Hon är julälskaren med höga ambitioner, men som lärt sig tagga ner. Efter några kaosjular vet Jessica Almenäs vad som är viktigt – och hur hennes operfekta drömjul ser ut.

 

jessica_almenas1_1419

Foto: ??Fotograf Peter Knutson 070-7346002 www.peterknutson.se Bilden skyddas av upphovsr??ttslagen. Fotografens namn ska anges vill ALL publicering!

Jessica Almenäs
Ålder:
42.
Familj: Sambon Patrik Fahlgren, och barnen Jack, 14, Dylan, 10, och gemensamma sonen Sam, 2,5.
Bor: I villa i Bromma.
Gör: Programledare.
Aktuell med: Teveprogrammen ”Vem kan slå Anja och Foppa?” och ”Superstars” samt ”Träningspodden” med Lovisa ”Lofsan” Sandström.


Jessicas tre knep för mysigare jul:

  1. Bestäm hur du vill ha julen. Den måste inte vara på ett speciellt sätt. Förenkla så mycket du kan och vill. Värm köpta saffransbullar i ugnen, handla färdigt pepparkaksdeg, tryck ut några hjärtan och låt dofterna fylla köket.
  2. Handla mat på nätet. Du behöver inte lägga in sillen, köp färdig. Liksom köttbullar och skinka. Eller bjud in till knytis. De allra flesta gillar att ta med sig något gott.
  3. Städa lagom. Piffa lite i badrummet, juldekorationer och mysbelysning räcker långt. Det gör inget om det ligger leksaker framme, så snart klapparna är öppnade blir det kaos igen.

jessica_almenas_1419

Foto: Copyright ??Peter Knutson All Rights Reserved. 070-7346002 www.peterknutson.se Detta f??lt f??r inte ??ndras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729) Fotografens namn skall anges vid ALL publicering! Bilden skyddas av upphovsr??ttslagen

Det första Jessica Almenäs tänker på när hon hör ordet jul är mys. Taras omslagmodell älskar ljusen, musiken och glittret – för att inte tala om ledigheten.

Jessica är aktuell i flera av kanal 5:s satsningar, ( just nu ”Vem kan slå Anja och Foppa?”) och som en av kanalens profiler har det varit en intensiv höst.

– Under julen kan jag vara ledig med gott samvete. Annars när jag försöker ha en ledig dag så ramlar det ändå in 100 mejl och sms jag ska svara på men under julen är det lugnt.

Därmed inte sagt att alla hennes jular har varit sådär harmoniska som i drömmen om julen.

– Haha, nej, jag har några riktiga kaosjular bakom mig.

Som det år då Jessica och barnen skulle fira jul hemma hos hennes syster Jenny. Syrran ringde någon dag innan och varnade för att två i familjen blivit magsjuka, ”men vi hinner nog bli friska innan ni kommer.”

Jessica blev ställd, för vad skulle hon och barnen göra? Hon hade varken julpyntat eller köpt gran. Hur mysigt skulle det vara att sitta där själva i en liten lägenhet? Nej, hon tog fasta vid orden ”snart friska” och drog iväg.

– När vi väl kom fram hade två till fallit som furor och kräkts, så vi fick bo hos syrrans mans brorsa, som vi knappt kände, och fira julafton med den familjen. Mycket märkligt. Och vi klarade oss inte alls från att bli sjuka. På juldagen började Dylan kräkas, så då fick vi flytta över till ”spy-huset”, sedan var det Jacks tur, och vi hann inte mer än hem innan jag också blev sjuk … Fy, aldrig mer en kräk-jul!

För två jular sedan var det rörigt på ett annat sätt. Någon dag innan julaftonen flyttade familjen från sin lägenhet i stan till en villa i Bromma, så huset var proppfullt av ouppackade kartonger när sambon Patriks föräldrar kom för att fira.

– Vi hittade knappt fram till köksbordet. Dessutom hade jag gjort illa foten och hoppade på kryckor, samtidigt som jag hade tennisarmbåge och fick inte lyfta något. Lägg en bäbis på det – Sam var ett halvår – och ni förstår kaoset!

VIP-kväll för Patrick Ekwalls sneakermärke Difficult by P

Foto: Hans Shimoda

Så vad är en normal jul? Hur brukar ni fira?
– Vi brukar vara hemma, jag tycker det är mysigast och enklast. Det är skönt att slippa packa in en massa barn, kläder och säckar med paket i en bil, och dra iväg till ett hem där vi får tränga in oss i ett litet gästrum.

Och vad har ni för bonusfamiljs-upplägg?
– Mina stora killar Jack och Dylan har mamma-jul vartannat år och pappa-jul nästa. När Dylan och Jack sedan kommer till mig så har vi en mini-jul och presentutdelning.

– Det innebär att vartannat år är det barnjul här, och vartannat år en mer avslappnad vuxenjul. Förra året lyssnade jag och Patrik på julmusik, drack skumpa och åt lyxmat. Fast nu börjar Sam bli så stor, så nu blir det väl barnjul alla år.

Hur hanterar du all stress som finns kring julen?
– Jag blir lika stressad som alla andra. Med tre barn är det ganska många happenings kring jul, så man springer mellan luciafiranden, julbasarer, glögg-kvällar och julfester på jobbet. Jag har alldeles för ofta köpt mina julklappar på Åhléns på julaftonsmorgonen.

Så vad är tipset för att få det lite lugnare – eller i alla fall få ihop det?
– För mig har det hjälpt att släppa bilden av den perfekta julen. Förenkling är mitt ledord. Hinner jag inte köpa lucialinnen kan man ta en vit skjorta från killens garderob. Man måste inte baka alla saffransbullar och pepparkakor själv, köpta är också goda. Vi du ha en härlig doft i köket till fikat, så tänd ett doftljus. Maten till julbordet kan klickas hem på nätet, det gör jag, då slipper jag till och med åka och storhandla. Köpt sill och färdiga köttbullar är också gott. Knytis är ett annat bra koncept, folk gillar att få bidra. Och det är klart att man vill ha det hyfsat städat på julaftonen, men det gör inget om det ligger några leksaker framme. Så fort ungarna börjar öppna sina julklappar blir det ändå kaos därhemma.

Hur tänker du kring barn och julklappar?
– Tidigare var jag en ”julklapps-galning”, mina barn fick berg av julklappar. Jag tror att det hade med mitt dåliga mamma-samvete att göra. Jag pendlade mellan att bo i Norge och Stockholm, och tyckte aldrig att jag riktigt räckte till någonstans, så jag överkompenserade med presenter. Men ett år insåg jag att de fick så många klappar att de knappt han registrerar vad paketen innehöll. Då kände jag att så här kan vi inte ha det, nu har jag dragit ner rejält på antalet och ger dem några få saker som de verkligen önskar sig.

Ger ni vuxna varandra klappar?
– Ja, jag älskar att få presenter men tyvärr har jag och min kille hamnat i träsket där vi köper praktiska saker till varandra. Förra året fick han exempelvis en brödburk (som jag gillade), en kudde och ett täcke.

Så vad önskade du dig i år? 
– Jag har ju det mesta jag behöver men älskar att få upplevelser, som en resa, en spa-behandling eller en hotellövernattning med middag. Sådant jag sällan unnar mig.

Vad är en drömjul för dig?
– Ett år åkte jag och syrran med barnen på vad vi trodde var vår drömjul; en resa till New York. Det var härligt, men det blir aldrig riktig julstämning när man firar på hotell. Så en drömjul för mig är en jul hemma i huset med alla barnen samlade. Det ska vara en vit jul, där man ser stora vackra snöflingor singla ner utanför fönstret, säger Jessica och skrattar till:

– Senast det var en vit jul gick jag ut och byggde en igloo, medan barnen satt inne i fönstret och tittade på…

Av: Linda Newnham Foto: Peter Knutson