Släng bort, rensa ut, ta farväl av relationer som skaver … och säg hej till det nya året med luftigt sinne och plats för nya äventyr. Lulu Carter har rensat överallt – även bland männen. Nu njuter hon av att vara med sig själv.

Lulu Carter
Ålder: 57.
Familj: Barnen Lucas, 30 och Nicole, 28.
Bor: Stockholm.
Gör: Inredare, designer, föreläsare och konstnär.
Aktuell med: Inredningsutbildning med Maria Celin hos Distansinstitutet, samt eget alkoholfritt vin.


Det började med ett nykterhetsbeslut för drygt fyra år sedan, som gjorde att Lulu Carter bokstavligen såg nyktrare på sitt liv.

Ja, det blev tydligt vad och vilka som bra för henne – och inte. Det var också det sobra tänket som gjorde att Lulu till slut vågade göra det som blev gnistan till me too-rörelsen i Sverige: Hon publicerade en bild på Martin Timell på Instagram, och skrev att han var TV4:s egen Harvey Weinstein, genom sina sexuella trakasserier och sitt maktmissbruk.

– Många frågade mig varför jag gjorde det först flera år efter att jag lämnat programmet ”Äntligen hemma”, men det fanns så mycket skam och tabu i detta … Svåra saker tar tid att processa. Med lite distans till saken var risken också mindre att jag skulle bli anklagad för att vara hysterikan.

Varför var det här ställningstagandet viktig för dig?
– Jag hade fått utstå sexuella trakasserier under många år, men var ändå den som till slut fick bära hundhuvudet. Jag blev uppsagd, medan förövaren gick fri. De flesta visste hur det förhöll sig, ändå vågade ingen ta mitt parti. Allt det här hade grämt mig, men till slut stod jag upp för mig själv.

Vad var du rädd för innan? Och hur blev det?
– Folk varnade för att jag skulle möta ilska och hat, och visst fanns det några nättroll, men de allra flesta reaktionerna var stöttande. Det var en befrielse. Och när sanningen väl var uttalad, blev kränkningarna lättare att lägga bakom sig.

Hon har gallrat ur bekantskapskretsen på flera sätt.

– Det händer många saker i affekt när man dricker alkohol, det är så lätt att hamna i tjafs, speciellt när man som jag drack för mycket. Men i takt med nykterheten insåg jag att vissa personer inte var bra för mig. Andra började känna sig obekväma i mitt sällskap. Min nykterhet speglade ju deras osunda drickande.

Lulu var också kvinnan vars dörr stod öppen för andra. Hon var den man alltid kunde komma till med sina problem.
– Jag blev lite av en slasktratt, vilket var väldigt utbrännande. Till slut kände jag att antingen får jag börja ta betalt för min amatörterapi, eller så får jag sätta gränser för det här, vilket var vad som hände. Visst kan det var läskigt att sätta gränser för folk, men det positiva är att det skapar utrymme för att istället dra till sig positiva, levande personer.

I allt det här har ett lugn infunnit sig. Hon har slutat jaga, slutat vara rädd för att missa en massa saker. Slutat tänka att hon måste vara ”med” för att inte bli bortglömd. Etcetera.

– Förut led jag absolut av fear of missing out. Nu går jag bara på de fester, premiärer och mingel jag själv tycker är kul, och jag stannar bara en stund. Rastlösheten har försvunnit, nu kan jag njuta av en kopp te själv hemma.

– Tidigare vara det också viktigt för mig både att ha många vänner och män som uppvaktade mig. Men så har jag också varit gift tre gånger och har ganska många relationer bakom mig, haha.

Hur känner du nu?
– Jag tycker det är oerhört skönt att vara själv, det stressar andra mer än mig. Förut tog jag in många i mitt liv och kunde ha flera dejter på gång samtidigt. Jag låg verkligen i. Nu dejtar jag inte alls. Jag är en romantiker, så den dag kärleken slår till kommer jag inte att säga nej, men jag jagar inte längre efter den.


Lulus rensa ur-tankar:

  • Börja med att rensa ur skåp och lådor, så att du blir befriad från överflödig materia. Materia som inte är till nytta eller vacker för ögat ska bort.
  • Meditera. När man stannar upp och ger sig själv tid, så kommer svaren inifrån. Då blir det tydligt vem och vad du bör behålla i ditt liv och inte.
  • Gallra ur bland bekanta. Fundera på: Och vad ger jag den här människan? Och vad har hon att bidra till mitt liv? Kommer du fram till att det inte är så mycket, så låt er relation rinna ut i sanden. Eller skriv ett brev och berätta hur du tänker och känner. Det har hänt mig att personer tagit till sig av orden, förändrat saker och återkommit, vilket är vackert. Ja, det är härligt när relationer förändras och fördjupas.

Av: Linda Newhamnn Foto: Anna Rut Fridholm