Viktigt, viktigt! Men också svårt och kanske rörigt. Ta ett djup andetag och skapa ordning bland dina försäkringar. Det kommer att löna sig.

Betalar du också troget dina försäkringar varje månad? Kanske en gruppförsäkring via facket, en sjukförsäkring via jobbet och en privat hemförsäkring? Men gör du någonsin en större granskning av vad du egentligen betalar för? Njae, troligen är inte du heller världsbäst på att sätta dig in i försäkringsvärlden.

Tara frågade juristen Carita Lindborg som är biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå ( som är en helt oberoende instans ) om hur bra koll vi i allmänhet har.

– Det är nog lite si och så, medger Carita Lindborg. Men att skapa sig en överblick är värdefullt. Jag skulle jämföra det med att städa i garderoben, det är kanske inte så roligt just då, men det är väldigt skönt när det är gjort!

För det går inte logga in på en hemsida och få ett generellt svar på vilka försäkringar du har, utan det är bara att sätta sig och gnetande gå igenom alla (förhoppningsvis sparade ) papper och sedan jämföra.

– Men gör du det en gång per år, så får du en bra koll, säger Carita Lindborg. Gör det också varje gång det sker ändringar i ditt liv, om du gifter dig, skiljer dig, blir sambo, får barn, byter jobb, tar bolån eller riskerar bli arbetslös.

Det finns såklart några grundläggande försäkringar som du måste ha. En hemförsäkring är en nödvändighet. En hemförsäkring ersätter inte bara skador på dina saker utan innehåller även andra viktiga delar som reseskydd, ansvarsförsäkring, rättskydd, och överfallsskydd.

– I en hemförsäkring ingår också ett 45 dagars reseskydd. Betalar du en resa med kontokort, får du också ett avbeställningsskydd, säger Carita Lindborg.
(Värt att kolla upp alltså, kanske brukar du dubbelförsäkra dig där och ta en extra?)

Komplettera gärna din hemförsäkring med en allriskförsäkring. Den ersätter andra plötsliga och oförutsedda skador. Bor du i villa eller bostadsrätt behöver du ha en särskild försäkring för det.

Vi fortsätter med måste-försäkringarna. Har du bil, som inte är avställd, ska du ha en trafikförsäkring, det är det lag på. Trafikförsäkringen ersätter alla personskador och sakskador du orsakat med bilen, men inga skador på din egen bil. Du kan skydda din bil genom att teckna en halv- eller helförsäkring.

Ytterligare en grundläggande försäkring är barnförsäkring ( om du har barn hemma såklart). Skola och förskola har en försäkring, men den gäller endast olycksfall och vissa bara under skoltid. En barnförsäkring täcker upp om barnet blir allvarligt sjuk eller svårt skadat.

Barn som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning aldrig kommer ut i arbetslivet får låg ersättning från samhället. En barnförsäkring kan då ge ett extra ekonomiskt stöd till barnet och föräldrarna.

Nästa försäkring att hålla koll på är olycksfall/livförsäkringen. Den tecknar du ofta lite billigare via jobbet eller facket, men finns även privat. Den skyddar mot allvarliga skador som kanske leder till bestående men (medicinsk invaliditet). Där väljer du olika försäkringsbelopp. Försäkringsbeloppet är viktigt eftersom det påverkar vilken ersättning du får om din skada leder till bestående besvär.

– Där är det värt att ta sig lite tid och verkligen kartlägga vilket behov du har och jämföra vad du får, säger Carita Lindborg.

Behöver du en livförsäkring för att efterlevande ska kunna bo kvar i huset till exempel? Ibland är du också redan försäkrad via din partner.

Men är det inte bra att ha många försäkringar. Får du inte mer pengar om något skulle hända? Lite både hängslen och livrem helt enkelt.

– Ersättningar för kostnader kan du bara få från ett håll, men så kallade ideell ersättning, som till exempel medicinsk och ekonomisk invaliditet, dödsfallsbelopp eller ärr kan du få från flera, säger Carita Lindborg.

Kan det inte löna sig att ha flera då?
–Har du en livförsäkring med lågt försäkringsbelopp och din familj behöver ha ekonomisk trygghet på ett högre belopp för att klara sig om du dör, kan du behöva köpa en ytterligare livförsäkring. Dödsfallsbeloppen utbetalas från båda livförsäkringarna, säger Carita Lindborg.

Fortfarande rörigt? Ett bra tips är att gå in på hemsidan konsumenternas.se. Där hittar du helt oberoende och gratis vägledning inom bank och försäkring. Där finns till exempel deras poängsättning på de olika försäkringsbolagens tjänster som gör det lätt att jämföra.

Men finns det ingen försäkring du lugnt kan strunta i? Ja, det skulle vara de extra produktförsäkringarna som de olika elektronikbolagen erbjuder.
– Där har du redan många rättigheter som konsument. Konsumentköplagen ger dig rätt att reklamera ett fel i varan inom tre år , även om felet visat sig först senare. Ofta ingår också ett elektronikskydd i hemförsäkringen, säger Carita Lindborg.

Något annat bra försäkringstips`?
–Ja, ersättningkollen.se. Där får du vet hur mycket pengar du får om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.


Charlie Söderberg och Mathias Andersson är Taras ekonomiexperter. Här tipsar de om rätt försäkring

Vilka försäkringar tycker ni att man ska ha?
–Det är klurigt att säga vad en person egentligen ”behöver”. Försäkringar behöver du ju bara den dagen något verkligen händer och då ska du ju ha skaffat dem tidigare … Du får helt enkelt välja en risknivå som är rimlig och som du känner dig bekväm med.

– Det är viktigt att förstå att för varje nivå du väljer betalar du ett pris i form av löpande kostnader. Men det är till exempel dumt att inte ha en hemförsäkring eller en bilförsäkring, riskerna är höga och kostnaderna förhållandevis låga.

– Paradoxalt nog är det så att ju högre fallhöjd du har i din ekonomi, desto färre försäkringar behöver du. Den som har små marginaler och inte klarar tre månader på a-kassa, behöver betala extra varje månad för en inkomstförsäkring.

Finns det någon viktig som många missar?
– Vanligaste misstaget med försäkringar är att inte löpande uppdatera dem. Ofta är betalar du för en försäkring du inte längre behöver eller saknar försäkringsskydd för det som är aktuellt idag. Du har kanske fyllt hemmet med finare saker än de som fanns där för 10 år sedan, men inte uppdaterat värdet för lösöret i hemförsäkringen.

Och någon som är onödig?
– Ofta luras vi att betala extra för försäkringar som vi redan har. Det kan handla om reseförsäkring som ingår vid kortköp, försäkring på hemelektronik som redan ingår i hemförsäkringen, efterlevandeskydd som ingår på bolånet och likande.

Kan man få ut pengar från flera försäkringar?
–En del försäkringar kan ge ersättning till viss del, även om man har flera. Det gäller till exempel livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och barnförsäkringar. Hemförsäkringen ger däremot aldrig ersättning dubbelt, så där är det viktigt att se över sitt skydd så du inte är överförsäkrad och slänger pengar i sjön.

Var kan man få hjälp att hitta rätt försäkring?
–Att jämföra försäkringar kan vara mycket lönsamt! Inte sällan skiljer det en hel del mellan olika bolag. Idag finns det flera jämförelsesajter, som till exempel Compricer där du lätt kan jämföra priser. Även om det alltid är lite klurigt att jämföra vad som ingår och inte ingår om väl olyckan är framme.


Fyra grundförsäkringar du bör ha

  1. Hemförsäkring med allrisk.
  2. Barnförsäkring (om du har barn)
  3. Trafikförsäkring (enligt lag om du har bil,
  4. Olycksfallsförsäkring, eventuellt med livförsäkring.

Fotnot: I det här jobbet har vi inte tagit upp pensionsförsäkringar som också är viktigt att ha koll på.

Av: Anna Liljeberg Foto: Shutterstock