Långt före #metoo fanns det bara en enda man som hela kultursverige darrade inför – Ingmar Bergman. I dag skulle han ha fyllt 100 år och Tara guidar dig till den världsberömde regissören som gjorde filmer om döden. Men som också ville köra över Liv Ullmans hund och avskydde att prova kläder.

”Ja, jag är ju din pappa”

Chockbeskedet i förbigående när hustrun Ingrids dotter Maria, 22 år, var på besök på Fårö. Maria hade nämnt något om att hon och Ingmar var lite lika. Då släppte han bomben. Maria hade ingen aning, men Ingmar och Ingrid von Rosen hade haft ett hemligt förhållande i många år. Ingmar Bergman adopterade Maria. Precis som han adopterade dottern Eva som i flera år officiellt var fotografen Christer Strömholms dotter.

”Så jävla många var det inte”

Sa Ingmar Bergman om kvinnorna i sitt liv. Fast de var ganska många, särskilt under det turbulenta 1950-talet innan han landade hos sin Ingrid som han levde 24 år med, fram till hennes död. Då lät han rista in sitt namn på hennes gravsten.

Men så här såg kvinnokarusellen ut, och då tar vi bara upp de offentligt kända (och barnen skriver vi inom parentes, för tyvärr var det så Ingmar ofta placerade dem, inom en parentes).

Harriet Anderson slog igenom i ”Sommaren med Monika”.

Första riktiga förhållandet var Karin Lannby, de blev sambor i en etta med madrasser på golvet. De drack, rökte och diskuterade. Men så rekommenderade hon Ingmar att arbeta med koreografen Else Fisher. Ingmar och Else blev ett par (barn: Lena), Else presenterade honom för Ellen Lundström, också koreograf och regissör. Så blev Ellen och Ingmar ett par (barn: Eva, Jan, Mats och Anna).

Bibi Andersson var stjärna i flera filmer.

Så blev Ingmar störtkär i journalisten Gun Grut (barn: Lill-Ingmar), efter det träffade han Harriet Andersson och Gun slängde ut honom, efter Harriet kom nästa Andersson, Bibi, och därpå pianisten Käbi Laretei (barn: Daniel) och ungefär vid samma tid inledde Ingmar ett hemligt förhållande med Ingrid von Rosen (barn: Maria), sedan Liv Ullmann (barn: Linn) och sedan blev förhållandet med Ingrid offentligt och de gifte sig.

Tillsammans med Liv Ullman fick Bergman dottern Linn.

”Jag var konstig hon var ful”

Ingmar berättar om skolkamraten han som 14-åring ”läste läxor” tillsammans med när hennes mamma var borta om kvällarna. De hade fumligt sex tillsammans under flera år. Hon var ”klyftig, slagfärdig och snäll” och ”utan henne hade jag förmodligen blivit skvatt galen”.

”God dag! God dag! God dag!”

Så inleds ett av Ingmars, roliga, välformulerade brev till hustrun Ellen och dottern Eva och det väntade andra barnet som skulle bli Jan.
”Har inte orkat skriva något i dag. Käraste Ellen och Eva och Lilla Minsta, här ligger bagar Bergman. Han är dö. Han har bakat som en man och nu är han dö och ligger bland skorpor och smulor.”

”Bris är en enda tvålen som dödar bakterierna”

Reklamfilmerna för tvålen Bris räddade Ingmar Bergmans ­ansträngda ekonomi i början av 1950-talet.

”Boyfriend sits in box while husband conducts”

Tidningsrubrik när Ingmar och världsberömda pianisten Käbi Laretei blev ett par och hennes man dirigerade en konsert medan Ingmar satt i publiken. Enligt Käbi tyckte Ingmar senare att det var svårt att leva med någon ”som tog så stor plats”. Det kanske var ömsesidigt, kan man gissa.

Pianisten Käbi Laretei med Bergman.

”Skön kväll. Vi ser Ein Fall für zwei”. Glasspinne.”

Ingmar beskriver en hemmakväll med hustrun Ingrid. ”Glasspinne” noteras ofta som en belöning vid dagens slut. Annars var han inte mycket för mat. Arbetslunch genom alla år var filmjölk, kex och te.

”Jag har dödat min morfar”

Svarade Bertil Guve på frågan ”berätta något hemskt du har gjort” när han var på audition för en barnroll i ”Fanny och Alexander”. Ingmar gillade lögnen och Bertil fick ­rollen som Alexander.

Bertil Guve fick rollen som Alexander tack vara sitt fyndiga svar. Filmen ”Fanny och Alexander” vann sedan tre Oscar 1984.

”Inte utan min läderjacka”

Käbi Laretei ville få lite stil på Ingmar och krävde att baskern och läderjackan skulle bort. Ingmar la av baskern, klädde sig i kostymer och smoking, men han vägrade ge upp den gamla läderjackan som han älskade. När förhållandet med Käbi tog slut, åkte smokingarna ut och de rutiga skjortorna in igen.

Ingmar avskydde att prova kläder. Harriet Andersson, som då var 21, fick gå med hans gamla manchesterbrallor, en smårutig skjorta och en socka av kashmir (som var snäll mot regissörens känsliga hud) till herrekiperingen Götrich i Stockholm och få hjälp att köpa likadana nya kläder.

kläderna gör mannen. Harriet Andersson fick shoppa åt Ingmar Bergman.

”Obs! Täcket ska räcka hit”

Lapp till hushållerskan Anna Haglöf som arbetade för honom de sista åren. Det låg en linjal på sängen också så att hon skulle kunna mäta och bädda ”rätt”.

Ingmar Bergmans kontrollbehov kunde ta absurda uttryck.
”Tallriken ska stå där!”
– till Harriet Andersson när hon dukade för gäster.
”Jag har skrivit världens vackraste roll för dig – jag förbjuder dig att äta choklad. Du blir för tjock.”
– till Bibi Andersson som skulle spela Mia i ”Sjunde inseglet.”
”Går du nu din jävel kan du hälsa hem för alltid” – till fotografen Sven Nyqvist när han gick från en inspelning för att besöka sin döende mamma.

Bibi Andersson som Mia i en av Bergmans mest berömda filmer ”Det sjunde inseglet” från 1958.

”Hunden skulle ledas av någon bekant över en gata så att den blev överkörd”

Ingmars planer för hur Liv ­Ullmanns hund Pet skulle ­kunna röjas ur vägen utan att han själv skulle bli misstänkt. Men senare kom Pet till Fårö och de blev bästa vänner och en liten hund börjar dyka upp i regissörens arbetsböcker.

Av: Maggan Hägglund Foto: IBL/Getty Images