Det är något visst med filmdrottningar, från vår egen Greta Garbo i "Drottning Christina" till Claire Foy i "The Crown". Vill du frossa i riktigt bra kvinnoporträtt i jul har Tara tagit fram de 10 bästa tipsen.

Det är något kittlande över en kvinnlig monark, inte minst sett i ett historiskt skimmer. Makten – eller bristen därpå – förvandlar även människorna i deras närhet.

Det gör sitt bästa för att drottningen ska vara nöjd och åtminstone invaggas i känslan att allt är bra – genom uråldiga ceremonier, påkostade banketter och formella möten.

Och så dessa garderober. The Crown sägs vara världens dyraste tv-serie, med en budget på en miljard kronor – och en stor del har gått till de otroligt påkostade kläderna. (Även om Helen Mirren grät över de fula modellerna hon skulle bära som samma drottning o The Queen).

Men under ytan finns ändå det som är mest spännande. Starka kvinnor som föds in i, eller gifter sig till, ett ämbete som få skulle önska.

Privatlivet suddas ut, besluten ska vara för landets bästa och kärleken till kronan komma först.

Dramatiken är som ett välmatat smörgåsbord och det finns få karaktärer som vi njuter så av att se på film.

Så ladda hem några godingar eller leta runt på streamingkanalerna, och bli drottning för en kväll under långhelgerna.

Drottning Kristina, premiär 1933

filmdrottningar_gretagarbo

Greta Garbo spelar drottningen som blir kär i en spansk diplomat (John Gilbert) och abdikerar för kärlekens skull. Garbo var besviken på filmens autencitet: ”Tänka sig att Kristina abdikerar för en liten spanjors skull! Jag trodde i det längsta att det skulle se ut som det vore av leda vid det hela och en evig längtan efter frihet”, skrev hon i ett brev till en vän 1934.

The Crown, premiär 2016

Oj, oj, oj som vi längtar. Under 2019 kommer säsong tre. Dick utan fantastiska Claire Foy, eftersom drottning Elizabeth II nu blivit äldre i serien. Drama, romantik, politiska konflikter, påkostade kläder och oslagbara miljöer. Irländska Claire om att spela drottning: ”Vem vet, kanske är det här en sorts revansch för hur illa mina förfäder behandlades av kronan förr i tiden, att jag nu får låtsas vara drottningen … ” Har ni missat, passa på att ta igen de två första säsongerna nu! Netflix.

The Queen, premiär 2006

filmdrottningar_helenmirren

Foto: Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2009

En oslagbar Helen Mirren är magnifik som drottning Elizabeth II. Filmen utspelar sig tiden efter prinsessan Dianas död och handlar om hur iskallt kungafamiljen hanterar tragedin. ”Jag kom ihåg när jag skulle ha min första kostymprovning inför rollen. Alla dessa praktiska skor, yllekjolar, barbourjackor, huvudsjalar …. Jag började gråta och tänkte ”jag kan inte spela någon som har sådana kläder”.” Men det gick ju bra – Helen Mirren vann en Oscar för rollen.

Elizabeth The Golden Age, premiär 1999 samt 2007

filmdrottningar_ctaeblanchett

Foto: ©Universal/Courtesy Everett Collection

Cate Blanchett har spelat drottning Elizabeth två gånger och fick ett stort genombrott som en av Storbritanniens mest karismatiska kungligheter. Hon hotas av invasioner både från Frankrike och Spanien på 1500-talet och pressas samtidigt till att gifta sig. Cate Blanchett har viss förståelse för sin rollfigur: ”Min pappa hade dödat min mamma, och min syster hade satt mig i fängelse. Vad skulle jag vinna på att ge upp min makt och underordna mig en make? När de flesta kvinnor dog vid förlossningen?”

Den andra systern Boleyn, premiär 2008

filmdrottningar_denandrasysternboleyn

Foto: Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2009

Får ni inte nog av 1500-talets England? Den här filmen handlar om Elizabeths mamma, Anne Boleyn (Natalie Portman) och hennes syster Mary (Scarlett Johansson). Det blev ingen superhit, men skådisarna är utmärkta, intrigerna fantastiska och kläderna en dröm för oss som älskar kostymdramer.

Sagan om ringentriologin, premiär 2001

filmdrottningar_saganomringen

Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012

Alvdrottningen Galadriel är bärare av Nenya – en av Maktens ringar och härskar över Lothlórien. Då Cate Blanchett tackade ja till första filmen var hon relativt okänd och regissören Peter Jackson var orolig över att hon kanske inte ville komma tillbaka. Men Cate Blanchett älskar att spela den vackra kloka 7000-åriga älvan med magiska ögon. ”Ju äldre jag blir, desto mer klokhet kan jag ge henne, menar Cate Blanchett. Enligt Tolkien betyder Galadriel ”glitterkrans”.

Reign, premiär 2013

Ja, ännu mer engelsk historiefrossa. Dock gjort av amerikaner. Mary Stuart, drottning av Skottland på 1500-talet, åker till Frankrike för att gifta sig med prins Francis II. Idel maktspel och sexuella intriger i det franska hovet såklart. Skådespelarna är väldigt unga, Adelaide Kane spelar Mary, och det är väl ett sätt att locka yngre tittare i ett klassiskt kostymdrama. En sorts ”Gossip Girl” i stärkta kragar om ni så vill. Netflix, 4 säsonger.

Ivanhoe, premiär 1982

filmdrottningar_ivanhoe

Foto: imago stock&people/ IBL

Ja, vi måste ju ha med drottning Rowena (Lysette Anthony) i klassiska nyårsfilmen Ivanhoe. Hon är ju tyvärr lite tråkig, och vi förstår ju att Ivanhoe dras till den vackra och goda Rebecca som räddar hans liv. Det är klart att Ivanhoe väljer sin blonda ungdomskärlek till slut, medan det verkliga kärleksdramat utspelar sig mellan tempelherren Brian de Bois-Guilbert och Rebecca.

Marie Antoniette, premiär 2006

filmdrottningar_kirstendunst

Foto: Copyright © ©Sony Pictures/Everett Collection / Everett Collection

Kirsten Dunst spelar den fjortonåriga Marie Antoniette som gifts bort med Ludvig XVI av Frankrike. Den är regisserad av Sofia Coppola som gjorde en modern tolkning av den olyckliga drottningen, instängd i en värld av vackra kläder, husdjur, bakelser och champagne. Filmen fick blandad kritik, men Kirsten Dunst hyllades för sitt porträtt. Hon framställde Marie Antoniette som en levande människa med fel och brister, passion och intelligens.

Av: Anna Liljeberg Foto: Getty Images, IBL Bildbyrå