Nej, Gotska Sandön kan inte ersätta Maldiverna, tänker du. Men i stället för att sucka – se det nya hållbara resandet som en chans att upptäcka saker du aldrig ens drömt om. Som att få tälta på en flotte.

veronicalinarfve

Foto: ©Eva Lindblad/1001bild.se

Veronica Linarfve är feelgood-författaren som älskar att resa – gärna hållbart och med en äventyrlig tvist. I över tio år har hon jobbat som resereporter och var också redaktionschef på numera nedlagda tidningen Äventyr. Nyss kom hennes andra roman, Inte helt Miss Lyckad, uppföljaren till I huvudet på Miss Lyckad (Lind & Co) som utspelar sig just på en reseredaktion. Och nu tänker hon ägna sommarledigheten åt att sitta i stugan på Gotland och skriva på sin tredje bok, en feel all, med lite mer allvar. Här är hennes fem klimatsmarta resefavoriter.

Flottfärd på Klaraälven

hallbarsemster_flotte_0719

Att åka med en egenhändigt gjort flotte nedför Klarälven är både lugnande och lite action. Vi åkte med Vildmark i Värmland, som har ett miljötänk om att du ska göra så lite avtryck som möjligt. Du till och med bygger flotten själv av timmerstockar.

Du börjar med att lära dig hur du binder ihop en flotte med en speciell knytteknik. Ska du övernatta får du bygga två flottar som sätts ihop. Sedan glider du sakta utmed Klaraälven på din egenhändigt snickrade flotte, njuter av naturen, kanske får du se en bäver.

Och det är ingen risk att det blir långtråkigt. Det kommer små strömmar, du kommer behöva paddla för att undvika att hamna på land.

– Det som är så härligt med den här typen av upplevelse är att det är så lite påverkan på miljön. När du är framme knyter du upp stockarna som sedan återanvänds – år efter år.

Så funkar det: Du bokar ett timmerflottspaket – finns från en dag till sju dygn. Tillägg kan göras för till exempel kanothyra, i vissa paket bor man i en stuga, i vissa tältar man. Utgår från Klaraälvens Camping, några mil norr om Torsby i Värmland.

Kostar: Från 1190 kr/person för en dags flottfärd.

Mer info: vildmark.se


Glampa i Bohuslän

glamping_hallbarsemester_0719

Vill du komma riktigt nära naturen utan att ge avkall på bekvämlighet, då är tipset att testa glamping. Helt enkelt lite mer glamorös variant av tältning. Du bor bekvämt i stora tält med riktiga sängar, men ändå så nära naturen du kan komma. På Anfasteröd Gårdsvik i Ljungskile står tälten uppställda inne i bokskogen, vill du hellre bo under tak finns där också nybyggda badstugor och rim med sekelskiftescharm.

I närheten ligger den gamla kurorten Lyckorna, här finns också fantastiska vandringsleder utmed havet, eller varför inte hyra en kajak och paddla runt mellan öarna.

Lite vingligt? Ja, då kan du i stället hyra en klassisk eka. Anfasteröd Gårdsvik har som målsättning att vara ett spännande alternativ till en långväga resa. Det är en småskalig semesteranläggning, där man jobbar med ekologiskt och närproducerat, använder förnyelsebar energi – och gör allt för att du ska slippa ta bilen.

Så funkar det: Ta tåget från Göteborg till Ljungskile, sista biten hyr du cykel, tar vandringsleden till Kuststigen eller hoppar på skärgårdsbåten.

Kostar: Ett safaritält i bokskogen, 1700 kronor/dygn för 2 personer. Med dusch, wc, kök och värme.

Mer info: anfasterod.se

hallbarsemester_glamping1_0719

hallbarsemester_krogarparet_0719


Campa primitivt på Gotska Sandön

gotska_sandon

Gotska Sandön är en nationalpark med en unik miljö, här finns milsvida stränder, du kan få se solande sälar och njuta av ett rikt fågelliv. Du tar dig till ön med båt – sedan får du klara dig själv.

– Det här är verkligen back to basics. På Gotska Sandön finns typ ingenting. Du tar med all mat själv, kan tälta eller bo i enklare stugor eller på vandrarhem, där det finns vatten och el. Och så finns där en fyr som man absolut ska besöka. Runt ön finns härliga vandringsleder och en strand som heter Las Palmas – en jättebred, vit sandstrand med tallar i stället för palmer.

Tipset är att stanna några dygn. Och att boka i tid – det är bara ett visst antal personer som får vara på ön samtidigt.

– Det är fint att det är en begränsning i hur många som får komma dit. Det gör att det blir extra lyxigt. Det blir aldrig fullt, du har kvar den öde ö-känslan.

Så funkar det: Du åker båt från Nynäshamn eller Fårö. Boka i god tid – det blir ofta fullbokat.

Kostar: Prisexempel 2-nätterspaketet: 2300 kronor/2 personer. Utresa från Nynäshamn tillkommer. 800 kronor för 2 bäddplatser i stort hyrtält (finns billigare/dyrare alternativ).

Mer info: sandoresor.se


Trampa dressin i Dalsland

Dressin_hallbarsemester_0719

Kanske en gammal barndomsdröm – att trampa dressin är ett charmigt äventyr.

– Du börjar i Bengtsfors, där finns ett gammalt nedöagt järnvägsspår. Vi cyklade dressin ena dagen, sov över – och sedan paddlade vi tillbaka till Bengtsfors.

Det finns olika typer av dressiner, enkeldressiner där en person trampar i taget, och dubbeldressiner. Passagerarna får sitta och njuta av färden.

– Det roligaste är att det är dels en naturupplevelse, du cyklar rakt in i skogen, passerar mysiga sjöar, kan stanna och bada, dels är det kul att cykla dressin. Det känns lite äventyrligt, lite som i filmen ”Stand by me”.

Blir du ifatt-trampad eller vill stanna och ta en paus, ja, då får du lyfta av din dressin.

– Det är en nackdel; det är samma sak när man får möte. Det finns bara ett spår. Men det finns vissa regler, en vett och etikett för dressincykling.

Så funkar det: Utgångspunkten är Bengtsfors järnvägsstation, där man får sin enkeldressin och börjar trampa norrut. Det finns paket där man trampar till Årjäng och tar bussen tillbaka, och paket där man paddlar kanot tillbaka.

Kostar: Prisexempel 2 dagar med enkeldressin, enkelt boende, grillmiddag, frukost, lunchpaket, 1530 kronor/person.

Mer info: dalslandsresor.se


Träffa sillgrisslor på Stora Karlsö

hallbarsemster_sillgrissla_0719

Foto: (C)2007 Jörgen Lindqvist, all rights reserved

Runt midsommar gör sig sillgrissleungarna på Stora Karlsö utanför Gotlands västkust, färdiga att lämna boet. Ute i vattnet ligger papporna och ropar – och ungarna, ofta ännu inte flygfärdiga, kastar sig ut från de höga klipporna. De flesta hamnar på stranden nedanför (de har en tjock krockkudde av fett och nästan alla överlever).

– Då passar man på och ringmärker sillgrissleungarna, Sveriges pingviner. Det är jätteviktigt att följa utvecklingen i Östersjön, säger Veronica Linarfve. Här får även privatpersoner vara med och göra en insats.

Ringmärkning av sillgrisslorna har pågått sedan 1913. Det är ett forskningsprojekt och du kan inte köpa biljett, utan du anmäler bara att du vill hjälpa till. Väl på plats lottas det om vilka som får vara med och ringmärka.

– Sillgrissleungarna hoppar från klippavsatserna i skymningen. Och då är man där och hjälper dem ut i vattnet eller fångar in och ringmärker och registrera dem. Det är oerhört spännande. Och du behöver ingen fågelvana.

Tips! Skulle du missa ”grisslingen”, finns det flera spännande kurser där du får njuta av den fantastiska miljön på Stora Karlsö: från olika fågelkurser – till stickretreat.

Så funkar det: Att ringmärka fåglar är ett vetenskapligt forskningsarbete som genomförs av Baltic Seabird Projekt. Märkningen sker runt midsommar, då ungarna lämnar sina bon.

Kostar: Inget, för att vara med och märka fåglar (lottning sker), övernattningspaket på Stora Karlsö från 1175 kronor/person för resa, boende, frukost.

Mer info: Storakarlso.se

Av: Eva Gussarsson Foto: Veronica Linarfve