Så får du din tonåring att lyssna – 5 viktiga frågor och svar

Misshandel. Våldtäkt. Slagsmål. Att vara tonårsförälder är en tid av ständig oro. Ska man skydda? Kan man skydda? Och kan man få dem att lyfta huvudet från den f-ing mobilen och LYSSNA! Författaren Katarina Wennstam – med fem tonåringar familjen – försöker varje dag. Här svarar hon på 5 viktiga frågor och svar.

Katarina Wennstam
Ålder: 44 år.
Familj: Särbo med Daniel Rosenlind, psykoterapeut som jobbat 13 år på BUP. Sonen Emil, 14 år och dottern Moa 11 år, tre bonusbarn som är 12, 14 och 17 år.
Bor: Nyinflyttad i lägenhet på Söder i Stockholm, skrivarstuga i Sörmland.
Gör: Författare.


Aktuell: Med ungdomsromanen ”Pojken under bron”. I höst kommer en feministisk grundbok att sätta i händerna på sin tonåring, med texter Katarina skrivit på Instagram. Har precis börjat skriva på nästa vuxenroman om polisen Charlotta Lugn.

Får man läsa i barnens telefoner?
– Det kan liknas vid att läsa deras dagbok och jag minns att min pappa tjuvläste min dagbok när jag var 14 och gav mig utegångsförbud. Jag blev så arg att jag faktiskt ville döda honom.

– Jag har sagt till mina barn att om det finns skäl, en stark oro, så kan jag tänka mig att gå in i deras telefoner. Jag har också vid några tillfällen begärt att få läsa vad som står när det varit ordentliga bråk på sociala medier. Det är klart det blivit tjafs, men då tar jag fram det tyngsta artilleriet, nämligen att jag äger deras telefoner och betalar räkningen.

– Men man ska passa sig för att snoka. Risken är att man bara bygger upp en högre mur mellan sig själv och barnen.

Hur ska man prata med sin dotter om faror och risker?
– Jag är mer rädd för att min dotter ska bli tillsammans med en kille som inte är snäll mot henne, än att hon ska bli överfallen av en okänd galning. Det absolut farligaste är om hon blir ihop med fel kille som är svartsjuk, begränsar hennes tillvaro och kanske kommer att misshandla och våldta henne.

Katarina poängterar med starkt engagemang hur dumt det är att kritisera sin tonårsdotter om hon har sexiga och utmanande kläder på sig när hon ska ut eller på fest. Reaktionen ”Men ska du verkligen gå klädd så där?” cementerar skuldbeläggandet av kvinnor.

– Säger vi åt vår egen dotter att klä sig i jeans och polotröja håller vi kvar bilden av att tjejer får skylla sig själva. Att med vissa kläder blir de lovliga byten. Om vi dessutom har en son hemma som hör oss säga till hans syster ”Går du ut så, får du skylla dig själv” får han med sig ett väldigt konstigt budskap. Hur ska han reagera på en fest där en tjej är full och klädd i sexiga kläder…?

– Om vi tror att de flesta våldtäkterna sker när en tjej lämnar hemmet i en kort kjol, måste vi nog själva fundera över hur vi tror att den typiska våldtäkten ser ut.

Hur pratar man med sin son om vad som är farligt?
– Läs på och skaffa fakta om våldet mot unga män, så du vet vad du pratar om. Vad händer med en person som får tre sparkar mot huvudet eller en spark mot struphuvudet? Prata om våld med killarna och försök rasera våldsromantiken som kommit via tv och filmer.

– Det farligaste för unga killar är att vara fulla och dra runt på stan med polare efter stora fotbollsmatcher där de riskerar att träffa hejarklackar från det andra laget.

– Sedan tycker jag att man måste prata med killarna om våld de kan utsatta andra för. Lika lite som vi vill att våra döttrar ska råka ut för en våldtäkt, vill vi att våra söner ska delta i ett sexuellt övergrepp. Eller ens låta bli att försöka stoppa det.

Vad ska man mer varna tonåringarna för?
– Vi pratar mycket hemma om att barnen måste lära sig att läsa av situationen. Att se vilka personer som utsätter andra för våld och som det ofta blir bråk kring. Och när de killarna eller tjejerna dyker upp på en fest är det dags att gå därifrån.

– Ungdomar, speciellt killar, vill absolut inte vara fega eller cringe, alltså töntiga och pinsamma. Det gäller att få dem att förstå att ibland är det modigast att säga nej. Eller att ringa en vuxen.

– Sedan är jag uppvuxen med att alltid beställa på flaska när jag var ute och festade. Och att köra ner tummen i flasköppningen så ingen kunde stoppa ner något och droga mig. Det är viktig kunskap för både killar och tjejer.

Vad ska man göra om de ändå utsätts för något?
– Alla brott ska polisanmälas! Barnet måste känna att han eller hon har rätt till upprättelse. Oavsett om någon kört upp en näve i dotterns skrev eller om sonen blivit nerslagen i skolkorridoren måste vi markera att det är kriminellt. Punkt.

– Ibland ser vi på skolmiljön som en plats där vi tillåter mobbning, misshandel och rent kriminella aktiviteter. Testa att applicera de sakerna på din egen arbetsmiljö, hade du tolererat att på jobbet bli behandlad som ditt barn blivit i skolan?

Ett annat exempel Katarina nämner är hur skolpersonal kan säga till en liten flicka som blivit slagen av en kille ”Men han gör nog så för att han gillar dig.” Första gången hennes egen dotter fick höra det var hon sex år.

– Det är en av de farligaste sakerna vi kan säga till flickor. Då lär vi dem att kärlek ska göra ont och det blir likhetstecken mellan kärlek och trakasserier, mellan förälskelse och våld. Och sedan undrar vi varför unga kvinnor blir ihop med våldsamma män…

Fler tips:
– Barn är ju otroligt intresserade av lagar, straff, rätt och fel. Vi brukar lyssna på P3 Dokumentärs fantastiska program tillsammans på långa bilresor. Senast om mordet på Fadime, en helt fasansfull historia om en ung kvinna som blev skjuten i huvudet av sin pappa.

– Vissa vuxna vill inte prata om sånt med sina barn av rädsla för att riva upp starka känslor. Men om barnen närmar sig tonåren, är ute på You Tube och rör sig i sociala medier, kan man utgå från att de ha hört talas om de uppmärksammade rättsfallen.

Av: Kerstin Särneö Foto: Getty Images, Göran Segeholm