I nya storfilmen "Unga Astrid" är det Alba August som spelar allas vår Astrid Lindgren. Men bäst har hon sagt det själv. Här är citaten som får dig att skratta, gråta och bli lite klokare.

Astrid lindgren citat artikelbild4

Astrid Lindgren i ett samtal under en filminspelning med Madicken – skådespelarna Liv Alsterlund och Jonna Liljendahl.

Vi hade trygghet och frihet. Vi lekte och lekte så det var underligt att vi inte lekte ihjäl oss.

Astrid om den lyckliga barndomen på gården Näs, utanför Vimmerby. Med storebror Gunnar och småsystrarna Stina och Ingegerd. Ständigt omgiven av den förunderliga och underbara naturen som omslöt deras dagar. Astrid gillade att klättra i träd. Och fortsatte med det hela livet.
”Det står väl inte i Mose lag att det är förbjudet för gamla kärringar att klättra i träd?” som hon formulerade det själv.

Astrid lindgren citat artikelbild2

Foto: Rolf Adlercreutz/Kamerapress/IBL

Jag ville inte börja skriva böcker. Men när jag hade börjat var det svårt att sluta.

Astrid älskade att skriva, då var hon oåtkomlig för alla sorger. Att ligga i sängen på förmiddagarna och skriva böcker, det räknades inte som jobb.

Det är en gåta, hur folk kan leva i äktenskap

Astrid hade varit gift, och ville inte göra om det. I ett brev 1961 till väninnan Louise skriver hon: ”Det där att få vara ensam, det är en oerhörd lycka, att få sköta sig själv, tycka själv, handla själv, bestämma själv, ordna själv, sova själv, tänka själv, åååå.”

När jag sen gifte mig var söndagarna fulla av kluck-kluck-kluck…

Astrid om makens tilltagande drickande. Själv drack Astrid gärna ett gott glas vin, eller ett och ett halvt. Men spriten är farligare att hantera än dynamiten, ansåg hon.

Astrid lindgren citat artikelbild3

Astrid, trea från vänster, med sin älskade familj. Pappa Samuel August, småsystrarna Ingegerd och Stina, storebror Gunnar och mamma Hanna. Foto: UtCon Collection/Alamy

Det är som att stå under Niagarafallet med en liten pilsnerbutelj i handen och försöka fånga upp vattnet.

En åldrad Astrid funderar över livet och allt hon vill hinna med. För henne hjälper dety inte att tänka att hon levt länge och upplevt mycket.

Astrid lindgren citat artikelbild1

Tjolahopp. Astrid med Inger Nilsson som spelade Pippi Långstrump i Olle Hellboms filmer 1969-70.Foto: DBA/IBL

Jag är överansträngd, väldigt, och ville gärna vara ett ensamt djur i skogen.

Plikter och jobb och alla måsten låg ibland som en börda. I sommarhuset i Furusund sökte Astrid ensamheten och naturen.

… i mitten av 20-talet när jag råkade i olycka, skakade det i Vimmerby värre än när Gustaf Vasa drog in stadsrättigheterna.

Själv tyckte Astrid inte att det var en olycka. Barnet ville hon ha, men inte barnafadern, en äldre redaktör på Vimmerby. Och bort från staden ville hon, för att slippa pratet: Många år senare skulle hon i ett brev se tillbaka på dramatiken och minnas – bara lycka!
”Jag minns hur hjärtans glad jag var, när jag satt i taxin på väg till BB och hur vansinnigt lycklig när allt var över och jag hade ett skärt skrikande barn bredvid mig.”

Ensam med förtvivlans bitterhet i hjärtat på Dala-gatan.

Sture hade en kväll i juli (den 7 juli 1944, det datumet glömde hon aldrig) på balkongen i sommarhuset i Furusund berättat att han höll på att bli kär i en annan. Astrid och Sture lappade ihop äktenskapet och levde tillsammans ända tills hans död 1952.

Jag kan ge dig vänskap, Louisechen – kärlek med åtföljande körperliche Gemeinsamkeit kan jag bara ge en man.

Astrid formulerade finkänsligt i ett brev ett nej tack till en lesbisk relation med väninnan Louise Hartung i Berlin. Körperliche Gemeinsamkeit är sex, kroppslig gemenskap.

While strolling out an afternoon in June …

”Så sjöng min älskade, förr i världen. Och det är vad han gör nu – strolling out an afternoon in june.” Astrid Lindgren i juni 1952 när hennes man Sture Lindgren dör, endast 53 år gammal efter ett liv med mycket alkohol. Själv skulle hon snart fylla 45 år, var förlagsredaktör och etablerad författare med två barn, Lars, 26 år, och Karin, 18 år.
”Det är en snäll människa som går ut denna junikväll. Han var mig ett barn som jag älskade mycket.

Jag vet inga människor som har det så bra som vi

Astrid i sin dagbok juldagen 1943. Det var hon och Sture och Lars och Karin. En lycklig familj trots pågående världskrig. ”Jag känner mig så tacksam, så det går inte att uttrycka det i ord – och är starkt medveten om att detta måste vara de lyckligaste åren i mitt liv, ingen människa kan väl få ha det så här bra i längden.”

Q55 Wg48fg uqwu8j 3u ui94 koyw5

Unga Astrid sökte jobb som maskinskriverska 1927 och råkar placera händerna fel när hon skulle testskriva, resultatet blev ungefär som ovan.

Av: Maggan Hägglund