Jo, visst har vi lust, men det skadar inte att hjälpa den lite på traven ... Njut av att du känner dig säkrare i din kropp, att du inte behöver oroa dig för att bli gravid eller störas av småbarn som vaknar. Det är dags att utforska din nya sinnlighet.

I en undersökning visar det sig att vi visst gärna har sex, även mitt i livet. Däremot kan sexlivet ändra karaktär, det heta snabba sexet kanske byts ut mot en mer långsam njutning.

Det är lättare att hitta tid tillsammans, utan eventuella barn som stör. Ändå är vi många som tappar lusten, trots att det borde vara tvärtom.

Förutom den sexdödande stressen som jagar oss ända in i pensionen händer det mycket i kroppen som kan påverka samlivet.

Hos många ger klimakteriet minskad sexlust, samtidigt som den kan öka hos andra. Hormonbalansen förändras med åldern, med torrare slemhinnor som följd.

Efter 40 börjar det också märkas att vår bäckenbottenmuskelatur blir svagare. De gamla hederliga knipkulorna är därför inte så dumma. Genom att träna på att knipa ökar du känseln i underlivet, en bra egenskap också i sängen.

Kanske är det dags att börja utforska vilka hjälpmedel det finns för att höja lusten. De flesta förhållanden brukar behöva en puff i rätt riktning efter en tid.

– Ja, lusten och känslorna finns ju ofta där men ibland kan man kanske behöva lite starthjälp, säger Tina Hagelin som dagligen guidar människor att finna ny inspiration och hitta sin lust till mer lust.

Tina Hagelin startade butikskonceptet pistill år 2005 sin erbjuder rådgivning och produkter som i första hand stärker kvinnors sexuella hälsa och välbefinnande.

I dag samarbetar hon också med mödravården och sjukvården för att hjälpa kvinnor att hitta tillbaka till lusten efter graviditet, sjukdom eller just klimakteriet.

Hon är övertygad om att oavsett livssituation går det att återfinna, stärka och öka sin lust. Ja, du behöver inte ens en partner.

Många tror att sexliv är synonymt med samlag och att man måste vara två för att det ska räknas som riktig sex. Men det är såklart fel.

– Sexualitet är mer än samlag, säger Tina. Jag ser det som en helhet där lusten består av en kombination av närhet, beröring, kärlek njutning och kommunikation. För kvinnor gäller det att älska sin kropp och våga utforska sin sexualitet på ett sinnligt och njutningsfullt sätt.

Här är Tinas bästa råd

sex1_0619

SYNEN

Ögonen är som gjorda för att ge njutning och kraft. Enligt taoismen hämtar kvinnan energi i allt som är vackert.

Ögonbindel. Tar du bort synen förstärks övriga sinnen omedelbart. Det hjälper dig att känna in din kropp snabbare. Kombinera gärna med en vippa.

Underkläder. Att känna sig vacker och sexig är en viktig del av lusten. Fina underkläder eller kanske en korsett som framhäver kroppen kan stärka självförtroendet.

Erotisk film. Att se andra njuta på film kan vara eggande och det går att hitta erotisk film som görs långt bort från den traditionella porrindustrin. Titta efter filmer med svenska regissören Erika Lust.

DOFTEN

Doft kan vara väldigt upphetsande. Ibland räcker det att sniffa på partnerns tröja eller dofta på rakvattnet. Ibland behövs det mer.

Doftljus. Att känna doften av vanilj, rosor, apelsiner eller lavendel gör att du känner dig mer sinnlig. Leta efter din favoritdoft och tänd ett ljus. Andas in, känn hur du slappnar av och blir mer sensuell.

Doftolja. Jodå, det finns en doft som lockar till lust. Den bygger på feromoner och är samlad sexdoft för både kvinnor och män. Dutta bakom örat och på handlederna och se vad som händer.

SMAKEN

Det finns klassisk lusthöjande mat som choklad, fikon, chili, honung, ostron och valnötter. Vill du ta det ett steg till finns det flytande choklad eller karamell att pensla kroppen med.

Ätbar värmande olja. Om du vill upptäcka din partners kropp med munnen. Den värmande effekten ökar vid mun mot hudkontakt. Finns i flera smaker.

Chokladnjutning. Lek och testa er fram med flytande choklad.

HÖRSELN

Att lyssna eller läsa högt tillsammans kan väcka lustar till liv. Kanske ladda med en ljudbok på väg hem en fredag? Ingen vet ju vad du har i lurarna … Här är några tips från ljudboksförlagen Storytel och Book Beat.

En av hennes pojkar av Eli Winther, inläst av Marcus Johansson. En nyutkommen ljudboksserie som är skriven direkt för Storytel och som just nu toppar erotiklistan.

Dreammaker av Audrey Carlan, inläst av Filip Berg. En populär serie med ljudböcker om tre unga snygga män som livscoachar kvinnor i olika storstäder.

Dödlig åtrå av Susanne Ahlenius, inläst av Callin Öhrvall Delmar, en av de nya böckerna inom växande genren ”erotic crime”.

50 nyanser av honom av E.L James, inläst av Julia Dufvenius. En modern klassiker i tre delar som gått hem hos väldigt många i flera år nu, klart den håller fortfarande. Finns som film också.

– Och vill du läsa högt finns skandalomsusande Fanny Hill, som förbjöds när den kom 1748.

– MUSIK
Visst kan musik väcka erotiska känslor. Alla som är gamla nog att ha sett Dudley Moore försöka förföra Bo Derek till Ravels ”Boléro” (filmen Blåst på konfekten från 1979) vet. I dag kan du göra det enkelt för dig och söka på ligga på Spotify så får du upp lite olika spellistor.

KÄNSELN

Huden är vårt största organ, en sinnlig vulkan täckt av känsliga nervändar och punkter. Att njuta av varandra hud mot hud kan väcka liv i det tristaste förhållande.

– Alla människor behöver beröring oavsett ålder. Det är ett grundläggande behov, säger Tina Hagelin.

– Massageolja. en sensuell massage triggar lusten hos båda och hjälper er att utveckla er erotiska intelligens. Det sätter fart på närhetens hormon, oxytocin.

– Orgasmolja. Det finns känseloljor som ökar blodcirkulationen runt om klitoris vilket leder till en kittlande känsla och stärker upphetsningen.

– Glidmedel. Ett enkelt sätt att göra sexlivet både bekvämare och skönare. Det ger fukt och är bra vid torra och sköra slemhinnor, samt förebygger skav och irritation. Här finns många varianter, som smaksatta, värmande och kylande glidmedel. Även ekologiska glidmedel går att köpa.

– Magic wand. En trollstav som vibrerar och som ger skön massage över hela kroppen och stimulerar känseln. Obs. Används utanpå kroppen.

– Vippa. Smek och kittla din partner. Ett perfekt retsamt förspel.

Intimhjälpmedel

Ja, eller sexleksak då! Det finns hjälpmedel som genom pirrande kickar igång den sexuella energin. Om du vet att kvinnan har 8000 nervtrådar runt klitoris och mannen har 4000-6000 runt penisroten, så förstår du att de kan ha effekt.

– Rabbit. En klassiker från Sex and the city. Stimulerar både g-punkt och klitoris.

– Womanizer. Omsluter hela klitoris och masserar kvinnans 8000 nervtrådar, vilket sägs leda till sagolik njutning. Womanizer Duo stimulerar även kvinnans g- och a-punkt (som ligger högre upp i vaginan).

– Penisring. Den elastiska ringen sätts runt penisroten och ger en kraftigare och mer långvarig erektion. Det stimulerar också kvinnans klitoris genom vibrationer och kan på så sätt både ge dig och din partner njutning.

Av: Anna Liljeberg