Äntligen ledig! Och gräsmattor ska klippas, grillar tändas och långa rader av glada släktingar och vänner vill umgås ... Fem kvinnor som står i rampljuset resten av året inspirerar till att gå sin egen väg i stället för att svepas med av måsten och stress.

Gry Forssell, 46, radioprofil och programledare, Stockholm:
– Jag gör tre saker, resten struntar jag i

gryforssell_0919

Det blir inte mer sommar än att tillbringa lördagarna tillsammans med radioprofilen och programledaren Gry Forssell när hon leder Sommarkrysset på Gröna Lund. Och just på Grönan trivs hon allra bäst.

– Jag spenderar helst sommaren på Gröna Lund. Men när jag inte är där älskar jag att vara i Stockholms eller Norrbottens skärgård, där vi har sommarställe, berättar Gry.

För att må bra under sommaren och på de lediga dagarna har Gry ett specifikt system. Hon gör en lista med tre konkreta saker som hon vill få gjort under sommaren och sedan struntar hon i alla andra måsten.

– Då slipper jag stressa över en massa ogjorda saker. Min lista skulle kunna bestå av allt ifrån staket som ska målas, bastu som ska renoveras och trädgård som ska skötas till sociala åtaganden som man kan lägga på sig själv som måsten fast de egentligen är supertrevliga, säger hon.

Vad är det bästa med sommaren tycker du?
– Ljuset och värmen. Och att jag får vara så mycket på gröna lund. Grönan har verkligen blivit synonymt med sommar för mig och hela mina familj. Det och grillad röding i tortillabröd med någon god röra och grönsaker, säger Gry.

Doreen Månsson, 44, programledare och bloggare, Sollentuna:
– Flytta ut alla måltider utomhus!

doreenmansson_0919

Foto: ©Eero Hannukainen

Doreen Månsson har ett knep som gör vilken sommardag som helst lite extra härlig: Flytta ut alla måltider till trädgården och ät så mycket du kan utomhus. Inget smakar ju så gott som då. Och i princip alla grönsaker odlar Doreen själv.

– Jag odlar nästan allt vi äter och en himla massa blommor. Jag är ute i trädgården dygnet runt. Regnar det hittar man mig ryckande i gräsmattan för ogräsrötterna är så mysigt följsamma när marken är blöt, säger Doreen.

Men om man själv inte är så sugen på att vara ute i regnet tycker Doreen att man ska unna sig en stund i soffan. Kanske framför en riktigt härlig serie.

– Ta en stund framför teven och se The Jinx. Ojojojoj för er som inte sett den dokumentärserien vill jag bara uttrycka min avund. Önskar att jag hade den framför mig. Se den bara, googla inte!

Katrin Sundberg, 56, skådespelare och programledare, Stockholm:
– Dåliga dagar botar jag med sång

katrinsundberg_0919

Foto: Adam Ihse

Alla för en – programledaren Katrin Sundberg vet exakt hur hon vill att den perfekta sommardagen ska se ut för att hon ska må så bra som möjligt. Den får gärna innehålla lite jobb. För Katrin har gränsen mellan ledig tid och jobb suddats ut – och det är så hon vill ha det.

– Jag har inga gränser för var mitt jobb börjar och slutar. Det bubblar alltid av idéer i huvudet på mig. Och det är ju dem jag lever av och inte kan leva utan, säger hon.

Men när en jobbfri sommardag väl kommer vill hon allra helst vakna i ett svalt sovrum. Se solen genom gardinspringan.

– Sedan sätter jag på kaffe, går ut och plockar hallon till frukost. Efter det cyklar vi till havet. Lägger oss på en filt och lyssnar på Sommar i P1. Efter det cyklar vi hem och drar upp den egna, kritvita potatisen och så på med grillen, säger Katrin.

Och förutom grillrecept har Katrin också recept mot dåliga dagar. Och de botas bäst med sång. Mot stress krävs det däremot listor.

– En dålig dag kureras bäst med sång. Sjung av hjärtat, sjung! Hela nätet är fullt av karaoke-bakgrunder, det är bara att gå loss. För att inte bli alltför stressad gör jag listor. När man skriver ner det som fladdrar omkring en blir det betydligt mer överskådligt. Och att sedan stryka från listan, det är mumma det!

Kajsa Ernst, 56, skådespelare, Stockholm:
– Kopplar av med kaffe, salt godis och en bok

kajsaernst

Kajsa Ernst må spela Östermalms socitetsdam i komediserien Finaste familjen men i verkligheten är det inte ett glas bubbel på Stureplan i Stockholm som gäller.

Får Kajsa välja spenderar hon gärna mycket av sin lediga tid ute i naturen. Packar med sig en lätt picknick och en bok.

– Jag tar med mig en termos kaffe, Ahlgrens salta bilar och en bok. Sedan hittar jag en plats att slå mig ner vid vattnet i Årstaviken, berättar hon.

När Kajsa tar semester brukar hon inte ha några problem med att njuta av ledigheten. Men mellan semesterperioderna kan det vara svårare att släppa jobbet. Hon tar lätt med sig jobbet hem.

– Jag kan bli bättre på att bara vara ledig. Jag har nog jobbet med mig lite för mycket. Men faktiskt inte när jag har långsemester, då är jag upptagen med så mycket annat trevligt att jag glömmer bort det, säger hon.

Men skulle arbetet bli för tufft eller stressigt så vet hon i alla fall hur hon ska hantera det.

– Har jag en dålig dag lyssnar jag på Turistens klagan med Cornelis och dagen blir genast bättre!

Emma Peters, 41, skådespelare, Stockholm:
– Jag skriver brev för hand och äter gröt till middag

emmapeters_0919

Emma Peters syns ofta i teverutan. Du känner säkert henne som Michelle i TV4-serien Finaste familjen. Men under sommaren släpper Emma skådespelandet och är ledig. Och konsten att kunna släppa jobbet helt har hon bemästrat. Hon börjar sin lediga dag tidigt.

– Jag vaknar, först av alla, i vårt lilla torp i Östergötland, brygger mig en kopp kaffe och smyger ut och sätter mig i morgonsolen på trappen. Tittar på trädgårdslandet och bestämmer mig för att ta hand om det i morgon. Sedan skrotar vi bara runt där hela dagen, snicksnackar med grannarna och äter en trettiofemte variant på fetaost-middag medan ungarna hjular och leker affär. Denna perfekta sommardag bråkar de som av en slump inte med varandra, säger Emma.

Vad gör du om du har en dålig dag? 
– Tröstäter och bakar badkar.

För att verkligen kunna slappna av och inte stressa under ledigheten tycker Emma att man ska avinstallera sina sociala medier-knappar och ta sig an analoga saker i stället.

Något Emma brukar göra är att ta sig till att skriva brev, med papper och penna, till sina vänner. Hon tycker också att det är viktigt att våga sänka ambitionsnivån på hur man bör ha det på sommaren. Allt behöver inte vara så perfekt.

– Sänk ambitionsnivån så mycket du bara kan. Gör gröt till middag. Och våga be andra om hjälp. Att gå en promenad i skogen kan också rädda en tuff dag, säger hon.

Av: Moa Alfredsson