Hon födde fattig, är beundrad och älskad samt känd för sin medkänsla. Dessutom stenrik, svart och kvinna. Men räcker pengar, karisma och stjärnstatus för att leda USA? Tara har grävt lite djupare i fenomenet Oprah Winfrey som har seglat upp som en möjlig presidentkandidat.

Två av tre svenskar tycker att Oprah Winfrey ska ställa upp i nästa amerikanska presidentval, visar en nätundersökning i Aftonbladet. Och enligt flera amerikanska opinionsmätningar skulle hon klå Donald Trump om valet hålls nu.

”Oprah. #IamWithHer”, twittrade den konservativa New York Times-krönikören Bill Kristol. ”Förstår medelklassen bättre än Elizabeth Warren, är inte lika blödig som Joe Biden och trevligare än Andrew Cuomo”, de två senatorer respektive New York-guvernör som nämnts som tänkbara presidentkandidater för 2020.

Och Meryl Streep håller med:
– Jag tycker absolut att hon ska ställa upp, sade skådespelaren i en intervju strax efter Oprah Winfreys hyllade tacktal vid Golden-Globe galan där hon tog emot The Cecil B. De Mille Award, en hedersutmärkelse för lång och trogen tjänst i Hollywood. Men då så, eller?

”Det är upp till folket. Om det vill ställer hon upp! Absolut!” Stedman Graham, sambo.

Den 63-åriga tevestjärnan från Chicago är ju onekligen attraktivare än den 71-årige förre detta byggherren från Queens som för närvarande ockuperar Vita huset, men krävs det inget mer än pengar, karisma och kändisskap för att axla världens mäktigaste mantel?

Har vi inte sett exakt vad som händer när en amatör slår sig ner i det ovala rummet och börjar bestämma hit och dit?

Amerikansk press tycker till om Oprah – ytterligare en ifrågasatt kändispresident eller en kraft att räkna med?

Eller, som Washington Post skriver: ”Har vi helt tappat förståndet?”

En sak är säker: Ribban har aldrig varit lägre och desperationen aldrig så tydlig: Vem som helst utom Trump!

Oprah – ja, hon kallas bara förnamnet – har aldrig uttryckt någon önskan om att bli president, eller haft några uttalade politiska ambitioner, men analytiker pekar på hennes förändrade språkbruk, stil och attityd.

Talet på Golden Globe-galan hade starka politiska undertoner, menar man, och stjärnan låter mer och mer som en politiker.

Och det är svårt att hitta en populärare person, eller en mer empatisk.

Ofattbart stor! Här pryder Oprah ett halvt kvarter på Tomes Square i New York.

Det amerikanska folket älskar Oprah, en journalist som gjort karriär – och skapat en av underhållningsbranschens största förmögenheter – på smärtsamma självbekännelser och löften om bot och bättring. Både ur eget och andras perspektiv, och alltid med hoppet om en ljusare framtid.

Från teverutan har man följt hennes och andras kamp mot allt från överflödskilon till krossade drömmar, familjetragedier, skilsmässor och otrohet.

Tom Cruise visar sin kärlek för Katie Holmes 2005 – hos Oprah såklart.

Det var hos Oprah Tom Cruise bekände sin kärlek till Katie Holmes, och det var i samma soffa som den före detta barnstjärnan Mackenzie Philips avslöjade att hon som ung haft en tioårig sexuell relation med sin pappa.

Folk, både män och kvinnor, svarta som vita, tycker att de känner Oprah. De identifierar sig med henne. De beundrar hennes mod och älskar hennes öppenhet.

Men det är en komplicerad kärlek, och ett förhållande som hänger på total tillit.

Om man inte kan lite på Oprah, vem kan man då lita på?

Och frågan är ju om detta kan förenas med en politisk kampanj där löftena ofta är rätt tänjbara?

Hillary Clintons främsta problem var att folk inte litade på henne. Hon förstod inte deras problem, menade man: fattade inte vad de varit med om.

Det är något Oprah Winfrey aldrig kan skyllas för.

Under de år som hennes nu nedlagda teveshow toppade tittarsiffrorna har hela folket fått ta del i de smärtsamma upplevelser som kantat hennes uppväxt.

13-åriga Oprah var med om det värsta.

Kanske mest uppmärksammat, de upprepade sexuella övergrepp som inleddes när Oprah var nio år och resulterade i en graviditet när hon bara var 13 år. Barnet, en liten pojke, föddes för tidigt och dog bara några dagar senare.

Så när Oprah lägger handen på någons axel, ser dem i ögonen, och säger: ”jag förstår”, finns det ingen tvivel om att hon gör det. Men annars, vad vet vi om Oprah?

Hon föddes i januari 1954 i Tennesse, i en stuga utan avlopp och rinnande vatten. Hennes föräldrar, bägge tonåringar, kände knappt varandra, och hennes pappa, som tagit värvning, visste inte ens att han hade en dotter förrän hon började skolan och hennes mamma behövde en time out.

Karriären är väl dokumenterad. Hur hon började arbeta på en lokal tevestation redan under skoltiden och sedan blev erbjuden jobb på en större station, och till slut hamnade i Chicago, där hennes show föddes.

Förutom sitt produktionsbolag Harpo, driver hon tidningen O och tevebolaget OWN, och med en uppskattad förmögenhet på 20 miljarder kronor är hon en av världens rikaste kvinnor.

Skådespelaren Oprah i nya filmen ”A Wrinkle in Time”, som har premiär i mars. Filmen bygger på Fantasyromanen med samma namn.

Hon har hem över hela USA som hon pendlar mellan och driver sedan tio år tillbaka en skola för flickor i Sydafrika som hon grundat själv.

Hon har aldrig öppet mött kritiken från svarta intellektuella som menar att hon representerar en tillbakagång för kvinnorörelsen – och framför allt den svarta kvinnorörelsen.

Man har till och med kallat henne en kvinnlig Onkel Tom som klappar publiken på axeln men backar det vita etablissemanget.

”Oprahs publik känner sig aldrig manade att konfrontera samhällets orättvisor”, skriver Tarshia L. Stanley, professor vid Spelman University, i The Oprah Phenomenon, en samling essäer som tar en kritisk titt på landets mest beundrade tv-personlighet. ”I stället uppmanas publiken att hitta alla svar inom sig själv. Ofta i form av ett drömjobb, ett vackert hem, ett förbättrat äktenskap, friskare barn eller en slankare figur.”

Givet namn på egna tidningen: O som i Oprah.

Vi har ingen aning om hur Oprahs politiska plattform skulle se ut. Den enda gången hon gett sig ut i politiken – 2008 då hon gav sitt stöd för Barack Obama i primärvalet mot Hillary Clinton – fick hon på skallen.

Oprah hade aldrig tidigare uttryckt politiska åsikter och publikens reaktion på hennes beslut att ta en aktiv del i hans kampanj tog henne på sängen.

”Oprah Winfrey är den mäktigaste kvinnan i Amerika”, skrev Ben Shapiro, en ung politisk krönikör. ”Hennes osakliga och affektiva stil suger in 14 miljoner tittare om dagen. Oprah är en livsfarlig politisk kraft, en kvinna vars bisarra och lynniga politiska attityder kan komma att få en avgörande effekt på presidentvalet.”

Och Oprahs stöd gav resultat: Man har beräknat att hennes öppna stöd översattes i över en miljon röster för Obama, tillräckligt för att klå Hillary.

Men det är ju en väldig skillnad på att stötta och stödja och att själv ställa upp.

För att inte tala om att leda landet Donald Trump lämnar efter sig.


Tummen upp eller tummen ner för Oprah – 3 experter tycker till

👍
Ginna Lindberg, Ekots utrikesredaktion och tidigare Sveriges Radios korrespondent i Washington.

– Oprah Winfrey är en av världens mest framgångsrika tevepersonligheter, superkänd och med en enormt trogen och entusiastisk publik.

– Hon skulle definitivt kunna locka väljare. Fördelarna för Oprah Winfrey är att hon redan är megakänd, har de finansiella muskler som krävs, är en passionerad talare och har en dokumenterad förmåga att entusiasmera publiken.

– Det som talar mot henne är framför allt bristen på politisk erfarenhet. Men det hindrade å andra sidan inte Donald Trump, som ju aldrig haft ett politiskt uppdrag innan han flyttade in i Vita Huset. Allt är möjligt i amerikansk politik.

👎
Olle Wästberg, förre detta generalkonsul i New York samt ordförande för demokratiutredningen. 

– Donald Trump har visat hur illa det kan gå när man väljer någon utan politisk erfarenhet. Det som avgör amerikanska presidentval är vilka som går och röstar.

– Trump hade bara 26 procent av väljarkåren bakom sig och många demokrater valde att stanna hemma i stället för att rösta på Hillary Clinton. Skulle Oprah Winfrey kunna skapa en sådan entusiasm bakom sig att hon vinner primärvalen och presidentvalet?

👍
Axel Hadenius, statsvetare och professor vid Uppsala Universitet.

– Den amerikanska processen för att få fram presidentkandidater erbjuder en dörr på glänt för politiska outsiders. Med Trump finns parallellen att hon är en celebritet (mycket rik dessutom) och helt utan några valda uppdrag bakom sig.

– Hon verkar vara en bra talare och skulle förmodligen kunna elda sina anhängare så som krävs. Men man ska också vara slipad som debattör och kunna utstå en hårdhänt bevakning i media.

– För att vinna sitt partis nominering behövs dessutom förmågan att mobilisera stor energi och uthållighet ”kampanj-lok”. Vad gäller dessa senare egenskaper vet vi egentligen ingenting i Winfreys fall. Men skulle hon lansera sig som kandidat torde kapaciteten snart komma att visa sig.

Av: Eva Nyqvist Foto: IBL