon att SJP fortfarande ser ut som en tonåring, pytteliten och späd, klädd i slitna jeans, gympaskor och lång tröja. Ingen större stilikon privat alltså.

– Jag blir ibland ombedd att prata om stil, sa hon med en trött liten suck och tittade ner på sina slitna skor.
– Men faktum är att jag inte har något så där jätteintressant att säga, fortsatte hon. Jag fotograferas ju ofta i lånade galaklänningar som jag aldrig skulle köpa själv, när jag jobbar är det alltid i någon form av kostymering och när jag inte jobbar är jag för det mesta med barnen och då ser jag ut så här.

Hon har varit gift med skådespelaren Matthew Broderick i 21 år nu och har tre barn, 15-åriga sonen James och tvillingflickorna Marion och Tabetha, åtta och ett halvt.

Familjen bor i ett högsmalt hus på en charmig gata i Greenwich Village. Hemmet, som visades förra året i amerikanska Vouge, är förvånansvärt bohemiskt och ostylat, med böcker från golv till tak, barnteckningar på väggarna och ett pingpongbord i vardagsrummet.

– Om jag hoppas på något för mina barn, är det att de ska känna samma arbetsglädje som både jag och deras pappa alltid känt. Att de hittar något de verkligen älskar att jobba med.

Privat kampanjade SJP flitigt för både Barack Obama och Hillary Clinton. Hon har också gjort flera framträdanden under sommaren och hösten, när den forna kollegan och väninnan Cynthia Nixon är med och tävlar om guvernörsjobbet i delstaten New York.

– Folk i min situation som sitter och gnäller borde skämmas, fastslår Sarah Jessica Parker.


Vad hände efter Sex and the City

Sexandthecity artikelbild

Kim Cattrall, 62, vår älskade Samantha, blev ju Sverigeaktuell förra året som den amerikanska presidenten Helen Tyler i tv-serien Modus. Men Kim har varit flitig på hemmaplan också, och medverkat i en rad kanadensiska tv-serier och teateruppsättningar.

Hon är skild för tredje gången och lever för närvarande som singel i sitt hemland Kanada.

Kristin Davies, 53, feminina galleristen Charlotte, har efter Sex and the City, ägnat mest tid åt välgörenhet, bland annat som ambassadör för UNCHR, FN:s flyktingorgan. Hon tillbringar också mycket tid hemma med sin man och deras två barn.

Cynthia Nixon, 52, som spelade den praktiskt lagda advokaten Miranda, chockade både familj och fans när hon efter 15 års äktenskap lämnade sin man för en kvinna. Cynthia och Christina Marinoni gifte sig 2012, när samkönade äktenskap blev lagliga.

Cynthia har haft stora framgångar både i Hollywood och på Broadway där hon vann en Tony för sin roll i Rabbit Hole.

Cynthia kandiderar också i höstens guvernörsval i New York.

Av: Eva Nyqvist Foto: Getty Images