honssomhobby_omslag_0719

I boken Höns som hobby finns all information du behöver för att skaffa egna höns, liksom beskrivning av många olika hönsraser att välja bland.

Den nya boken ”Höns som hobby” fångar mig direkt. Bara det där med hönsens fantastiska personligheter. Inte bara ser de olika ut – från små ulliga russin till högresta, blanka urfåglar – utan de är olika.

Smarta, roliga, försynta, kaxiga och vänliga, åtminstone när författaren Liselott Roll tar oss med på en resa till sitt hönsliv.

Dessutom är det rena antistresskuren att sätta sig bland dem och lära känna dem bortom sprättandet. Och tänk att kunna gå en morgonrunda i trädgården och plocka några ägg med gyllene gulor.

Bland de första besluten är om man ska köpa befruktade ägg och låta kycklingarna kläckas fram i äggkläckningsmaskin hemma – eller om man ska köpa ”levande djur” som de kallas.

honssomhobby3_0719

Foto: Linda Prieditis

Liselott Roll har skrivit boken Höns som hobby (Natur & Kultur).

För- och nackdelar finns, där en sak känns avgörande för hur det ska gå. Risken för smitta och sjuka djur? Höns och kycklingar riskerar alltid att ha både ohyra och sjukdomar. Karantän och hälsoundersökningar är minst sagt en vettig investering.

Men detta låter aningen avskräckande när man inte varit med i hönssvängen tidigare. Kläcka själv återstår, men hur blir man en bra hönsmamma? Nja, även det är ett lite för stort ansvar för novisen.

Läser vidare i den detaljerade och passionerade boken, och inser att det är mycket att tänka på: Hönshuset ska vara dragfritt, välventilerat, helst söderfönster och ska rengöras regelbundet för att motverka allehanda ohyra.

Det ska vara säkrat för allt från rovfåglar till råttor, rävar och grävlingar. Och så belysning på det, sittpinnar i lövträd utan skrovlig bar, som kan bli bra gömmor för oönskade smådjur, och så inbjudande värpreden. Bland mycket annat.

Nej, ska det bli höns i sommar får det bli hyrhöns. Men även de ska ha det bra, förstås.

honssomhobby_1719

Foto: Linda Prieditis

Så här bär du en höna, åtminstone modell mindre. Sätt tummarna på ryggen och de övriga fingrarna håller in vingarna. Du behöver inte hålla hårt.

7 saker att fixa när man vill skaffa höns

  1. Leta höns. Undersök om det finns någon granne eller bonde som har höns som hen kan tänka sig att hyra ut under sommaren. Var tydlig med att du vill lämna tillbaka dem efter hyrtiden. Gå med i Facebook-gruppen av typen ”Vi som har höns”, där kan du få bra tips och kontakter.
  2. Prata med grannarna. Det är bra att berätta för de kringboende om dina planer även om du har tillstånd från kommunen. Bjur också på ett ägg då och då, så kommer de som bor nära dig snart älska dina höns lika mycket som du.
  3. Bostad. Hönshus- och gård. Även om du ska ha hönsen fria i trädgården måste de ha ett hus att gå in i samt en inhägnad gård när du inte är i närheten och kan hålla ett öga på dem. För ett par sommarhönor kan till exempel ett kaninhus eller en lekstuga fungera sommartid, som inreds för hönsens behov. Du kan också köpa ett monteringsfärdigt hönshus.
  4. Inredning. Huset behöver viss grundläggande utrustning, som sittpinnar och reden, men också ett bad som består av jord, torv eller sand. Sommartid finns badet kanske naturligt i trädgården. Kom ihåg: Höns gillar inte lera och gegga.
  5. Mat. Det finns hönsfoder att köpa, som är anpassat vad gäller protein och näring. Hackade grönsaker kan vara ett bra komplement, även om sommarhöns antagligen hittar det mesta gröna ute. Var försiktig med matrester, som kan innehålla mycket salt och fett. Ge aldrig kött. Servera maten i anpassade fodertråg.
  6. Vatten. Hönsen behöver tillgång till friskt vatten i vattenautomater, både inom- och utomhus (eftersom de kan glömma var vattnet finns och därmed få i sig för lite, höns dricker mycket).
  7. Städa. Ja, höns bajsar och det finns risk för parasiter och sjukdomar. Du behöver hålla rent och med jämna mellanrum desinficera.

Tips! På lantliv.com/kurs finns en onlinekurs där du får lära dig allt om att skaffa egna höns.

Kolla med din kommun 
Bor du inom detaljplanerat område kräver vissa kommuner att du ansöker om tillstånd och det kan finnas begränsningar vad gäller både antalet höns och om tuppar.

honssomhobby2_0719

Foto: Linda Prieditis

Hönan Prillan rengör fjädrarna i torvbadet.

honssomhobby1_0719

Foto: Linda Prieditis

Dvärgkochinen Gittan med sin lilla kyckling, som gärna håller sig nära sin mamma – både nu och när hon blir stor.

honsomhobby4_0719

Foto: Linda Prieditis

Den här oemotståndliga uppsynen har Stor silverfärgad silkeshöna (finns också som dvärg). Vänliga ulliga, gulliga, men ibland svåra att ha med mer hävdande raser.

Av: Annika Ortmark Lind Foto: Linda Prieditis