Helena von Zweigbergk skilde sig och rensade hemmet

Släng bort, rensa ut, ta farväl av relationer som skaver … och säg hej till det nya året med luftigt sinne och plats för nya äventyr. Helena von Zweigbergk har tagit chansen att lufta sitt liv och insett att prylar inte är lycka.

Helena von Zweigbergk
Ålder: 59.
Familj: Sönerna Erik, 19 och John, 26.
Bor: Stockholm.
Gör: Författare.
Aktuell med: Romanen ”Totalskada” och boken ”Grejen med saker.


När vi ses befinner sig författaren Helena von Zweigbergk i ett nyskilt läge med flyttkartonger omkring sig. Efter 20 år tillsammans med Bengt Ohlsson beslutade sig paret i somras för att det var dags att bryta upp.

Det innebär inte bara att lämna en person, huset på Gotland har sålts och den stora sekelskiftesvåningen på Söder i Stockholm ska bytas mot en trea från 1960-talet.

Så hon har själv fått smaka lite på det dilemma hennes senaste bok handlar om, där ett par som tvingas lämna sitt hus – för att kvinnan råkar bränna ner det. En cigg på trappan några minuter för länge och fläkten tar fyr.

– Tanken på vad som skulle hända med en om man blev av med allt har länge förföljt mig. Vad skulle man göra då? Försöka göra om allt som det var innan? Eller ta chansen att göra något helt annat? Säkert är att det skulle bli en slags livsinventering.

– Jag går ju delvis igenom samma sak nu när mycket ska bort. Och jag ändrar på mycket, för att ge mig själv en ny chans, en ny start.

Helena har utforskat prylberoendet i nya boken Grejen med saker och hon säger sig vara en sak-kramare, som roas av att hitta vackra, udda och personliga prylar.

Hon är inte en sådan som läser heminredningstidningar och försöker kopiera, och går inte in i kedjor som Lagerhaus, utan letar mer efter personliga saker. Saker som talar till henne.

– Jag har tidvis haft ett visst missbruk på det här området, där shoppingen handlade om ångestlindring. Men som med alla sorters rus följde en baksmälla. Så för något år sedan bestämde jag mig för att ha ett köpfritt år. Det var förvånansvärt lätt, och jag märkte hur mycket tid jag fick över exempelvis till att fika eller gå på bio.

Nu har du behövt rensa ur, och det rejält. Hur har det varit?
– Jag har verkligen försökt få ner antalet grejer, för man kan bli tyngd av saker också. Härbärgerandet kan föda stress när sakerna kräver uppmärksamhet; ”oj, vad du ser vissen ut” eller ”det där hörnet behöver verkligen dammas.” Ett opersonligt hotellrum kan på så sätt kännas skönt. Så nu har jag sålt föremål som jag trott alltid skulle följa med mig, som ett vackert gammalt slagbord.

Hur har du tänkt när du valt ut vad som ska få vara kvar och inte?
– Jag har varit hård mot mig själv och tänkt att jag vill bli glad för allt det jag packar upp, det ska vara en positiv känsla, inte ”gud, var ställer jag den här skiten.”

Och vad har hänt med dig som person i processen?
– Det jag trodde skulle vara läskigt har visat sig vara skönt. Separationsångesten har övergått i lättnad. Rensandet öppnar för nya möjligheter. Mitt liv kan plötsligt ta nya former. Det förstärker känslan av att livet är föränderligt, och den tanken tilltalar mig.

Och vad vill du passa dig för?
– I vår kultur har vi ett bulimiskt förhållningssätt till saker – man skaffar sig nytt, är nöjd en stund, bara för att göra sig av med och skaffa sig nytt igen. Det blir som en rit, som egentligen bygger på kommersialismens tänk om att vi aldrig ska vara nöjda (företag tjänar pengar på vår missnöjdhet). Men jag vill bli färdig med mitt nya hem, för att i stället ägna mig åt annat, öppna upp för livet.

Vad ser du fram emot?
– Åren med barn är fantastiska på många sätt, men man får också ge upp en del av det man trivs i. Att ha ordning och reda och snittblommor på ett städat bord är bara att glömma med fyra barn boendes hemma, haha. Nu tycker jag det ska bli mysigt att bre ut sig och hitta friden i att det här är bara mitt och jag gör det som behagar mig.


Helenas rensa ur-tankar

  • Hitta din nivå i relation till saker. Det finns en bild av att minimalister är lite ”finare” människor, vilket jag inte håller med om. Samtidigt ska man minnas att vi lever i en kultur som bygger på att vi ska vara missnöjda, och hela tiden känna att vi kan vara och få det lite bättre. Gå inte på det. Lägg pengar på att leva livet i stället (= också mycket bättre för miljön.)
  • Behåll det som skänker glädje. Att göra en rejäl utrensning gör dig lättare som människa och öppnar upp för nya möjligheter.
  • Kondensera glädjen. Har du kommit in i en shoppingsnurr, som snarast handlar om ångestlindring? Jag tror att summan av glädjen är densamma oavsett hur mycket man shoppar. Man kan antingen slå ut glädjen på tio par snygga skor, eller bli precis lika glad för ett riktigt vackert par.

Av: Linda Newnham Foto: Anna Rut Fridholm