I annonssamarbete med ANDALUCIA

Charmiga byar, och en makalöst vackert landskap att utforska. Spanska bergskedjan Sierra Nevada är en fantastisk destination för dig som vill uppleva något annat än stränder på semestern.

Regionen Andalusien i södra Spanien är en populär sol- och golfdestination med en lång kustremsa full av härliga badorter. Men bara någon knapp timme från kusten ändras landskapet. Här tornar den storslagna bergskedjan Sierra Nevada upp sig med 20 toppar på över 3000 meters höjd.

Andalucia_tara_beach_sierra_nevada

Bakom mysiga staden Nerja vid Medelhavet tornar bergskedjan Andalusien upp sig.

Här ligger Europas sydligaste skidort, Pradollano, med en säsong som sträcker sig från december till maj. Men Sierra Nevada är också en fantastisk plats att semestra på under vår, sommar och höst. Bergen utforskas bäst till fots och är ett paradis för vandrare. Här finns allt från enkla eftermiddagsturer till tuffa strapatser. Den som söker utmaningar ger sig på att bestiga den högsta toppen Mulhacen på 3482 meter över havet.

Vandra från vackra Granada

Sierra Nevadas närmsta stad är Granada, som ligger vid bergens västra fot och är en utmärkt bas för den som vill uppleva av bergskedjan. Men söker du lugnet rekommenderas att söka sig till någon av de många charmiga byar som ligger på bergssluttningarna. Hyr ett hus eller ta in på ett familjärt pensionat och njut av fantastisk utsikt, fräsch bergsluft och ett behagligt lugn.

Andalucia_tara_Granada

Foto: syolacan

Gamla stan i Granada, som är Sierra Nevadas närmsta stad och därmed en utmärkt bas för den som vill vandra.

I närheten av Granada ligger populära Monachil, som visserligen är väldigt turistigt, men en bra startpunkt för många vandringsleder. I samma område ligger också Güéjar-Sierra, en pittoresk traditionellt spansk by med smala, slingrande gränder och blomlådor som svämmar över av väldoftande bougainvillea, pelargoner och petunior.

Andalucia_map1
ANDALUSIEN

VAD: Andalusien är en av Spaniens 17 regioner.

VAR: Södra Spanien. Gränsar i norr till regionerna Extremadura och Castilla-La Mancha, i öst till Murcia och Medelhavet, i väst till Portugal och Atlanten, samt i syd till Medelhavet och Gibraltar.

HUVUDSTAD: Sevilla.

INVÅNARE: Ca 8,4 miljoner.

SPRÅK: Spanska.

RESA HIT: Från Sverige flyger du enklast till Malaga dit du kan hitta direktflyg med SAS, Norwegian och Ryanair. Snabbtåg från Madrid går till Sevilla och till flera orter söderut.

Pärlband av byar

Området Alpujarra sträcker sig över bergskedjans södra sluttningar. Här ligger klassiskt andalusiska pueblos blancos, alltså vita byar, som ett pärlband. Alpujarra är känt för sin speciella arabiskt influerade arkitektur, sitt naturligt mineralrika vatten och marknader med lokalt hantverk.

Några av de mer populära byarna i området att bo i är Pampaneira, Bubión och Capileira, alla med magisk utsikt över bergen och dalen. Lite lugnare är Pitres and Pórtugos. I Alpujarra ligger även Sierra Nevadas högst belägna by Trevèlez, känd för sin lufttorkade skinka och en utmärkt bas för den som vill ge sig på att bestiga Mulhacen.

Andalucia_tara_Trevelez

Foto: Fotomicar

Trevélez i Alpujarra är med sin placering på 1476 meter över havet Sierra Nevadas högst belägna by. Byn är berömd för sin lufttorkade skinka.

Honung, mandlar och oliver

På andra sidan motorvägen från Alpurrajah hittar man Valle de Lecrín, en mycket vacker dalgång med citruslundar och fruktträdgårdar samt pittoreska byar som Melegís, Restábal och Cónchar.

Kvällarna tillbringas såklart bäst på mysiga restauranger. Det andalusiska köket bjuder på spanska läckerheter med arabiskt influerade smaker. Uppe i Sierra Nevadas berg är de traditionella rätterna ofta mustiga grytor och stekt kött. I Alpujarra odlas mandlar och oliver och regionen är känd för sin lokala honung och marmelad.

Andalucia_tara_Ajoblanco

Soppan ajoblanco som serveras kall är en traditionell andalusisk rätt som passar perfekt en varm sommardag.

Cykla downhill i skidbacken

Sierra Nevadas skidort, Pradollano, är öppen även sommartid och har allt som krävs för en aktiv semester. Förutom att vandra kan man här paddla kanot, rida eller cykla mountainbike. Här finns också en bike park för down hillcykling. Ett par liftar är öppna även sommartid för den som vill komma upp på hög höjd utan större ansträngning.

På området finns en utomhuspool, träningsanläggning och ett spa som erbjuder massage och behandlingar. För den som vill unna sig lite lyx finns flera fina hotell med spaavdelningar och bra restauranger, som El Lodge med en magnifik utsikt och utomhuspool.

Montale Logos Ingleės 01