Birgitta Ohlsson Klamberg städade ur sitt liv

Släng bort, rensa ut, ta farväl av relationer som skaver … och säg hej till det nya året med luftigt sinne och plats för nya äventyr. Birgitta Ohlsson har gallrat bland vänner och människor, och har ett år framför sig som hon aldrig får igen.

Birgitta Ohlsson Klamberg
Ålder: 43.
Familj: Maken Mark och döttrarna Stella, 8 och Olivia, 4.
Bor: I Oxford i ett år.
Gör: Skriver barnbok för Bonnier Carlsen, föreläser, är senior advisor för Weber Shandwick och oberoende kommissionär i Oxfams högnivåkommission som utreder sexbrott och maktmissbruk inom biståndssektorn.
Karriär: Ordförande i Liberala ungdomsförbundet 1999–2002, riksdagsledamot för Folkpartiet 2002–10, EU-minister 2010–14, riksdagsledamot 2014–18.


Senaste året har Birgitta Ohlsson Klamberg avslutat ett viktigt kapitel i sitt liv. Hon som varit ständigt stridbar sedan hon blev känd som feministisk vegan i rollen som ordförande för Liberalernas ungdomsförbund, lämnade till slut politiken efter att ha utmanat Jan Björklund om partiledarposten. Och förlorat.

Istället flyttade familjen till Oxford, där maken Mark får realisera sin dröm om att forska vid ett toppuniversitet. Ett beslut hon bottnat i, samtidigt som det såklart känns att lämna något man brinner för.

– Det låter klyschigt, men det är mäktigt att se hur lagar förbättrat för kvinnor, hbtq-personer eller människor med funktionsvariation efter år av politiska maratonlopp. Det jag inte saknar är alla hatbrev med könsord, hot och andra vidrigheter.

Hon vet också vilket pris man får betala om man vill vara i den politiska hetluften.

– Spontanfikor på stan med vänner eller oplanerade afterwork med sin partner är bara att glömma, framförallt som minister. Mina döttrar har varit smått chockade och lite roade när det plötsligt varit jag som följt med på balett eller fotbollsträning.

Ja, när man har modet att lämna något, öppnar man för annat – i Birgittas fall lugn och nya möjligheter.

– En amerikansk kvinna sade till mig: ”Det här året får du aldrig tillbaka.”

Men de stora besluten hon fattat har också medfört att livet gallrats ur på flera plan. Familjen hyr ut sin lägenhet till en japansk familj, så garderober, utrymmen och källare behövde städas ur rejält.

– Det var läge att på djupet och osentimentalt rensa, och både ge till välgörenhet och sälja på Sellpy. Klänningar som jag inte burit på länge, stövlar vars klackar alltid varit för höga eller kappor man inte kommer i kan glädja andra.

Hon säger sig vara en smått nostalgisk person, och i processen kom det upp många minnen.

– Under flyttstädningen hittade jag en gammal parfymask från YSL, där jag samlat hundra små brev med snälla hälsningar från när jag avgick som ordförande för ungdomsförbundet i december 2002. Jag brukar ta fram lådan när jag behöver stärka mitt självförtroende, den är som balsam för själen.

Fanns det saker som var extra svåra att lämna?
– Ju mer du röjer, desto mindre sentimental blir du. Jag frågade döttrarna om några av mina klänningar skulle passa dem i framtiden. Men 8-åringen sa frankt att de aldrig kommer att ha min smak, skrattar Birgitta.

En utrensning innebär visserligen lämna saker, men vad får man i stället?
– Det är en enorm befrielse! Jag har svårt för yoga, mindfulness och feng shui, men jag tror starkt på en rejäl utrensning.

Ditt karriärbyte har även inneburit att delvis lämna ditt nätverk. Hur har det varit?
– Jag har alltid känt många, men samtidigt haft få nära vänner. De riktigt nära stannar för livet hoppas jag. Men när man gör ett skifte är det alltid intressant att reflektera över vilka personer som betyder det där extra, och vilka som kanske mest sett en som en brygga för sin egen karriär.

Vad har du öppnat för?
– Ju äldre jag blir, desto bättre känner jag mig själv, vilka ledarskap som fått mig att växa, vilka värderingar jag inte vill kompromissa med. Jag tror på att följa sin inre kanariefågel, som jag skriver om i boken ”Duktiga flickors revansch”. I de brittiska gruvorna brukade arbetarna ta med sig burar med kanariefåglar. När luften blev för kvav eller giftig slutade fåglarna att sjunga, då var det dags att gå upp ur gruvan. Jag vill vara i sammanhang där jag kvittrar.


Birgittas rensa ur-tankar:

  • Saker: Kläder är ofta symboler och påminnelser om den du en gång var. Att sälja på second hand gör det möjligt att tänka nytt och kanske spara ihop till något man längtat efter.
  • Jobb: Man ska söka efter sammanhang där ens duktighet uppskattas, meriter premieras och där ens inre kanariefågel kvittrar (och inte förgiftas).
  • Personer: Människor som stjäl energi, trycker ner med härskartekniker eller får en att tystna har ingen plats i mitt liv längre.

Av: Linda Newnham Foto: Anna Rut Fridholm