Stresshantering, hälsosam mat och god sömn ger dig bättre förutsättningar, men det finns även annat att ta till frö att lindra klimakteriebesvär. Här är Monika Björns bästa tips.

Monika-Bjorn_klimakterie2

 1. Vila – du är inte längre 20-something, från och med nu behöver du mer vila och återhämtning. Lyssna på kroppen, sänk ribban och lär dig tacka nej.
 2. Träning – hjälper mot vallningar och svettningar. Det har även fantastiska biverkningar – se nedan.
 3. Dra ner på koffein och vin – många upplever att man blir känsligare mot socker, koffein och vin, att de kan trigga symtomen. Kan göra dig mer lättretlig och öka sömnbesvär.
 4. Prata med väninnor – inte för att gräva ner dig i klimakterieträsket, utan för att förstå att du inte är ensam om att gå igenom det här.
 5. Beteendeterapi – kan hjälpa till att förändra negativa tankemönster.
 6. Vitaminer och mineraler – vitaminer och mineraler som kan vara till hjälp nu är: Vitamin B6, B12 och folsyra. Omega 3, järn, kalcium, magnesium, Vitamin D, zink och MSM (Metylsulfonylmetan, en svavelförening som finns i kroppen, som hjälper till att bibehålla rörligheten i lederna. Motverkar sköra naglar och håravfall).Läs på och prova dig fram kring vilka som är bra för just dig. Ovan går att få i sig via maten också, så läs på och lägg till generöst av dessa råvaror. Kosttillskott är en djungel och dyra därtill, men ibland är de också värda pengarna.

Hormonbehandling mot klimakteriebesvär?

Östrogen – ofta i kombination med progesteron – är vår mest effektiva behandlingsmetod för att överkomma vallningar och nattsvettningar med påföljande sömnbrist.

Hjälper cirka 90 procent. Men det är också en omdiskuterad behandlingsform på grund av larm om ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer.

Nu vet man att om hormonbehandlingen startar tidigt, kring 50, ökar inte risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Och den ökade risken för bröstcancer är cirka två extra fall bland 1 000 kvinnor.

Lokalt verkande östrogen (exempelvis kräm) ger ingen ökad risk alls. Du ska dock inte välja hormonbehandling om du haft bröstcancer eller livmodercancer, blodpropp, någon leversjukdom eller hjärtinfarkt.


Bio-hormoner – vad är det?

Så kallade bioidentiska hormoner är växtbaserade och bearbetas på syntetisk väg i laboratorier. Molekylerna har samma kemiska struktur, funktion och nedbrytning som kroppens egna. Teorin är att cellreceptorerna därför känner igen och tar upp dem lättare, eftersom de är snarlika våra egna hormoner.

Bioidentiska hormoner har visats vara framgångsrika internationellt, och i länder som Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Finland är de vanliga. I Sverige saknas riktlinjer för förskrivning, så vill du ha dem behöver du hitta en läkare eller gynekolog som är villig att tillmötesgå dina önskemål om behandling och söka licens hos Läkemedelsverket – en tidskrävande procedur.

Så varför är de inte vanligare i Sverige? Läkemedelsbolagen får inte ta patent på något som är naturligt, därför går det inte att tjäna lika mycket pengar på dem. Det forskas därmed också mindre på dem.


Träning mot klimakteriebesvär – rena medicinen

Det var ett jädra tjat om träning, kan tyckas. Men det är inte konstigt, för motion är medicin. Och ja, det finns massor av forskning som bevisar det nu. Träning är dessutom en humörhöjare, som lindrar depression och stress.

– När hjärndimman ligger som tätas, när lederna värker och du känner dig håglös, är det träning du behöver mer av. Jag lovar. Om du inte tror mig testa själv, säger PT:n Monika Björn.

6 fördelar med träning:

 1. Färre och mindre svåra värmevallningar.
 2. Minskad risk för hjärtproblem.
 3. Förbättrad sömn.
 4. Motverkar högt blodtryck.
 5. Motverkar viktökning.
 6. Gör dig gladare, starkare och tåligare.

Lägg upp din träning så här:

Kör 2–3 pass i veckan där du får upp pulsen och blir andfådd. Du behöver täcka tre områden för att må riktigt bra:

 1. Styrka.
 2. Rörlighet.
 3. Kondition.

Det kan låta mycket, men behöver inte vara svårare än att om du går ut och springer, så kan du avsluta med tio minuters yogaövningar.

Och kör du styrkeövningar (hemma eller på gym) en annan dag, så kan du avsluta med tio minuters stretch och avslappningsövningar.

Tränar du redan regelbundet? Då kanske du ska testa att lägga in ett lugnare pass, som meditation eller annan avslappning.

Läs mer: Så minskar du dina klimakteriebesvär

Läs mer: Klimakteriet, din nystart i livet

Av: Linda Newnham Foto: Marie Ullnert