Skilsmässan avklarad och en ny tid börjar. Men, vad händer om ena föräldern blir kär – och helt glömmer bort sina barn? Det här hände när Cilla och Magnus separerade och Magnus blev passionerat förälskad och började bli en allt mer frånvarande förälder …

Förälder är man för resten av livet. För, har man väl valt att sätta barn till livet är föräldraskapet inte något man abdikerar ifrån. Särskilt inte i dag, 2019, då delad vårdnad är mer regel än undantag efter en skilsmässa. Men det finns de föräldrar som helt väljer bort barnen till förmån för passionen.


Magnus var en alldeles vanlig pappa. Jobbade för mycket ibland, var trött och irriterad ibland, men att han älskade sina två barn högt gick inte att ta miste på.

– Vi delade på föräldraskapet, även om jag var den som tog ut mest av föräldraledigheten. Magnus gick på föräldramöten, hjälpte till med läxor och körde till olika aktiviteter, berättar Cilla.

Efter närmare 20 år tillsammans började Magnus och Cilla att glida isär, och paret bestämde sig för att skiljas. Då var barnen Linn och Markus 13 och 15 år.

– Vi hittade ganska snabbt två lägenheter i samma område och bestämde oss för att ha delad vårdnad. Men också de veckor som vi inte hade barnen gick de mellan oss, säger Cilla.

Skilsmässan blev med andra ord inte särskilt dramatisk. Cilla och Magnus fortsatte att gå på gemensamma aktiviteter tillsammans med barnen, de gick på sommar- och julavslutningar ihop och det hände att de åt middagar tillsammans. Dessutom kunde de hjälpas åt när det körde ihop sig.

– Det flöt på bra, helt enkelt. Jag tror inte att barnen upplevde skilsmässan som särskilt jobbig, säger Cilla.

Magnus dejtade lite grann, precis som Cilla, även om nya förhållanden inte var något som de prioriterade.

– Plötsligt började Magnus dra sig undan. Han kom med konstiga bortförklaringar kring varför han inte kunde ha barnen på sina veckor och han lät barnen vara ensamma allt mer också när han hade dem, minns Cilla.

Så småningom fick Cilla och barnen förklaringen. Han hade träffat en ny, mycket yngre och barnlös kvinna, något som han hållit hemligt för Cilla och barnen under en period. Samtidigt slog det inte ner som en bomb. Det var underförstått att någon av dem någon gång skulle bli kära på nytt.

– Däremot blev jag chockad över hur Magnus valde att förhålla sig till sin nya förälskelse. Han ville helt separera livet med sin nya kvinna från familjelivet. Det var nästan som om han ville glömma att han var pappa, säger Cilla.

Inte nog med att Magnus inte ville att barnen och hans nya kvinna skulle umgås. Han ville dessutom att barnen skulle tillbringa allt mindre tid hos honom, något som innebar att Cilla fick ta mer än hälften av ansvaret.

– Det gjorde naturligtvis inget. Jag vill ju vara med mina barn. Däremot märkte jag på barnen att de kunde bli ledsna över att deras pappa inte ville komma på skolavslutningar och annat, säger Cilla.

Cilla försökte förklara för barnen att det bara var något tillfälligt. Att deras pappa snart skulle bli sig själv igen och att man ibland kan tappa huvudet helt när man blir förälskad.

Men det tillfälliga verkade bli allt mer permanent.

Det var till exempel en tradition att Magnus tog med sig barnen en vecka på sommarlovet för att hälsa på släktingar i Frankrike. Men nu valde han i stället att ta med sig sin nya kvinna. Utan att fråga barnen.

– Plötsligt såg vi på Facebook att Magnus och hans nya var i Frankrike hos barnens kusiner. Han hade inte ens frågat barnen om de skulle följa med. I stället hade han duckat när de undrade vilken vecka de skulle åka, säger Cilla.

Det gjorde ont. För Cilla såg ju att barnen blev ledsna. Samtidigt försökte hon förtränga oroskänslan i magen och skojade bort Magnus beteende med att han var ”kär som en klockarkatt”.

På sociala medier började det dyka upp bild efter bild på Magnus och hans nya kärlek. Om Magnus tidigare flöden mest bestått av barnen på olika resmål och i olika vardagliga situationer, bestod flödena nu av en enda sak: Den nya kvinnan.

I dag är barnen 16 och 18. Åldrar när de är nästan vuxna, men samtidigt behöver närheten till sina föräldrar.

– Vi brukade tidigare åka på skidsemester ihop. Skidintresset är något som hela familjen har haft gemensamt och barnen började åka utför när de var väldigt små. Sedan Magnus träffade sin nya kvinna har han inte tagit med sig barnen ett enda år. I stället dyker det upp bilder på honom och kvinnan i Verbier. I Chamonix. I Åre, säger Cilla.

Så där har det fortsatt. Linn och Markus har förstått att de hamnat sist på sin pappas priolista. Cilla har försökt prata med sin exman och hon har förklarat att hans beteende sårar barnen. Men, det är som om hennes budskap inte går fram.

– Självklart har även barnen försökt prata med honom. Å andra sidan blir det inga konstruktiva diskussioner. De är förbannade på sin pappa och de där samtalen slutar ofta med skrik och förolämpningar, säger Cilla.

Hon beskriver det som att Magnus har tappat sin trovärdighet som pappa, och även om det är en sorg för barnen, klarar de tre sig bra utan honom.

– Helt ärligt tror jag att han har bränt sina skepp. Det är svårt att abdikera och sedan ändra sig efter tre år. Kanske är det mest hans förlust.


Experten: ”Du kan inte täcka upp för honom”

Hallå där, Katarina Laundy, leg psykolog och mindfulnesslärare. Vad kan man göra som mamma om barnens pappa vill abdikera från sitt föräldraansvar efter skilsmässan?

– Till att börja med vill jag poängtera att man ska skilja på sitt och den andra förälderns ansvarsområden. Det funkar inte i längden att försöka täcka upp för föräldern som försvunnit. Du bör också rannsaka dig själv och undersöka om känslorna beror på egen bitterhet, eller om det faktiskt är så att den andra föräldern dragit sig undan från barnen. Om du kommer fram till att det verkligen är så, då har du all rätt i världen att kontakta ditt ex, men tänk på att det enda du har rätt att anmärka på är hur han/hon beter sig gentemot era gemensamma barn. I övrigt har du inte längre någon rätt att anmärka på hur ditt ex valt att leva sitt liv.

Hur mycket ska man försöka påverka den andra föräldern?
– Man kan absolut försöka prata med den andra föräldern, men gör det på ett icke-dömande sätt. Säg att ”XX är ledsen över att ni inte ses så ofta. Jag ville att du skulle veta det.” På så sätt kan ditt ex själv bestämma vilket som blir nästa steg.

Hur kan man stötta sina barn?
– Försök förklara situationen. Att skydda barnen genom att hitta ursäkter å den andra förälderns vägnar hjälper inte i längden. Säg att även vuxna kan tappa huvudet när de blir handlöst förälskade eller att små bebisar tar tid. Var nyanserad och vuxen, även om du känner dig förtvivlad och förbannad. Märker du att barnet är ledset, sök professionell hjälp. Ibland kan det vara bättre att prata med en neutral person, också för barnen. Om barnen är lite äldre kan det vara läge att uppmuntra dem att själva prata med pappan.

Finns det något som man bör undvika?
– Även om du är arg, ledsen och besviken, undvik att prata illa om den andra föräldern, trots att han/hon verkar ha regredierat till ett barn, bör du fortsätta försöka vara vuxen. Att ringa upp och skälla ut ditt ex har inte någon större verkan. Risken är att ditt ex går i försvar. Däremot kan du behöva förklara situationen för barnets andra förälder, så att hon eller han förstår hur barnet påverkas.

Av: Anna-Maria Stawreberg