En sommar utan loppis? Tror inte det. Det är ju en av höjdpunkterna. Att ta sig iväg upp i ottan för att vara först på bygdegårdsloppisen, att tillbringa regniga stugkvällar på Tradera – eller åka Sverige runt och botanisera runt i välgörenhetsbutiker ... Då leker livet. Välkommen till Eva Gussarssons second hand-värld. 

 1. Gilla det du köper. Köp med hjärtat – då kommer det att kännas som fynd.
 2. Var tidig. Det är då de bästa fynden går på en loppis.
 3. Hitta din nisch. Kanske älskar du 70-talsporslin. Eller vintageväskor. Eller vackra brokadtyger.
 4. Bli din egen expert. Ju mer du går runt och tittar på loppisar, desto mer lär du dig – och desto större chans att göra fynd.
 5. Lär dig av andra. Der finns gott om vintagebloggare och retroinstagrammare som gärna delar med sig av sina tips och ger råd om hur du hittar rätt, vad som är bästa fynden och hur du avslöjar kopior.
 6. Var inte dumsnål. Gillar du något, spelar det kanske inte så stor roll om du kan pruta en tjuga.
 7. Besök olika second handbutiker och hitta dina favoriter. Till exempel kan Stadsmissionens olika butiker ha lite olika inriktning/sortiment.
 8. Gör skillnad! Shoppar du på välgörenhetsställen (Myrorna, Röda korset, Stadsmissionen, Erikshjälpen …) bidrar du till en bättre verklighet för andra. Vinn-vinn.
 9. Skänk tillbaka det du inte vill ha. Har du shoppat på dig för mycket – gå iväg med en kasse till närmaste Röda korsetbutik.

Min second handtopplista

 • Jag hittade två Bruno Mathssonstolar Eva förklädda i rosa plysch – men när man tog av plyschen var sadelgjorden under oanvänd. Ett par tusen får nog räknas som fynd.
 • Någon av mina fina klänningar från Tradera. Har så många – vet inte vilken jag ska välja. Men kanske en röd, tunn Gudrun Sjödén-solklänning för en hundring. Eller den långa, blommiga Ralph Lauren-omlottklänningen. Eller möjligen hellånga 60-talsklänning i guld och svart. Så snygg.
 • Vår Vicke Lindstrand-elefant! Stor och maffig. Älskar den.
 • Den magnifika om än något bedagade ”kökssoffan” som nu står i växthuset, köpt på Gotland, hemsläpad till Stockholm på taket på bilen. Ett äventyr.
 • Versace-solglasögonen med en stor blomma på skalmen. Oemotståndliga. Jag älskar solglasögon.
 • Slipade ”trumpetglas” – som gjorda för att dricka champagne i. Kostar från en tjuga och uppåt.
 • Någon av mina second hand väskor – kanske den superhärliga danska skinnväskan med zebramönster. Eller den stora, hallonröda slitna men ack så snygga Marc Jacobs-väskan.
secondhand_elefant

Vicke Lindstrandelefanten är en annan favorit.

Håll utkik efter!

secondhand_filtar

Fina plädar är något att hålla utkik efter.

Fina plädar. Jag har hittat helt nya Klippanfiltar för ett par hundra. Designade retrofiltar av Viola Gråsten kostar ofta tre, -fyrahundra, men går ibland att hitta billigt.

Glas och porslin. Måste du inte ha just Stig Lindberg, har du stora möjligheter att göra fynd. Allt från vackra, slipade glas till häftigt 70-tals porslin brukar gå att få billigt. Och jag har i ärlighetens namn hittat också Stig Lindberg-assietter för en tia.

Designerprylar. Från märkesväskor till Carl Malmsten-möbler. Här krävs att du har lite kunskap. Är saker äkta? Signerade? Av en superhet designer? De mest kända formgivarna är svårt att fynda, men jag har till exempel hittat dyra brittiska och italienska märkesväskor billigt – och faktiskt en liten Josef Frank-lampfot för en hundring.

Kläder. Snygga klänningar, märkeskappor, tjusiga kavajer – du gör både plånboken och jorden en tjänst när du handlar vintage och second hand. Kläder från 70-tal och tidigare har blivit en bristvara på loppisar – men du kan ha tur. Större second handkedjor har ibland vissa butiker som har mer vintagekläder (till exempel Stadsmissionens butik vid Nytorget i Stockholm). Märkeskläder som Ilse Jacobsen, Odd Molly och Ralph Lauren kan ofta gå att få till bra pris på till exempel Tradera. Riktigt dyra märken hittar du i exklusiva vintagebutiker.

Accessoarer. Väskor, solglasögon och scarfar är kul att titta efter på loppis och i second handbutiker. Märkesvaror finns det gott om på Tradera, tjusigare svenska och utländska auktionssajter – äkta dyrgripar ska helst ha både kvitto och dustbag/förpackning med. Se upp för förfalskningar.

Smycken. Finns i alla prisnivåer från krimskrams till exklusiva, designade silversmycken från Danmark och Finland. Snygga ringar, hängen, halskedjor … Härliga broscher är en underskattad favorit – från gamla glittriga till roliga 60-tal. Pantbanker, Tradera, vintagebutiker har smycken i olika prisklasser och metaller. Tänk på att nyproducerade smycken gör stor påverkan på miljön. Du kan med andra ord unna dig något häftigt vintagesmycke med gott samvete.

Av: Eva Gussarsson Foto: Peter Knutson och privata