Glöm det gamla in och ut. Det traditionella sättet att ha sex gynnar varken män eller kvinnor. Det är dags att tänka om och tänka nytt. Det är dags för buffésex.

”Orkar jag ikväll? Asså, jag har ju ett viktigt möte imorgon… Äh, vi läser istället.” Känner du igen dig i tankarna? Då är du inte ensam. Många människor i längre relationer längtar efter mer passionerat sex, men vet inte längre hur de ska få till det.

buffesex1_2002

Malin Drevstam, psykoterapeuten.

– I början när det enda vi vill är att komma närmare varandra utsöndras en massa härliga hormoner och signalsubstanser, det är som om blixten slog ner i huvudet på en. Senare behöver man fokusera mer medvetet på att odla sin lust, säger sexologen och psykoterapeuten Malin Drevstam.

– Man accepterar det att passionen automatiskt lägger sig med tiden, att man på något sätt byter den mot trygghet. Men det går att kombinera dem, säger sexinspiratören Marika Smith.

buffesex2_2002

Marika Smith, sexinspiratören.

Ett problem är att vi går runt med ett slags inlärt sexmanus i huvudet, menar Malin och Marika. Ofta serveras sex som en klassisk trerättersmiddag: vi börjar med förrätten, med smek och oralsex som i bästa fall tillfredsställer kvinnan. Därefter serveras huvudrätten; själva penetrationen. Den är ofta överdimensionerad både i betydelse och tid. Ett förväntat snitt är ungefär 30 minuter.

Det är en lång tid för mannen att hålla ståndet, så han gör allt för att inte komma för tidigt, medan kvinnan ligger där och tycker att det skaver lite eller tappar fokus. Till sist, efter hans utlösning, serveras efterrätten i form av lite gos.

– Det här en standard som egentligen inte gynnar vare sig kvinnor eller män. Det vore bättre om vi hade en bredare syn på vad sex är, säger Malin.

Ja, det är dags att utmana det slentrianmässig in- och ut-sexet (som dessutom sällan ger kvinnor orgasm). Frigöra oss från bilden om att penetration är lika med sex.

Malin och Marika tipsar om att i stället se sex som en buffé med många olika rätter där du plockar det du vill, i den ordning du vill. Ibland vill du kanske bara pussas, ibland ligga sked, ibland onanera i duschen, ibland ha vilt sex på stan…

– Även ens favoriträtt blir trist om man äter samma sak hela tiden. Här bestämmer du själv vad du vill smaka på för dagen, och i vilken mängd. Då blir du sugen på sex oftare, och får lättare att uttrycka vad du vill just idag, säger Marika.

Buffésex-tanken passar också kvinnor bättre.

– Många kvinnor känner att det är fel på dem för att de så sällan har lust, eller tror att de inte tänder på sin man. Det beror på att vi ofta utgår ifrån spontan lust, vilket är vanligare hos män. Hos kvinnor är responsiv lust vanligare, vilket innebär att lusten kommer till följd av något, en sexuell situation eller speciell beröring. Att ligga sked och få sina bröst smekta kan väcka lusten, säger Malin.

Varsågod att ta för er

Mums, här är en hel buffé med sexiga rätter att välja mellan! På Taras buffé finns åtta läckra rätter, signerade sexinspiratören Marika Smith och sexologen och psykoterapeuten Malin Drevstam. Självklart kan du addera egna rätter efter behag …

På menyn:

 1. HUDA. Ligg nakna intill varandra och tona in i dig själv. Känn in din kropp. Hur vaken är den? Var mår den bra? Ibland kan du säga till din partner att ”jag vet inte om jag är så sugen på samlag, men jag kan tänka mig att ligga naken bredvid dig, så får vi se om jag vaknar till liv.”
 2. KYSSAR OCH PUSSAR. Djupa tungkyssar? Puss-maraton? 15 snabba och skojiga? Ja, alternativen är oändliga.
 3. Nafsa lätt på örsnibben. Hos många skickar det en erotisk sensation genom hela kroppen. Andra ryser av behag vid lätta kyssar i nacken.
  buffesex4_2002
 4. Förblindad av kärlek. Ett enkelt sätt att förhöja och intensifiera sex är att använda en ögonbindel (en sjal går bra). När du inte kan se blir andra sinnen mycket känsligare, och du blir mer mottaglig för beröring – bara en smekande fingertopp längs armen ger rysningar längs ryggraden. Du överlämnar kontrollen till din partner när du inte ser, och det hjälper hjärnan att fokusera mer på njutning och mindre på att ha ”koll på läget”, som är en lustbroms för många kvinnor.
  buffesex_2002
 5. Hej där, främling … Många börjar skruva på sig redan vid ordet rollspel. Det kan kännas konstlat att klä ut sig och spela teater i sängen, och jobbigt att inte räcka till som man är. Men det är inte att ha sex med någon annan som är den stora grejen, utan att ha sex som någon annan! Du får chans att hitta och sidor av din lust som inte får utrymme annars. Busighet, stränghet, djuriskhet… Skippa kostymen om det känns stelt och börja med att prata om en fantasi medan ni har sex som vanligt, typ ”om jag var en olydig skolflicka nu, hur skulle du få mig att göra läxan?”, och ta det därifrån.
 6. Fantisera mera. Att berätta om en sexfantasi är både spännande i sig och lärorikt för partnern. Om det känns svårt eller genant, prova att läsa erotiska noveller. Berätta vad du gick igång på, eller kanske inte tyckte om och guida varandra i vad ni fantiserar om. Att dela sin fantasi gör att man känner sig sedd och accepterad även i de snuskigare delarna av ens lust, vilket stärker samhörigheten och passionen. Även sånt ni aldrig vill göra på riktigt blir upphetsande att viska till varandra…
  buffesex03_2002
 7. Onanera tillsammans. Bjud in din partner till att göra dig sällskap vid onani. Om du ser din partner njuta så sätter det igång saker i dig. Det måste inte innebära att du blir kåt, men du påverkas för det är njutningsfullt att se någon annan upphetsad. Det är så porr funkar.
 8. Smygsexa. Att ha sex eller beröra varandra där ni riskerar att bli påkomna ökar spänningen för vissa. Kanske har ni sex i ett konferensrum, eller smeker varandras lår och kön under bordet på släktmiddagen i sommarstugan.

Vad längtar du efter?

När du säger att du längtar efter sex, vad är det du längtar efter? Pirret inför sexet? Närheten? Den omskakande orgasmen? Känslan av att känna sig levande som sex erbjuder? Svaret vägleder dig till vad du behöver, men svaret kan också skifta från dag till dag.

Av: Linda Newnham Foto: Shutterstock