Mycket skäll har hon fått, Gwyneth Paltrow, för sin livstils-serie The Goop Lab på Netflix. Men Taras Maggan Hägglund föll direkt och hittade en ny väninna – rolig, varm, generös och en liten, liten aning galen.

Gwyneth Paltrow
Ålder: 47 år.
Bor: Los Angeles och The Hamptons (exklusivt bostads- och strandområde på USA:s östkust).
Gör: Driver livsstilsföretaget Goop, skådespelare. Syns just nu i Netflixserien ”The Politican” och ”The Goop Lab”.
Familj: Gift med Brad Falchuk, manusförfattare och producent, barnen Apple, 15, och Moses, 13, som hon har med Chris Martin från Coldplay. På 90-talet var Gwyneth och Brad Pitt det stora kärleksparet i Hollywood.


Hon är ett fenomen Gwyneth Paltrow. Den lysande Hollywoodstjärnan som satt sin karriär på paus för att i stället satsa på sitt livsstilsföretag Goop.

– Ja, men jag kände ju att jag borde göra något mer med mitt liv än att bara hångla med Matt Damon på vita duken, säger hon leende.

Och det blev projekt Goop som började 2008 som ett nyhetsbrev om hälsa och alternativa behandlingar. Namnet Goop tog hon eftersom hon läst att det är bra med två o:n i namn på nätet (tänk Google och Yahoo) och så satte hon dem mellan sina initialer GP. Det är så hon kallas av sina numera runt 200 anställda GP, djiiipiii på amerikansk engelska, som av en händelse också är förkortningen för allmänläkare.

Läkare är hon inte, men en mycket entusiastisk alternativ försökskanin som testar det mesta själv – utom att ta hallucinogena droger i teve, där gick hennes gräns. (I stället skickar hon sina medarbetare till Jamaica där det är lagligt. Där fick de dricka te på magiska svampar och sedan guidas av psykologer genom hallucinationer och känslostormar.)

Det är det som fått The Goop Lab att älskas och avskys – att man balanserar på gränsen. Kan man tala med döda, blir man yngre av att smeta sitt eget blod i ansiktet. kan en gubbe som viftar med händerna över din rygg påverka energifält i din kropp? Som tittare sitter man i soffan och gapar: Är det totalt knäppt eller kan det ligga något i det här?

Själv avfärdar hon de vetenskapsmän och läkare och andra som förfasar sig över tester av energifält och att hon gör business på att sälja jadeägg som ska stärka underlivet.

– Så har det alltid varit, kvinnor som ställer frågor och söker svar har motarbetats och misstänkliggjorts, säger GP.

goop_gwyneth6

Gwyneth med maken Brad Falchuk som hon gifte sig med 2018.

Hon har en avväpnande distans och humor och tar sig an alla möjliga knasigheter med en lätt road nyfikenhet som gör att i alla fall jag – som annars har en väldigt stark inbyggd mumbo-jumbo-varnare- faller för henne.

– Vi har bara ett liv, och jag vill få ut det mesta av det, deklarerar hon.

Eller i ärlighetens namn, ordagrant säger hon ”och jag vill lära mig att mjölka skiten ur det”.

Att testa alternativ lärde hon sig från mamma, skådisen Blythe Danner, som var intresserad av hälsa och gav sina barn shots av vetegräs i stället för CocaCola.

goop_gwyneth4

Ljus med doft av vagina? Jodå, en bästsäljare.

Men intresset för hälsa växte på riktigt när hon i slutet av 90-talet satt och sondmatade sin sjuka pappa, regissören Bruce Paltrow. Han var svårt sjuk i cancer och hon satt där och gav näring ur en burk, med en massa tillsatta kemikalier i. Kunde det verkligen vara rätt metod för att läka en kropp, tänkte hon och började läsa in sig på forskning om sambandet mellan mat och hälsa.

Provade att ändra sin kost, mådde bättre – och sedan dess har det snurrat på. Det finns knappast någon metod, detox, fasta eller yoga som inte hon har testat. Och nu gör hon det i teve – ligger utslagen i en vacker soffa och mår pyton tredje dagen av någon märklig fastekur.

Det blir en roande kontrast när Hollywoodstjärnan Gwyneth ligger och kallsvettas i en superelegant hippiechic miljö. Allt vackert, ja, inte bara Gwyneth, utan också alla hennes medarbetare.

Men det får man å andra sidan ge Gwyneth och hennes producent Shauna Minoprio, att de lyckas med sådant som knappast någon annan skulle ro iland. Till exempel när de visar kvinnliga könsorgan i närbild i teve – för att demonstrera att vi ser olika ut där nere.

Hur lyckades det med det, särskilt i konservativa USA? Ja, kvinnorna vars vulvor visades – det är viktigt får vi lära oss att säga vulva, inte vagina – fick skriva under ett 20-sidigt godkännande och visa upp sitt körkort. Och inte frågade de Netflix om lov: ”Ibland är det bättre att göra sådant i efterhand”.

Sexterapeuten Carlin Ross har också fått visa en äkta orgasm inför tevekamerorna. Hon bad om en liten tequila före tagning och sedan satte hon igång assisterad av 90-åriga kollegan Betty Dodson som förklarade ”Vagina, det är själva kanalen inåt, vulva är där klitoris, inre blygdläpparna och allt det gottigaste sitter.”

Inte många redaktioner skulle lyckas med den balansen. Men Gwyneths gäng gör det.

– Jag är van vid att vara den som säger ”Jag har testat det här, det fungerade för mig” och van vid att folk först tycker jag är knäpp, har hon sagt i en intervju i tidningen Goop (ja, varumärket är teveserie, butiker, online-handel, tidning …)

Och kritiken tar hon med distans.

– Folk är rädda för kvinnor, för om en kvinna får en idé förändras saker och ting. De vill inte att kvinnor ställer för många frågor, det är en väldigt kvinnofientlig attityd.

Och frågan är om Gwyneth bara är före sin tid? På 90-talet gjorde hon yoga: ”vad är det för konstigt”? Sedan kom hennes kokbok med glutenfria recept: ”hon låter sina barn svälta”.

Och när hon och musikern Chris Martin skilde sig 2016, använde de metoden ”conscious uncoupling” för att separera med respekt: ”kan det fungera”.

Själv hade jag inte trott att jag skulle gilla Gwyneths gooperie, jag som har en inbyggd antiflumradar. Men jag gör det.

Precis som varje avsnitt av serien på Netflix är märkt med ”Detta är underhållande och information, inte medicinsk rådgivning”, så fungerar väl hennes företagsidé likadant?

Vill folk betala 750 kronor för ett doftljus märkt ”This smell like my vagina” så låt dem göra det. Det sålde i alla fall slut direkt.

Fast oss emellan – hur många kvinnor doftar egentligen cederträ, rosor och citrus mellan benen?


Vad händer i The Goop Lab?

1

Foto: Adam Rose/Netflix

Avsnitt 1: The healing trip. En grupp av Goops anställda åker till Jamaica och prövar terapi med hallucinatoriska svampar.

Avsnitt 2: Cold comfort. En entusiastisk holländare lär ut nyttan med att vinterbada.

Avsnitt 3: The pleaseure is ours. 90-årig sexterapeut lär ut konsten att få orgasm. Snippor i närbild. ¨

Avsnitt 4: The health span plan. Gwyneth och två medarbetare försöker bli yngre genom olika dieter och skönhetsbehandling. Gwyneth fastar till kräkstadiet och blir insmord med eget blod.

Avsnitt 5: The energy experience. Gwyneth och medarbetare behandlas av en energicoach.

Avsnitt 6: Are you intuit? Ett medium försöker lära gruppen att tala med döda. Det går så där för en del, men lysande för andra.


Imperiet Goop

goop_gwyneth3

Vad är det: Ett mediaimperium kring livsstil.
Värderas till: 2,5 miljarder kronor.
Antal anställda: Cirka 250.
Huvudkontor: I Santa Monica, Los Angeles, kontoret är 5300 kvadratmeter stort och väldigt ljust och fräscht.
Så började det: Gwyneth Paltrow startade Goop hemma vid sitt köksbord 2008. Från början ett nyhetsbrev som kom varje vecka.
Namnet: GP är Gwyneths initialer, sedan petade hon in två o:n för hon hade hört att det var bra med dubbel-o i firmanamn på nätet.
Säljer online: Kläder, skor, väskor, smycken, hälsa, inredning, porslin, köksredskap, böcker, resor (du kan kryssa i Medelhavet med Gwyneth i augusti om du vill).
Egna butiker: I Los Angeles, San Francisco, New York, London.
Media: Veckobrev, webbplatsen goop.com med allt från recept till shopping, ”The Goop Podcast”, Goop Magasin, ”The Goop Lab” serie på Netflix.
Kontroverser: Fälldes (och fick betala drygt en miljon kronor) för falsk marknadsföring sedan man hävdat att jadeägg som fördes in i vaginan, kunde reglera kroppens hormoner och stabilisera menstruationer. Alla jadeäggköpare som ville fick sina pengar tillbaka. Numera är hälsoprodukterna mer försiktigt marknadsförda.

Av: Maggan Hägglund