Caroline Engvall – Jag slåss för att orka!

När Caroline Engvall såg hur 14-åriga Tessan utnyttjades av vuxna blev hon rasande. Hon skrev en bok om svensk sexhandel. Sedan skrev hon sex till. Vilar gör hon bara med boxningshandskarna på.

Caroline Engvall
Ålder: 40.
Familj: Maken Johan och tre söner, 9, 6, och 3 år.
Bor: Halva året på en ö i Thailand, halva året i Stockholm.
Gör: Författare, journalist, föreläsare och moderator. Driver två hjälpsajter för barn som utsätts sexuellt.
Aktuell: Ständigt engagerad i barns utsatthet och sexuellt utnyttjande av barn. Föreläser för myndigheter, organisationer och skolor. I dagarna kommer hon med en ny deckare om ämnet, ”Judasvaggan”. Boken har kommit till efter flera års arbete med falsk identitet på en sexsajt och på Darknet, en dold del av internet där allt går att köpa. Även barn.


Det är sen kväll hos Caroline Engvall. Sen kväll med en kör av cikador och så varmt att hon har kört igång en brummande bordsfläkt på altanbordet framför sig. Här sitter hon och blickar ut över bukten där bläckfiskbåtarna är på väg ut.

Halva året bor hon och familjen i Thailand, där de tre sönerna går i skolan. Eftersom hon och maken har jobb som kan skötas på distans, jobbar de som vanligt.
I dagarna kommer hennes nya deckare, ”Judasvaggan”, från tryckeriet och redan nu skriver hon på uppföljaren.

– Anledningen till att jag nu skriver deckare, efter att ha skrivit romaner och reportageböcker, är enkel. Deckarna är ett sätt att nå ut till en ny målgrupp, förklarar Caroline.

Sedan hon bokdebuterade med ”14 år till salu” 2008 har hon sett mer elände än vad hon trodde var möjligt. Då, när hon skrev första boken om hur svenska barn systematiskt utsätts för sexuella övergrepp, var inte tanken att bli expert på ämnet. Men snart insåg hon att fenomenet är vanligare än vad vi vill inse.

– Övergrepp kan drabba alla barn, även de som lever ett till synes tryggt och välanpassat liv. Förövare är experter på att upptäcka sårbarhet hos en individ, och de vet hur man utnyttjar den här sårbarheten, säger Caroline.

Den där första boken kom till mer eller mindre av en slump. Caroline jobbade som chefredaktör för ungdomstidningen Frida.

– Vi som jobbade där fungerade lite som storasystrar för våra läsare, och det hände ofta att vi fick ta del av gripande och personliga berättelser, säger Caroline.

Så, när 14-åriga Tessan hörde av sig, började en flera år lång vänskap. Tessan berättade om hur hon dagligen sålde sig själv till äldre män. Hon misshandlades, våldtogs och förnedrades. Snart blev smärtan en viktig faktor i Tessans liv, och den blev viktigare än ersättningen.

– Jag insåg att det finns många mekanismer bakom det som kan se frivilligt ut. När jag tog reda på mer insåg jag att nätet är en oändlig kontaktyta som används av personer som söker sexuell kontakt med barn.

Caroline bestämde sig för att skriva en bok om Tessans historia. Boken väckte enorm uppmärksamhet, och satte strålkastarljuset på en ljusskygg verksamhet.

– Jag skriver om barn och ungdomar som använder sex som tillfällig ångestdämpning, och om de vuxna män som utnyttjar detta – och de är tyvärr många.

I dag har det blivit hennes livsuppgift att föra dessa barns och ungdomars talan. Hon räknas som en av Sveriges främsta experter i ämnet, och har kontakt med såväl kungahuset som partiledare. Hon föreläser på skolor, åklagarmyndigheter, för polisen och en lång rad organisationer. Dessutom driver hon två hjälpsajter.

– Det går att göra nytta trots att man är en enskild individ. För mig är drivkraften de barn och ungdomar som hör av sig till mig med sina berättelser, men också för att tacka för det jag skriver. Kan jag hjälpa en enda person, då spelar det jag gör roll, konstaterar Caroline.

Och hon hittar nya sätt att hjälpa, som att skriva deckare. Med en ny typ av böcker kan hon nå människor som inte har en aning om vad som pågår.

– Sedan jag började skriva böcker om den svenska sexhandeln med barn har engagemanget fullkomligt exploderat. Det kan vara vanliga barn i vanliga familjer det handlar om, och att få föräldrar och andra i barnens närhet att öppna ögonen är viktigt.

– Vi vuxna måste hela tiden jobba förebyggande. Lyssna på vår magkänsla, finnas där, ställa engagerade frågor och vara nyfikna på vad våra barn gör på nätet. För nätet, och därmed arenan för sexuell handel, finns där, oavsett om vi vill det eller inte.

Carolines energi är till synes outtömlig. Hon brinner starkt för det hon gör, men också hon behöver vila hjärnan ibland.

Det gör hon genom att låta kroppen arbeta stenhårt. I thaiboxningen har hon hittat ro och träningen fungerar som en ventil för henne. Här får hon ut sin ilska, och här fylls hon på med ny energi.

– Jag tränar nästan dagligen, och för mig innebär ett träningspass 90 minuters hjärnrensning. Det är omöjligt att tänka på något annat än träningen under ett pass.

Fokus ligger bara på nästa slag eller nästa spark, och adrenalinpåslaget ger henne en enorm kick. Faktum är att hon idag, vid 40 års ålder, är i bättre form än vad hon någonsin varit.

– Jag gillar att köra hårt och tungt, och den tunga träningen har eskalerat i samma takt som engagemanget för barn har ökat.

– I explosiviteten finner jag inre frid. Slagen ger kraft till den verbala kamp som ständigt måste pågå för att stoppa de personer som inte vill våra barn väl.

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: Johan Almblad


Vi slåss också för utsatta barn!

Prinsessan Madeleine har arbetat med World Childhood Foundation sedan 2006 och är ledamot av Childhoods svenska styrelse sedan 2016. Childhood har fokus på att förebygga sexuella övergrepp mot barn i länder där de kan göra störst skillnad, som Sverige, Thailand och Sydafrika. Mer info: childhood.se

Noomi Rapace, skådespelare och ambassadör för Ecpat Sverige, en organisation som arbetar för att sexuella övergrepp mot barn ska stoppas innan de begås. Allmänheten kan anonymt anmäla misstänkt barnsexhandel till Ecpat Hotline. Mer info: ecpat.se

Charlotte Kalla, längdstjärna, OS-medaljör och ny ambassadör för BRIS, Barnens rätt i samhället, som vill stärka barnets rättigheter och jobbar mot psykisk ohälsa hos barn och unga. Mer info: www.bris.se

Av: Annika Ortmark Lind Foto: IBL