Bjud väninnorna på te och kakor i helgen. Kryp upp i soffan och prata bort ett par timmar. Bäst av allt: du kan baka det mesta i god tid och bara plocka fram när det ringer på dörren.

Frances lumberjack cake (8-10 portioner)

lumberjack_cake_tara132018

Foto: Lennart Weibull

Du behöver
180 g urkärnade dadlar, grovhackade
2 dl vatten
1 tsk bikarbonat
180 g vetemjöl
1/4 tsk salt
3/4 tsk bakpulver
130 g smör + extra till formen
200 g ljust muscovadosocker
1 ägg
1 äpple, skalat och tärnat
50 g riven kokos
ev en sats toffeesås (se recept nedan)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170 grader, ej varmluft.
  2. Smörj en springform (cirka 25 cm i diameter) och täck botten med bakplåtspapper.
  3. Koka upp vatten och dadlar och tillsätt bikarbonat. Rör om så att dadlarna mosas och låt svalna till rumstemperatur.
  4. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  5. Vispa smör och muscovadosocker i bunken till en matberedare med vingen eller elvisp, tills det är ljust och luftigt. Tillsätt ägget och vispa in ordentligt. Skrapa ner dadlarna med vatten och allt i bunken, och kör maskinen kort på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen, allt på en gång. Rör på låg hastighet tills allt är inblandat, men inte längre än så. Vänd ner äpple och kokos med en slickepott.
  6. Häll smeten i formen och jämna till toppen. Baka mitt i ugnen cirka 50 minuter, snurra på kakan ett halvt varv efter drygt halva tiden.
  7. Låt svalna på ett galler och servera kakan ljummen eller rumstempererad med en kula glass och gärna toffeesås.

Toffeesås

Du behöver:
3 dl grädde
50 g mörkt muscovadosocker
50 g smör

Gör såhär:

  1. Koka upp 3 dl vispgrädde, 50 g mörkt muscovadosocker och 50 g smör i en kastrull på medelvärme under omrörning. Så fort det börjar koka, ta av från värmen och låt svalna.

Snabba scones (cirka 12 stycken)

breakfast-1062749_1920

Du behöver:
4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk bakpulver
1 msk strösocker
1/4 tsk salt
50 g smör
1 litet äpple, finrivet
1 1/2 dl mjölk
1 ägg

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (180 grader i varmluftsugn).
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en skål.
  3. Skär smöret i mindre bitar och smula ner det i bunken med mjölade fingrar.
  4. Skala och finriv äpplet. Blanda med mjölken och tillsätt till mjölblandningen.
  5. Platta ut degen på mjölad bänk (cirka 2 cm tjock) Ta ut scones med ett glas (cirka 5 cm i diameter för 12 bitar) eller skär bitar med mjölad kniv.
  6. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Baka mitt i ugnen 12-15 minuter. Servera.

Recept: Olle T. Cellton

NUVARANDE Bjud in till tea tajm – saftiga scones och Frances lumberjack cake
NÄSTA Skrivkurs med Tara – förverkliga din skrivardröm